Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Szarpnie przy odpalaniu

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szefo79
    Mieszka w
    Pobiel
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 Jtdm 175 KM

Domyślnie Szarpnie przy odpalaniu

Witam.
    Jak w temacie alfa strasznie szarpie przy odpalaniu a ciekawostka polega na tym ze dzieje się tak bez względu na to czy silnik jest zimny czy ciepły i za każdym razem szarpie z różna "mocą".czasem odpalaniu miękko ze aż miło a czasem aż deska podskakuje. Jeśli chodzi o gaszenie zawsze jest tak samo delikatne szarpniecie moim zdaniem mieszczące się w normie jak na diesla.
    Jeśli ktoś spotkał się z takimi objawami to proszę o ko
    Entarz
    słuch absolutny to nie jest umiejętność grania Chopina bez nut lecz zrozumienie komunikatów na dworcu PKP

nymo
    Gość

Domyślnie

poduszki silnika?

Mieszka w
    Pobiel
    Auto

Domyślnie

Poduszki niby ok a jeżeli byłyby to poduszki szarpaniny pewnie za każdym razem z taka sama sila
    słuch absolutny to nie jest umiejętność grania Chopina bez nut lecz zrozumienie komunikatów na dworcu PKP

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD Grigio Africa '01

Domyślnie

u mnie szarpanie było przy odpalaniu jak miałem spalone 2 z 5 świec żarowych, po wymianie ustało.

jeżeli chodzi o szarpanie przy wyłączaniu to miałem taki problem w skodzie octavi i okazało się ze padł wtedy wygaszacz silnika (chyba tak to się nazywało)
    Ostatnio edytowane przez raf_RZ ; 30-08-2011 o 10:54

Mieszka w
    Pobiel
    Auto

Domyślnie

No tak ale jeśli świece byłyby walniete to chyba silnik pracowałby nierówno nie na wszystkie "gary"
    Chyba.a u mnie odpalaniu i pracuje ok

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Mam ten sam problem. Stawiam na koło dwumasowe. będę musiał wymienić w niedługim czasie. Przeraża mnie cena ale nie da się tego ominąć. Sprzęgło też mi się kończy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD Grigio Africa '01

Domyślnie

Cytat Napisał szefo79 Zobacz post
    No tak ale jeśli świece byłyby walniete to chyba silnik pracowałby nierówno nie na wszystkie "gary"
    Chyba.a u mnie odpalaniu i pracuje ok
    w benzynie tak w dieslu nie. w dieslu świece żarowe nie zapalają mieszanki jak świece iskrowe w benzyniaku. ropniaki działają na zasadzie samozapłonu mieszanki a świece żarowe podgrzewają przepływające powietrze z kolektora co ułatwia rozruch. teoretycznie mogło by ich nie być, ale wtedy start silnika przy zimnej temperaturze byłby niemożliwy.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jtd zapala bez świec żarowych przy temp dodatniej (sprawdzone przez rozłączenie sterownika i napiecia na świece).
    Były takie przypadki iż jtd dostawał tzw. lekkich falowań własnie gdy niesprawne okazały sie świece żarowe, ale niestety przy jakiej ilosci uszkodzonych swiec to wystapiło to nie wiem.
    Podczas dłuższego hamowania silnikiem, lub w mroźne dni sterownik grzania świec żarowych może je uruchomic na jakis czas w celu dogrzania powietrza dolotowego do cylindrów podczas pracy silnika.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

niewiem jak dieslach ale w benzyniakach często tak się dzieje jak nawala "zawór zwrotny" przy pompce paliwa, można to było sprawdzić po postoju przed odpaleniem parę razy przekręcic kluczyć aby pompka właczyła sie 2 3 razy i problem znikał, ale dzialo się to raczej po dłuższych postojach

Mieszka w
    Pobiel
    Auto

Domyślnie

wrażenie jest takie ze w zalezności jak "to coś" sie ustawi tak auto odpala tzn. przy rożnych ustawieniach tej cześci która odpowiada za szarpanie to szarpanie ma różną siłe. A czy żle dokręcone koło pasowe wału korbowego może dawac taki efekt?
    Jak to jest z dwumasem jest różnica w odpalaniu ze sprzegłem lub bez? czy wraz z wcisnieciem sprzegła szarpanie znika czy nie ma znaczenia?