Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Temat: Spryskiwacze szyb

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Daje na dach i na klapę czasami nawet jak się stoi. Podczas jazdy jest OK, ale i tak nie ma porównania z orginalnymi wtryskami. Nawet dysze od matiza będą lepsze od starych dysz ze 156.

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMGP0240.jpg
Wyświetleń:	640
Rozmiar:	91.1 KB
ID:	77367Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMGP0243.jpg
Wyświetleń:	458
Rozmiar:	78.1 KB
ID:	77368

Obiecane zdjęcia. Ramiona zdjęte celem przesmarowania

- - - Updated - - -

Później trochę obniżyłem spryskiwacze, bo przy ściąganiu ramion zawadziłem o nie i je podniosło, stąd taki wąski strumień.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Cytat Napisał tomek921 Zobacz post

Nazwa:	IMGP0240.jpg
Wyświetleń:	640
Rozmiar:	91.1 KB
ID:	77367Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMGP0243.jpg
Wyświetleń:	458
Rozmiar:	78.1 KB
ID:	77368

Obiecane zdjęcia. Ramiona zdjęte celem przesmarowania

- - - Updated - - -

Później trochę obniżyłem spryskiwacze, bo przy ściąganiu ramion zawadziłem o nie i je podniosło, stąd taki wąski strumień.
    mógłbyś bardziej przybliżyć co dokładnie trzeba przerobić do tych sprysków/ jakie koszty kupna, oraz od jakiej dokładnie skody je założyłeś,

P.S. bardzo fanie to wygląda i działa jak widzę na fotkach, nie ma problemów podczas wyższych prędkości/niższych temperatur z natryskiem?

pozdr Paweł

Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    P.S. bardzo fanie to wygląda i działa jak widzę na fotkach, nie ma problemów podczas wyższych prędkości/niższych temperatur z natryskiem?
    Więc tak co do spryskiwania podczas większej prędkości ja osobiście nie zauważyłem problemu, tak samo przy niższych temperaturach, u mnie jest problem tylko z zaworkiem zwrotnym, i dlatego też te spryski nie działają w 100% jak należy, ale w najbliższym czasie i ten problem zostanie rozwiązany.

A więc tak, najlepiej wyciągnąć to podszybie z samochodu, o wiele łatwiej jest obrobić podszybie idealnie pod spryskiwacz z Octy, choć na upartego można to i zrobić na samochodzie, tylko wtedy nie zrobisz na końcach takich fazek, żeby spryskiwacz ładnie się ułożył i zatrzask w nich spełniał swoją właściwość bo plastik podszybia jest za gróby, żeby wsunął się w rowek na spryskiwaczu i zatrzasku, wystarczy pilniczkiem delikatnie zrobić fazkę i problem z głowy.
    Drugi krok to wyciągnięcie oryginalnych spryskiwaczy i przymiarka tych od Octavki, żeby wiedzieć ile i gdzie wyciąć. Ja wyciąłem około 4-5 mm nie wiem jak to opisać jak to zrobiłem, więc zaznaczyłem na zdjęciu tak mniej więcej.

Nazwa:	2742260753.jpg
Wyświetleń:	341
Rozmiar:	117.4 KB
ID:	77414

No i później od spod zrobić na końcach te 2 fazki, wpiąć przewód od płynu w spryskiwacz i wsadzić spryskiwacz, i później go ustawić co jest o wiele prostsze w przeciwieństwie do oryginału. Dla estetów może być ważne to, że jak się dobrze to wytnie to wpasuje się niemal idealnie w miejsce między żeberkami na podszybiu.

Co do kosztów to cena 2 spryskiwaczy, czyli około 44 zł, nie trzeba nowych wężyków czy tym podobnych, wystarczą spryskiwacze, pilniki i maleńki brzeszczot, bądź ostry nożyk do wycinania miejsca pod nowe spryskiwacze

- - - Updated - - -

A io spryskiwacze są od Skody Octavii 2 po fl(ale w przed fl chyba są te same)

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

dzięki za szczegółową odpowiedź, spryskiwacze od octy I i II różnią się ale pomiędzy octą II przed i po fl chyba nie..., dlatego pytałem dokładnie o model. Zamówię sobie te spryski w weekend i jak założe to dam znać jak chodzą a powiedz mi jeszcze o co chodzi z tym zaworkiem zwrotnym(to jest ten trójnik?), cieknie czy co/ jakie objawy że chodzi nie tak? bo jak będę rozbierać to nie wiem czy od razu nie zamówić sobie nowego ... a z samym montażem chyba nie będzie większych problemów bo już rozbierałem podszybie do smarowania mechanizmu wycieraczek, więc już mniej więcej wiem o co chodzi wielkie dzięki jeszcze raz za odpowiedź

pozdrawiam Paweł

Użytkownik Pirat drogowy Avatar derebere
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD '99 105KM

Domyślnie

Pewnie gdzieś było ale.. po co smarowałeś mechanizm? Piszczał, skrzypiał, ciężko/głośno chodził?

Wysyłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Cytat Napisał derebere Zobacz post
    Pewnie gdzieś było ale.. po co smarowałeś mechanizm? Piszczał, skrzypiał, ciężko/głośno chodził?

Wysyłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2
    chodził lekko, ale skrzypiał/chrobotał. Myślałem że silniczek się kończy ale był w idealnym stanie, co innego z mechanizmem. Teraz znowu zaczyna powoli się odzywać i dlatego myślę o zmianie spryskiwaczy przy okazji. Tylko teraz muszę go przesmarować czymś lepszym, wcześniej zrobiłem to olejem silnikowym i po dwóch latach go pewnie wypłukało...

Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    dzięki za szczegółową odpowiedź, spryskiwacze od octy I i II różnią się ale pomiędzy octą II przed i po fl chyba nie..., dlatego pytałem dokładnie o model. Zamówię sobie te spryski w weekend i jak założe to dam znać jak chodzą a powiedz mi jeszcze o co chodzi z tym zaworkiem zwrotnym(to jest ten trójnik?), cieknie czy co/ jakie objawy że chodzi nie tak? bo jak będę rozbierać to nie wiem czy od razu nie zamówić sobie nowego ... a z samym montażem chyba nie będzie większych problemów bo już rozbierałem podszybie do smarowania mechanizmu wycieraczek, więc już mniej więcej wiem o co chodzi wielkie dzięki jeszcze raz za odpowiedź
    Ten trójnik mi ciekł, na nim jest taki otworek, i z niego mi leciało, to zakleiłem ten otworek i działa, ja mam problem z tym, że płyn mi się cofa do zbiorniczka, i jak ciągnę wajchę, żeby spryskać szybę to wycieraczki zaczynają pracować na sucho :/ Chcę dać zwrotny tuż przy wyjściu z pompki płynu do spryskiwaczy, i mam nadzieję, że problem zniknie.

- - - Updated - - -

No chyba, że to standard w Alfach? Ale i tak dam ten zaworek bo mnie to drażni, w każdym innym aucie jest najpierw płyn, później wycieraczki, a u mnie na odwrót :/

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159SW 08' JTD 150KM Nero Carbonio, GTV 96' 2.0V6 Rosso Proteo Met.

Domyślnie

Na 100% nie jest to normalne, że płyn wraca. Mi ten objaw ukazał się kilka tygodni temu i w ramach remontu tego ustrojstwa kupię i te dysze, ale pokombinuję jeszcze z zamocowaniem ich nieco wyżej na podszybiu, żeby połowa płynu nie zostawała na wycieraczkach
    Dodam, że w wakacje walczyłem z tragicznym działaniem swoich (po jednym ewentualnie 2 strumienie z dyszy). Siedziały w odkamieniaczu, czyszczarce ultradźwiękowej i occie. Teraz mam aż 4 i pół strumienia (z obu)!
    Tak, koniecznie trzeba ten badziew wyrzucić...

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

to u mnie tego problemu nie ma, najpierw jest płyn (od razu jak pociągnę wajchę) a potem wycieraczki, ale drażnią mnie same spryskiwacze, raz mocniej raz słabiej(zależy od temperatury na dworze) raz wszystkie dziurki leją raz nie, a wogóle sama regulacja ma z precyzją niewiele wspólnego

- - - Updated - - -

spryskiwacze od octavii II właśnie zamówiłem na allegro... tylko jest jeden problem... tomek921 teraz wytłumacz mojej żonie dlaczego naciągnąłeś mnie na kolejne koszty z alfą oczywiście żart, dzięki za zdjęcia i opinie, bo tak to pewnie bym się nie zdecydował

pozdr Paweł