Jestem już po wymianie sprzęgła. Piski były tak jak opisywaliście, na wstecznym i na pierwszym biegu. W serwisie pisk wymusiliśmy na ręcznym. Na razie po 2 dniach wszystko OK.
Jestem już po wymianie sprzęgła. Piski były tak jak opisywaliście, na wstecznym i na pierwszym biegu. W serwisie pisk wymusiliśmy na ręcznym. Na razie po 2 dniach wszystko OK.
Obserwuję a raczej słyszę podobne jak tutaj opisywane jęki / buczenie. Przy manewrach parkingowych na jedynce i wstecznym. I co ciekawe - aby zajęknęło koła muszą być mocno/ maksymalnie skręcone
W samochodzie z przednim napędem takie ruszanie z maksymalnie skręconymi kołami nie tylko rozwala sprzęgło (nadmiernie obciazone) ale w przyszłości bedzie skutkować przyspieszoną wymianą przegubów homokinetycznych
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Manewry parkingowe mają to do siebie że czasem trzeba mocno skręcić koła i producent chyba wziął to pod uwagę...
Minelo juz troche czasu, macie jakies uwagi po wymianie sprzegla? Byla to trafiona przyczyna? Halasy zupelnie ustapily czy objawy wrocily po pewnym czasie sugerujac, ze to co innego?
U mnie miauczenie wystepuje teraz przy niskich temperaturach, natomiast nie wiem czy warto wymianiac cale sprzeglo tylko z tego powodu, skoro podczas jazdy nie czuc zadnych niedogodnosci?
Ostatnio edytowane przez mandecki ; 21-12-2014 o 12:05 Powód: Dodano
Mam ten sam dylemat (a dodatkowo 5 świadków na poprzednim spocie, że zapiszczało). Ale nie wiem, czy warto z tym się bawić, jeśli piszczenie (raz na dwa tygodnie) to jedyna wada, bo znając ASO przy wymianie sprzęgła popsują kilka innych drobiazgów po drodze...
Ale chętnie też się dowiem, czy zlokalizowano prawdziwą przyczynę usterki.
Zaobserwowałem to samo zachowanie.Sprzęgło piszczy i to bardzo mocno podczas cofania pod lekkie wzniesienie ale tylko na wstecznym na pierwszym biegu tego nie zaobserwowałem jak na razie.ASO w Gdańsku stwierdziło że miało taki przypadek i że wymiana sprzęgła bez problemowa decyzja,na pytanie o przebieg,u mnie 18500 stwierdzano że to przebieg faktycznie żaden i wymiana sprzęgła.Więc zastanawiam się czy ta wymiana coś pomoże a nie popsują czegoś innego
U mnie wymiana pomogła, ale teraz po 1,5 roku objawy powróciły, jak wyżej tylko na zimnym silniku
Jak bardzo przypalili Ci sprzeglo ze az musieli wymienic? Da sie to okreslic?Napisał ;1125299
Przy tej okazji moze dowiedziales sie, jak duzo mechaniki trzeba zdemontowac, zeby sprawdzic stan sprzegla?
U mnie też piszczało i na gwarancji wymienili sprzęgło i koło dwumasowe. Piszczenie ustało.
Giulietta 1.4 MA / AR 147 JTDM 16V