Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Turbo nie ciągnie 2.0 V6 TB

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

To nie wyobraźnia tylko suche liczby który nie da sie ominąć Pompa ma taką wydajność - ile wciągnie turbina i w jakim czasie? Na pewno zasuwając 200km/h nie zdążysz sie zatrzymać i zdławić fury.

Ale - nie wazne. Wymądrzam sie a moja nawet nie jeździ i stoi na garażu od soboty

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał maestro Zobacz post
    Pompa ma taką wydajność - ile wciągnie turbina i w jakim czasie? Na pewno zasuwając 200km/h nie zdążysz sie zatrzymać i zdławić fury.
    To jak kiedyś rozbierzesz turbinę to zejdziesz na ziemię kolega do serwisu niech nie jedzie dwie paczki ale powoli się przekula bez problemu.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Chyba błędnie odczytałeś moje opinie. Nie mówie że nie wyjedzie już z garażu, ale chlipanie oleju przez turbine może okazać sie śmiercią dla silnika.

ŁUKASZ166
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie.Więc tak,odma jest ok,a turbina ma luz.
    Tylko że turbina wcześniej mi pierdzieliła,chyba że uszczelnienie jeszcze trzymało.Dzwoniłem do punktu REG.powiedzieli 950zł .Sam to wyjmę także jako tako.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak myślałem też to przechodziłem co prawda brała mi więcej oleju niż Tobie ale po luzie na wirniku mógłby ktoś pomyśleć że trzeba było litr na 100km lać jeżeli chodzi o regenerację to ja dwa lata temu zapłaciłem 900zł z montażem/demontażem. A wyciągnąć ją nie będzie łatwo

- - - Updated - - -

Aha, nie wiem jak wiedza tych fachowców co im oddasz ale profilaktycznie oni wymieniają tylko uszczelnienia i ewentualnie wirnik. U mnie to nie wystarczyło i musiałem się z nimi ścierać (udowadniać) że korpus w miejscu pracy wirnika też był wyrobiony aż w końcu korpus też nowy dostałem. Dopiero był spokój.

ŁUKASZ166
    Gość

Domyślnie

marku ok,ale wydaje mi się ze odkad zaczął dymić mocno czyli jakieś 30km przebiegu to zjadł około pół litry.
    Ale dlaczego wcześniej turbo nawalało????

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To nie hulajnoga że diagnozę przez neta w 5min wystawię jakbym rozkręcił to bym wiedział a tak to możemy tylko strzelać. Nie zmienia to postaci rzeczy że turbo zrzucasz i dajesz do regeneracji. A raczej wymiany wszystkiego

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Ja bym jednak proponował odstawić auto na regenerację turbo do warsztatu, który będzie je regenerował. W razie problemów po regeneracji nie będą mieli na kogo zwalić winy, bo tak to będziesz latał miedzy mechanikiem a warsztatem regenerującym, a już nie daj boże jak sam wymienisz a nie masz działalności w postaci warsztatu naprawy samochodów. Niestety przykre to, ale takie są nasze realia w Polsce.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Dokładnie, zrobią Ci fuszerę jak mi i wmówią że źle zamontowana. Mają niestety prawo. Albo inaczej, Ty im nie udowodnisz winy. Mi koleś cedził przez zęby że przyjechałem na reklamację. Powiedziałem że oni robili od A do Z i to ich problem. A swoją drogą urobisz się. Kilka godzin kręcenia jest żeby wytargać i trochę więcej żeby wsadzić.

Użytkownik Embrion Avatar Łaciaty
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    166 2.4 JTD 100kW 1998r CF2

Domyślnie

Rozbieganie się silnika poprzez zaciągnięcie oleju przez turbo nie jest wcale rzadkim przypadkiem. Przez 20 lat pracy jako mechanik naoglądałem się takich przypadków. Niekoniecznie musi się tak stać, ale zachodzi taka ewentualność. A konsekwęcje nie są ani przyjemne, ani tanie.
    Co do zlecenia naprawy turbiny wraz z jej demontażem i montażem jest to święta racja. W razie jakichkolwiek reklamacji nie będą mieli na kogo zwalić winy. Warto się również dopytać na jakich elementach bazują przy naprawie, poniewż garrett nie udostępnia oryginalnych części do napraw. Dobrze by było gdyby użyli części przynajmniej melett-a, bo często firmy regenerujące bazują na chińskich częściach, gdzie za zespół wirujący płacą w granicach 250 - 300 zł. Reszta to ich zysk.