Przecież 2.0 tez ma Wariator. Nie będzie pasował !
Przecież 2.0 tez ma Wariator. Nie będzie pasował !
A w silniku 1.4 wałki będą pasować do 1.6 105km? Może ktoś potwierdzić, czy będą pasować?
#EDIT:
A wałki od 146/145? będą pasować do 147 1.6 TS 105km?
Ostatnio edytowane przez GoldeNx3 ; 15-03-2013 o 17:23
dokładnie jak kolega wyżej napisał, szukaj wałka tylko i wyłącznie z wersji 1,6 Eco. Inne nie pasują. Jak masz wytarte krzywki na wałkach tzn że masz uszkodzone popychacze zaworowe i lepiej je wymień przed złożeniem głowicy. U mnie krzywka na wałku ssącym wytarła się o 0,5cm i prawie zrobił się owal. Popychacze były uszkodzone po kolizji rozrządu. Poprzedni właściciel tak zadbał o wymianę paska a ja przy zakupie nie miałem możliwości sprawdzenia tego. Dopiero przy wymianie rozrządu wyszło w jakim stanie są wałki i co było przyczyną uszkodzenia wałków. Smarowanie tez wypadałoby sprawdzić. Najlepiej kup sobie kompletną głowicę. Do 2.0 TS-a zapłaciłem 400zł + 300zł za kompletną obróbkę (sprawdzenie szczelności, planowanie, wymiana uszczelniaczy i kompletne czyszczenie) Nie oszczędzaj bo będziesz rozbierać to ponownie.
Wydechowy to może pasować od wersji 1.6 120km ale ssący już nie,może siedzieć w jakimś fiacie jeszcze przy okazji ten sam co w 105hp-trzeba sprawdzic.
- - - Updated - - -
Może z ciekawości porozmawiaj z ASO w sprawie tego samego ssącego czy montowano go do innych modeli w grupie FIAT,
Wersja AR ECO ma odpowiednie blokady i 120HP oczywiście też,przy czym kiedyś pasowała mi blokada z 120 do 105 ale tylko na wydechu z czego wnioskuje że mogą być takie same.Zatem ssący byłby do zdobycia.
Następna kwestia:pewnie masz elektrozawór na kolektorze ssącym do sterowania pracą wariatora bo mimo braku samego wariatora montowali elektrozawór i sterowanie działa.Zapewniam-wariator to nie jest samo zło i ewentulanie jeżeli zdobycie do tej rzadkiej wersji silnikowej wałków jest za drogie lub nie możliwe to wnioskuje po samym typie awarii że w silnik który masz i tak jest do wglądu bo coś spowodowało te awarie,rozważ przerzutkę całej jednostki 120HP która jest mimo wszystko bardziej osiągalna na rynku wtórnym etc i może sie okazać że będzie taniej niz naprawa wersji ECO
Popychacz-szklanka-regulator luzu zaworowego
Dorwałem całą głowicę z wałkami, ze wszystkim, w bardzo dobrym stanie, w bardzo dobrej cenie! Krzywki nie powycierane, szklanki są, czas przełożyć i zobaczymy jak to będzie.![]()
Przekładaj kolego i daj znać co i jak. Ja dzisiaj zalałem w końcu silnik olejem 10w/60 bo po remoncie żarła mi w dalszym ciągu olej. Jestem zachwycony kulturą pracy silnika na takim oleju. Silnik o wiele ciszej pracuje. Zobaczymy jak ze spalaniem oleju będzie.
Podepnę się pod temat. Jaki są objawy zużytego wałka wydechowego? Mam 1,6 16V 120KM. Mechanik przy wymianie wariatora zwrócił mi uwagę że mam wytarty wałek wydechowy. Na allegro jest więcej takowych wałków z wersji 2.0 TS. I tutaj moje pytanie. Z 2.0 wałek wydechowy będzie pasował do mojej wersji silnikowej?