co ciekawe część serwisów asb nie wie nawet o istnieniu skrzynia aw55-50 sn i kiedy chciałem dobrac olej oferowali mi taki jak do ZF-a. Wiec zalecam czujność w zostawianiu czegokolwiek w tej skrzyni mechanikom.
co ciekawe część serwisów asb nie wie nawet o istnieniu skrzynia aw55-50 sn i kiedy chciałem dobrac olej oferowali mi taki jak do ZF-a. Wiec zalecam czujność w zostawianiu czegokolwiek w tej skrzyni mechanikom.
Ja wiem że jest w środku, wiem ile kosztuje i wiem co trzeba zrobić. W mojej alfie ponoć był wymieniany ale w pugu na pewno nie od nowości. Ma nastukane ponad 250tys km i nie mam zamiaru jeździć nim tak długo aż zacznie wszystko rzęzić. A filtr wieczny nie jest. Przebieg już przekroczył pewnie z dwa razy przewidywania producenta........ I dalej twierdzicie że filtra nie trzeba wymieniać?????
Nie wiem co tu sądzić o tej sytuacji. Każdy broni swojego.... Ja w kilku serwisach pytałem i wymiana filtra po tylu km jest zalecana. Oczywiście niektórzy też twierdzili że nie trzeba. Nie wspominając o opiniach że niektórzy twierdzą żeby w ogóle nie dotykać póki nic się nie dzieje ......
A to że są korki na wierzchu a filtr nie to o niczym nie świadczy. Korki są na wierzchu tylko dlatego bo skrzynia ma prawo się rozszczelnić i dostęp do oleju musi być.
skoro skrzynia pracuje dobrze to po kiego grzyba ją otwierać żeby wymienić filtr którego to wymiany producent skrzynie nie przewiduje( aisin )
Kolego jarek..... NIGDY nie eksploatuje się urządzenia aż ZACZNIE SIĘ COŚ DZIAĆto skrajne niedbalstwo.
Możliwe że w aisin nie trzeba wymianiać. Ale filtr do ZFa to puszka z wkładem filtrującym więc nikt mi nie powie że to się nie zapcha! Nie trzeba wymieniać filtrów np odśrodkowych, samoczyszczących. Ten do ZFa na pewno sam się nie wyczyści a chyba nikt nie wierzy że przy przebiegu ćwierć bańki tam nic nie ma............
Szukam mocnych argumentów bo na darmo zrzucać skrzyni nie chcę ale jakoś mnie nie przekonujecie niestety ....
chcesz to sobie wyciągaj skrzynię ,bo przecież olej w silniku wymiania się z filtrem to w asb także. Tylko że za taka czynność zapłacisz 2000 a po wymianie filtra i oleju po kolejnych 50kkm zrobisz remont skrzyni bo dobije do 300 tkm i sama się rozpadnie
Patrzę teraz na ten filtr do aisin to jest zupełnie inny, choć na samoczyszczący też nie wygląda niestety. No ale jest trochę bardziej skomplikowanymoże nie widać
- - - Updated - - -
To też mżonki a nie argumenty. Chętnie bym tego filtra nie wymieniał ale ja widocznie trochę bardziej się o swoja auta martwię.
A widzisz ja tak eksploatuje pojazdy że dopóki nie zacznie mi stukać tuleja to nie wymieniam wahacza bo taki mam kaprys, dopóki turbina pompuje i nie przelewa oleju to też jej nie oddam do regeneracji bo już ma przejechane 250kkm a według twojego "dopóki nie zacznie się coś dziać" to powinienem .Tak samo jeśli mam auto z asb to nie wyciągam skrzynie do póki coś się właśnie nie dzieje. Ale dzięki za naukę jak "eksploatować urządzenie" . Na wiosne wymienie całe zawieszenie na nowe mimo że nie stuka,zmienię tez turbo i egr tak na wszelki wypadek bo ponad 140kkm ma więc pewnie "coś tam się dzieje"
Szkoda że nie dostrzegasz różnicy między turbiną czy zawieszeniem w stosunku do ASB....
Twoim tokiem rozumowania to nie wymieniaj nawet oleju. Przecież nic się nie dzieje. Piszę tu o skrzyni która powinna mieć już z 4-5 razy wymieniany olej a filtra ani razu????
A tak poza Twoim unoszeniem to ciekaw jestem czy ktoś wyciągał ten filtr z ZF`a i patrzył co jest w środku. Może kelpin?
Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 22-03-2013 o 12:20
z olejem nic się nie dzieje? dzieje ,robi się czarny jak smoła ( w dieslu) i ciemniejszy w benzynie ,wieć wymieniam
Właśnie. Filtr też wieczny nie jest. W nieskończoność drożny nie będzie (nie licząc samoczyszczących). Jak skrzynia ma nalatane powiedzmy do 100-150tys to nie ma tematu ale więcej? Czasem dużo więcej?