Ja tak mialem,wymienilem termostat i teraz nawet jak zimno nie schodzi nizej niz 80°,jak cieplej to ok 88°,w korku 100° to max po naprawie wtyczki wetylatora.Napisał RICOO
Ja tak mialem,wymienilem termostat i teraz nawet jak zimno nie schodzi nizej niz 80°,jak cieplej to ok 88°,w korku 100° to max po naprawie wtyczki wetylatora.Napisał RICOO
Proszę nie róbmy zamieszania (tematy termostatów JTD i TS trzeba rozdzielić). Maciek-156 już chyba stracił zapał do odpowiedzi w tematach termostatów, ale jedno jest pewne - full ludziom wskaźnik pokazuje 70st. Część zmienia termostat na zamiennik otwierający obieg w innym zakresie temperatur i cieszy się z uzyskanego efektu, co wg mnie jest wpuszczeniem cichego zabójcy do belli...
Pytanie do ludzi doświadczonych, jak mogę na 100% sparwdzić/dokonać pomiaru poprawnej temp silnika/cieczy?
jeśli tak ktoś robi to dla mnie jest bezmyślną osobą,nie po to są numery seryjne danego elementu,żeby zakładać co akurat jest pod ręką i pasuje do przewodów.Nie rozumiem jak można termostat z 1,8 czy 2,0 zakładać do 1,9 czy 2,4,dla mnie paranoja ;// .Napisał twardy
Tak jak napisałem wcześniej przed wymianą termostatu temperatura rzadko przekraczała drugą kreskę a po wymianie dochodzi do 90st i nie jest to wynikiem szybszego zamykania obiegu a sprawnego termostatu BEHRA.
U mnie wskaźnik wędruje do 90 i stalowo się trzyma niezależnie od temperatury na zewnątrz i warunków drogowych.Napisał sedicivalv0le
pzdr
To samo u mnie, temperatura rośnie do 90 st, po przejechaniu około 5 km, a potem już temperatura utzymuje się na tym poziomie nie zależne od przejechanych kilometrów/warunków atmosferycznych.Napisał M@T
Trzeba napisac raz a porzadnie bo widze ze ten temat jest w kolko walkowany... Kto ma mniejsza tem w trasie niz 80 stopni ma walniety termostat... Wskazowka musi byc wyzej niz 70 stopni na zegarze i kropka. Tez mialem ten problem i zastanawialem sie czy wymieniac, wymienilem na Verneta i teraz trzyma mi caly czas 88-90 stopni. Kazdy samochod musi miec pewna tem silnika i glupie gadanie ze w AR jest inaczej to nic innego jak wmawianie sobie ze tak musi byc. Ople lubia wysoka tem AR troche nizsza i jest to minimum 85 stopni dla TS a podobno dla jtd 80 chodz wydaje mi sie ze to troche za malo... Wiec jeszcze raz ktos ma mniej niz 85 to wina termostatu, ktos ma wiecej niz 100 wina wiatraka lub czujnika Pozdrawiam![]()
Napisał selius
Zdecyduj się w końcu. 85? 70?Napisał selius
Ja już pisałem w tym wątku, że mam 70 z małym groszem. Wtedy rura z płynem (ta górna do chłodnicy) jest gorąca... Sprawdzę jeszcze na komputerze jaka jest wtedy faktyczna temp. płynu. Jeśli jest zgodna ze wskazaniem zegara w środku, to mam termostat do wymiany. W przeciwnym wypadku jest wszystko OK. Wyjdzie w praniu.
piter trudno powiedziec dokladna tem bo jest tak wyskalowany zegar od tem plynu. U mnie trzyma ok 88 C i tak ma byc.
U MNIE WSKAZUJE OK 70C czy to znaczy ze musze zmienic termostat
nie , wszystko okNapisał RAQ