hehe no to powodzenia, daj znac jak diagnoza postepuje
Kolego słyszałeś że dzwonili tylko nie wiesz w którym kościele - pomyliły ci się wały TSów z wałami od silników V6. W silnikach V6 wał jest azotowany i producent nie przewiduje panewek nadwymiarowych i szlifowania naprawczego wału. W TSach jak najbardziej dopuszczalne są dwa szlify wału.Napisał dominik.m
P.S. Żaden wał nie jest uwardzany na wskroś bo by się urwał - rdzeń jest zawsze stosunkowo miękki (ok.28-32HRC), a powierzchnia hartowana indukcyjnie 63HRC
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
wał można zjechać do 1m czyli 4 szlify 1 szlif to 0,25 m zależy jak wyda utwardza się po szlifie
cinas...rozwiązales problem?? bo tu przynajmniej jedna osoba czeka na informację![]()
witam
więc tak pierwsza diagnoza i pewnie już zidentyfikowana to panewka korbowodowa sie przytarła. pozostałe panewki w bardzo dobrym stanie (korbowodowe jak i od podpór wału) rzekłbym że ich ząb czasu nie ruszył. no ale wszystkie do wymiany więc mysle ze już nie bedzie zadnych stuków silniku. a co do popychaczy to są sprawne - nie są "miękkie".
więc reasumujac w poniedziałek ma być auto złożone i się przekonam czy to wszystko - oby
pozdrawiam
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
A więc jednak panewka. Szkoda, bo to większe koszty niż np. alternator. A jak wygląda naprawa - szlifujesz wał i wymieniasz wszystkie panewki? Jaki będzie koszt tej naprawy?
witam
a więc tak
co do panewek - zostały wymienione korbowodowe na nowe. wał nie był szlifowany, gdyż po pomiarach nie było takiej potrzeby brak owalu i te same wymiary. naszczescie uszkodzona panewka była we wczesnym stadium uszkodzenia i nie miała wpływu na owalizację wału. za panewki moj znajomy mechanik wziął 80zł kpl. a za całą robocizne czyli wymiana panewek (120 zł +80 za panewki) wymiana termostatu+ wymiana wewnetrznej osłony lewego przegubu (60 zł) dałem mu 260 zł.
a co do stuków - tooo nie umilkłyczyli to nie wytarta panewka powodowała te stuki. po nowym roku ściągam rozrząd, może i głowice i szukam dalej stuku. pomimo że popychacze były sprawdzane (nie były "miękkie") to stawiam na nie gdyz stuk dochodzi z okolic 4 cylindra.
no ale dzięki temu mam wymienione panewki i wiem juz co mam na dole wiec nie ma tego złego co by na dobre wyszło![]()
pozdrawiam
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Wymiana panewek bez szlifu to wbrew sztuce inżynierskiej
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Też tak sądzę - nie wiem, czy tym nie pogorszyłeś sprawy. Coś ten mechanik ściemnia, albo panewka jest do d...y i stuka bo ma luz, albo wszystko jest OK i nic nie trzeba wymieniać. Niestety musisz poszukać faktycznej przyczyny stukania - powodzenia. Jak już znajdziesz to napisz, co było.
cinas1980, kolego po tak wygladajacych panewkach powiem ci jedno, ten wal nadaje sie tylko do szlifu, i to na moje oko już na II szlif wyjdzie plus do przestrzelenia glowki korbowodów i wyosiowanie wału z blokiem, , troche wysokoobrotowych wloskich silnikow poskladalem i wiem jedno, w tej chwili nie zdziw sie jak bedzie gorzej niz bylo za jakies 5tys km.
Zainteresuj sie glebiej dlaczego tylko na jednej korbie panewka sie zatarla, moze byc nie drozny kanal olejowy w wale podajacy olej na ten czop korbowy.
pzdr. Grzesiek
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts