2007 rocznik![]()
2007 rocznik![]()
nie ze względu na rocznik ale gdzie tankujesz? ja kiedyś miałem podobny problem zmieniłem stacje i problem znikł
jak sprawdzic ta zawartosc gazow w plynie chlodniczym? U mnie odpala ladnie tylko na zimnym silniku na cieplym wg mnie jest gorzej bardziej telepie budą na cieplym natomiast nie ma dymka a na zimnym jestco paliwa to juz jezdze nia troche czasu i byla w paru miejscach tankowana tylko ze zawsze staram sie etankowac verve na orlenie.
uszczelka pod glowica byla sprawdzana i wszystko jest ok, szczelnosc cylindrow sprawdzana wszystko ok, wtryski ok, turbina po regeneracjii, kolektor wyczyszczony, klap brak, zostały jeszcze świece żarowe, akumulator, rozrusznik? a na koncu chyba bedzie trzeba samochod wymienic bo nikt nie jest w stanie powiedziec mi co jest nie tak![]()
tak ale u mnie glownym problemem jest dym przy odpalaniu wiec nie skupialem sie na jakosci odpalania bo pali za kazdym razem raz za pierwszym obrotem raz za drugim wiec az tak mi to nie przeszkadzalo, ale skoro zrobilem juz praktycznie wszystko w tym samochodzie co moglo byc przyczyna dymienia i nie pomoglo wiec chyba jednak bedzie trzeba zaczac od samego poczatku![]()
Co do białego dymu...przy obecnych mrozach w Wlkp (auto stoi pod chmurką) wsiadam,zapłon,auto kręci może przez 1-1,5 sek i odpala. Z rury leci biały dym. Obok odpalam 1.9 tdi i to samo biały dym.(korekty wtrysku w 1.9 tdi w zakresie od 0.0 do 0.4 na każdym garze, w JTD w granicach 0.5-0.8 na każdym garze) I tak sobie oba dymia na biało aż się nie nagrzeja wydech. Potem dym znika. Nie mam DPF, klapy usunięte, EGRu nie zaslepialem. Turbo gwiżdże na zimnym:-) Reasumujac, myślę że Twój niepokój co do białe dymu jest, przy tych temp, trochę bezzasadny. Dymi też na ciepłym silniku? Czy tylko na zimnym?
Jw. Biały dym po odpaleniu w niskich temperaturach = para wodna. Fleyvor, brałeś to pod uwagę?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10