Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
Obecnie dostałem zastępczą zupełnie nową Giuliettę Exclusive z roku produkcji 2016. Dziwne, że niby ma być lifting, a jeszcze są stare z roku 2016.
Sprawdziłem sobie z ciekawości w historii pojazdu i rzuciło mi się w oczy, że tu jest wpisane zużycie CO2 127 g/km, a u mnie 131 g/km, czyli jakby jednak norma Euro 6 była inna niż Euro 5 dla silników benzynowych. Nie to, żebym był ekoterrorystą, ale kiedyś pojawiła się tu taka informacja, że te normy są tożsame dla silników benzynowych, a być może tak nie jest.
Są tożsame. I nie bazuję tego na wikipedii, tylko czytałem dokument źródłowy, dyrektywę czy inny akt normatywny UE. Euro5 i Euro6 dla silników benzynowych w samochodach osobowych są identyczne, nie ma nowych wymagań.
Twój silnik jest taki sam jak Julki 2016, obydwa są Euro 6. Może uaktualnili dane katalogowe, albo nowa jest wyjściowo trochę lżejsza i stąd spadek emisji CO2. Albo się procedura testowa zmieniła.
Roman, bez przesady mamy kwiecień, dopiero teraz można zamawiać politową Julkę.![]()
Tylko jak ktoś ma do wyboru dwie wersje z tego samego roku, to którą kupi? Wiadomo, że nowszą, bo nowsze znaczy lepsze.
Będą musieli obniżyć cenę poprzedniej wersji, a koszty produkcji przecież się nie zmieniły. Logiczne by było, gdyby w 2016 roku produkowali tylko nową wersję.
Zastosowali lepszą taktykę - nie obniżają cen nowej wersji dopóki stare się nie wyprzedadzą. Dzięki temu Ci najbardziej napaleni na nowy model zapłacą więcej, reszta wybierze starą wersję.
zależy od rynku
dla Niemca ważniejsza jest data pierwszej rejestracji (nawet wyszukując na mobile.de wyszukuje się po roku pierwszej rejestracji a nie po roku produkcji), a w UK z kolei zmiana cyfry numeru rejestracyjnego następuje 2 razy w roku, 1 marca i 1 września - właśnie po to, żeby nie było w grudniu oczekiwania na nowe numery.
Także nie ma żadnej reguły i logicznego uzasadnienia produkcji nowego modelu od 1.01i żaden producent się tym nie przejmuje, poprostu zmienia model w toku produkcji i tyle.