Ja już z tego głupi jestem z tych oleji ja sie wcale nie.upieram na tego millersa aktualnie mam wlany 5w40 total quartz 9000i szuka jakiegoś oleju co bylby dobry do alfy i dpfa
Ja już z tego głupi jestem z tych oleji ja sie wcale nie.upieram na tego millersa aktualnie mam wlany 5w40 total quartz 9000i szuka jakiegoś oleju co bylby dobry do alfy i dpfa
To zobacz chociażby na Motul x-clean c3 5w40. Tez spełnia normy fiata 9.55535-S2
Poza tym norma c3
"ACEA C3
C3 Stabilny, zachowujący właściwości olej przeznaczony do stosowania w pojazdach wyposażonych w filtr cząstek stałych DPF lub katalizator TWC w samochodach osobowych o wysokich osiągach i silnikach wysokoprężnych oraz benzynowych lekkich konstrukcji, o minimalnej lepkości HTHS 3.5mPa*s. Oleje te zwiększają żywotność DPF i TWC. Ostrzeżenie: oleje te nie nadają się do stosowania w niektórych silnikach. W razie wątpliwości należy zapoznać się z instrukcją obsługi."
Słabo szukasz, albo mało widziałeś [emoji6]
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez alfalfa ; 10-03-2018 o 17:58
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Baaa ZTCP fiat to do końca produkcji 2.4JTDm zalecał do tego silnika olej full saps mimo filtra cząstek jak ktoś tak bardzo lubi się kierować normami włochów![]()
Co oznacza norma C3 to ja wiem, ja tylko mówię że prawie żaden olej 5w40 nie jest olejem nisko popiołowym, a Poziom jakości FIAT 9.55535-S2 nakłada na olej silnikowy zarówno wymagania standartów ACEA C3 i klasy lepkości
5W-40 w celu doskonałego smarowania wszystkich silników benzynowych FIAT, ALFA-ROMEO, LANCIA
wyprodukowanych od lipca 2007 roku.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Zgadzam się z tobą że ten silnik bym też w innych markach Ale w każdej z nich jest wymagany olej 5w30 C3 lub 5w30 C2. A normę które podaje producent jest jak najbardziej wyznacznikiem i to po normie powinno się dobierać olej do samochodu. Pod warunkiem że auto nie było przerabianie.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka