Strona 31 z 37 PierwszyPierwszy ... 2122232425262728293031323334353637 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 369

Temat: Podgrzewacz płynu chłodniczego- wykorzystanie bezpieczników

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał r-sokol Zobacz post
    to w końcu wczoraj wymyśliłem i wsadziłem diody (bo u mnie oprócz tej do nagrzewnicy idą jeszcze 2 do podgrzewacza reduktora lpg) do popielniczki, tzn konkretnie pod gniazdo zapalniczki przy popielniczce, poziomo
    Ja moją dałem z prawej strony pokrętła temperatury - jak ktoś nie wiem to wygląda jak oryginał, dioda jest mała i praktycznie jak nie działa to jest mało zauważalna. poza tym ładnie widać na diodzie przełączanie się między poszczególnymi obwodami grzałek i widać jak długo działa.
    Pod gniazdem zapalniczki mam wyłącznik układu.

Kryzie - tylko dołozenie rozdzielacza? Chyba nie tylko to, bo by Ci to działało - a nie działa (tak mi się zdaje). Jaki masz numer klimatronika? (cztery ostatnie cyfry) pewnie ....4760 zamiast ...2230.
    Czy coś jeszcze było robione tego nie wiem. Mój numer climatronica to zupełnie inna bajka bo ma numer 4400 - tylko mój miał akcję serwisową w niemczech według informacji Fiat Polska - niestety na moje pytanie co było robione nie uzyskałem odpowiedzi.

krzyzie
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Jeżeli ktoś umie zgrać soft z nagrzewnicy to mogę podesłać moją z CW z opcją E200. Jak co to priv.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Za pomocą egzaminera udawało sie tylko wgrać oprogramowanie które zawierał egzaminer do klimatronika. Nie udało się - bo nie było takiej opcji w egzaminerze - zgrać tego z klimatronika.

Tutaj z pomocą mogłby przyjść nam tylko Bubu321 - ale ... Bubu co Ci potrzeba? Bo jeden egzemplarz klimatronika do testów (prób zgrywania) mogę podesłać. Jakby się powiodło to Jaboleq podesłałby klimatronika z opcją E200.

No to dołączyłem do grupy uzytkowników którym układ od Emo 94 działa - to działa bez najmniejszego zarzutu (no może u mnie jest za mała różnica w jasności świecenia diody - ale to może urok diody). Cała sobota montażu okablowania w kabinie, inna sobota okablowania w komorze silnika, i jeszcze z jedna na wykonanie wiazek i układu. W każdym razie działa - chociaż wg mnie najsłabszym ogniwem całego tego układu jest ta grzałka montowana w nagrzewnicy. No cóż szału nie ma - letnie leci - muszę sprawdzić czy te grzałki nie są popalone.
    Miałem taką małą farelkę samochodową - no z tej to bardzo ciepłe leciało...

Układ działa bardzo fajnie (elektronika by Emo94) - na tyle fajnie (tzn bezproblemowo i automatycznie, nie angażując uwagi kierowcy) że z czystym sumieniem mogę napisać że napinanie się na oryginalny klimatronik chyba nie ma sensu. Ja bardzo lubie wszystko w oryginale, nie lubię dokładania takich rzeczy - ale to w porównaniu do oryginału wg mnie działa lepiej (tzn w porównaniu do opisów działania w 147) - mniej problemowo. Uruchamiam silnik, zwiekszam siłę nawiewu, układ sie włącza, w miarę jak sie silnik nagrzewa grzałki kolejno się wyłaczają, potem układ wyłącza się. Wszystko gra. Polecam
    Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 09-02-2014 o 23:37 Powód: post się zdublował. post pod postem
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

Osobiście u siebie mam ręczne włączanie 1 lub 3 grzałek po podaniu plusa po zapłonie silnika i sterowanie dodatkowo masą po przez termostat, który rozłącza układ przy licznikowym 50stopni. Osobiście też myślałem, że będzie cieplejsze powietrze leciało. Leci letnie pomimo 3 ogniw włączonych. Grzałki sprawne ponieważ sprawdzałem ją jeszcze przed włożeniem jak grzeje i czy szybko podłączając na krótko do aku. Emo94 jak u Ciebie z tym ciepłem? Ja u siebie muszę sprawdzić jeszcze z komputerem różnicę w temperaturze nawiewu.

Czy ma któś mo schemat jak przebiega powietrze przez cały układ nawiewu/nagrzewnicy? Widziałem od 147 ale wydaje mi się, że w 156 chyba jest inny patrząc na miejsce dodatkowej nagrzewnicy na schemacie.
    Ostatnio edytowane przez xmajk ; 16-02-2014 o 20:27
    Czarna 156 2004r

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- grzebałem w klimatroniku 147, tam nie dało się zastosowac wkładu z JTD do TS, był inny procesor na płytce w zalezności od modelu.
    - tak samo jest w giuliettcie, wsad lepszy od MA 170 nie pasuje do JTDm.
    - tutaj może byc tak samo.
    - co jest mi potrzebne aby się zorientowąć w temacie, dobre zdjęcia z płytki klimatronika na poczatek, szczególnie procesora oraz wszelkich 8 pinowców.
    - druga strona płytki tez musi mieć swoje zdjęcie.
    - po obejrzeniu zdjęć podejmę decyzję czy mam odpowiednie zasoby warsztatowe do odczytu wsadu.
    - ale brawo za temat i program do arduino Uno.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Fotki nie problem.
    Prześlij mi na mojego e-maila: r-sokol@wp.pl swojego emaila, to zrobię i prześlę Ci fotki po południu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- adres wysłany.
    - przenoszenie wsadu będzie tylko w odrębie jednego modelu, np JTD --> JTD, czy dla tych samych modeli klimatronika ?
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

No coś się ruszyło - fajnie by było to uruchomić w oryginalnym sterowaniu.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - adres wysłany.
    - przenoszenie wsadu będzie tylko w odrębie jednego modelu, np JTD --> JTD, czy dla tych samych modeli klimatronika ?
    Fotki po południu bo wczoraj zapomniałem

Tzn Bubu : np. za pomocą egzaminera można wgrać dowolny wsad do dowolnego klimatronika, klimatronik działa tylko zapewne nie obsługuje wszystkich funkcji lub róznych czujników.
    Nam chodzi o wgranie wsadu z klimatronika 1560622230 (1,9jtd, 4x4, 2,4jtd - z opcją 200 - grzałka dodatkowa) do klimatronika 1560334760 który ma (sam sprawdziłem) elementy wykonawcze (tranzystory) wlutowane na swojej płytce drukowanej i wyprowadzone do złacza - ale opcji 200 nie obsługuje. Oba klimatroniki są tego samego producenta.
    (1560334750 też mozna ale to anglik i trzeba przełożyć panel przedni.)

Zacytuję siebie z postu #181:

Witam Panowie ponownie
    Rozebrałem dziś panele klimatronika o numerach:
    1560527720 (crosswagon 4x4 platynowy SX) oraz
    1560334760 (wg epera do benzyniaka)
    oba panele wg epera są bez opcji "200" czyli nagrzewnica dodatkowa.
    I sprawy mają się tak:
    1. Wewnątrz oba wyglądają zasadniczo tak samo
    2. Żólte gniazdo to jest gniazdo oznaczone "A" na schemacie. W tym gnieździe są piny 10 i 12 sterujące przekaźnikami do nagrzewnicy dodatkowej. (na schemacie pin 10 jest błędnie oznaczony liczbą 40 - tak na marginesie)
    Teraz najważniejsze:
    W obu tych panelach piny te są połączone z pinami "3" - wyjściami tranzystorów miniprofet BSP350 (TS4140) (na płytce drukowanej U4 i U5), wejścia sterujące "1" są połączone z pinami mikroprocesora na płytce - co oznacza że oba panele fizycznie mogą sterować przekaźnikami dodatkowej nagrzewnicy.

Piny 10 i 12 nie są pinami pustymi!

Więc jeśli nasze panele nie sterują nagrzewnicą dodatkową to:
    1. Albo panele różnią się tylko oprogramowaniem,
    2. Albo trzeba włączyć jakąś opcję w AlfaOBD,
    3. Albo źle doprowadzamy sygnały wejściowe do naszych paneli,
    4. Albo właśnie te miniprofety są uszkodzone (mało prawdopodobne).
    5. ja u siebie nie podłączałem sygnału z predkościomierza (może tu jest błąd?)

Jaboleq - przejedź się tą swoją alfą - bardzo jestem ciekaw czy Ci się uda właczyć tę nagrzewnicę dodatkową - i (czy?) co oprócz tych trzech warunków musi być spełnione
    Być może jeszcze jakieś inne klimatroniki by sie nadawały - ale tego nie wiem bo miałem tylko te dwa typy jak w poscie #181 i tylko te dwa rozbierałem. Oba były w środku praktycznie takie same (różniły się tylko brakiem dodatkowego złacza pod taka małą wsuwka - pola lutownicze były - ale nie było wlutowane) i oba miały sterowanie na płytce drukowanej.

Cytat Napisał krzyzie Zobacz post
    No coś się ruszyło - fajnie by było to uruchomić w oryginalnym sterowaniu.
    Kryzie Ty się tak nie ciesz - bo z opisu działania tego ustrojstwa w 147 wynika że oryginalne sterowanie jest upierdliwe - właczenie tego wymaga (nie pamietam dokładnie) ustawienia klimatronika w tryb max defrosing albo max ogrzewanie i nawiewy na szybę i nogi. (Mieli to opisane w jakimś temacie w dziale 147 ale znaleźć nie mogę.)
    Więc to właczanie od Emo działa jak bajka i jest sygnalizacja czego w oryginale nie ma.
    Jak lubię oryginały tak ten po Emo przestał mi sie podobać.

Ps. podane przeze mnie numery klimatroników fukcjonują w eperze bez ostatniego zera.
    Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 18-02-2014 o 09:09

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

W 147 nie musi być max temp czy coś . Wystarczy włączyć kierunek nogi lub przód lub łącznie i wtedy działa. Żona ma 147 i tak też działa fabrycznie.
    Czarna 156 2004r