Ładował dobrze? Mimo uszkodzonego / złe podpiętego kabla?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ładował dobrze? Mimo uszkodzonego / złe podpiętego kabla?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tak. Mój teść jest elektrykiem i kilka razy mierzylismy ładowanie. Fakt ze było to już jakiś czas temu ale zawsze było książkowe.
Co prawda moje auto to nie 159 ale problem podobny. Moje 147 1.9 16v odpala w kratkę. Przy kręceniu wali po łapach silnika aż miło, wtryski były sprawdzane 3 dni temu. 2 z 4 potrzebowały czyszczenia w myjce, po tym zabiegu wtryski pracują prawidłowo. Zawór ciśnienia paliwa czyściłem osobiście. Klapy wirowe wywalone z silnika przy okazji wyciągania wtrysków(były w bardzo dobrym stanie) Kolektor dolotowy jak i wydechowy szczelny. Bateria również w dobrym stanie. Zostaje chyba rozrusznik, czy Waszym zdaniem nie kręci on za wolno? Wiem, że u poprzedniego właściciela wymieniany był bendix, czyli nasi tam byli.
https://youtu.be/8Tv519gWzUk
Za wolno. Za drugim razem już Ci szybciej kręci.
Trzeba będzie dostać się do niego w najbliższym czasie i sprawdzić co w trawie piszczy. Dzisiaj zaobserwowałem dziwny objaw. Jeśli auto jest całkowicie zimne to odpala jak na filmie wyżej. Dzisiaj przejechałem 50 km po czym auto stało około 20 minut. Wsiadam, odpalam i tu zdziwko: musiała długo kręcić. Zaczyna łapać praktycznie od pierwszego obrotu ale nie odpala. Przekręci kilka razy i dopiero odpali na dobre. Dymu żadnego nie puszcza, filtr paliwa nowy. Po kilku godzinach stania jej przechodzi, odpala normalnie. Dodam, że termostat mam do wymiany, silnik nie trzyma swojej temperatury. Czujnik temperatury może mieć coś wspólnego z odpalaniem ?
Zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury na termostacie i spróbuj odpalić. Świece będą grzaly maks długo i wywali błąd temperatury, ale tylko na desce i tym się nie przejmuj. Odpowiedz na Twoje pytanie -tak, czujnik ma trochę wspólnego z odpalaniem. Na podstawie jego wskazań (chyba nie tylko) dobierana jest długość grzania swiec.
Zregenerowałem rozrusznik i problem z odpalaniem zniknął, tak więc polecam zacząć od tego (pojawiał mi się błąd p0683 ze niski sygnał z centralki grzania swiec)
U mnie błędów nie ma żadnych. Z wtyczką od czujnika bawiłem się wcześniej, pomogło nieznacznie. Muszę rozebrać rozrusznik bo dzisiaj po nocy naprawdę słabo kręcił.
Rozrusznik to w sumie pierwsza rzecz za którą bym się brał.
dzisiaj miałem okazje testować skode 1.6tdi i powiem wam że w życiu moja 159 tak ładnie nie paliła jak ta skoda - na zimnym silniku po prostu od strzała. W mojej belli odpalanie nigdy nie było nazbyt kulturalne ale jakoś nie zastanawiałem się nad tym za bardzo ale ostatnio gdzieś coś poczytałem i zacząłem zwracać na to uwagę. Czasmi wywala mi też błąd po odpaleniu( chyba coś o hilholderze czy tam abs).
Z osób które mają nowy układ rozruchowy mógłby ktoś nagrać filmik z odpalania na zimno? mielibyśmy porównanie jak powinien odpalać zdrowy jtdm![]()