Strona 35 z 158 PierwszyPierwszy ... 25262728293031323334353637383940414243444585135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Dziękuję, bubu.

---------------------------------------------------------------------------

Z zaworem EVAP, będzie drugie podejście, nie zdążyliśmy już. Na dwa razy - widocznie, tak musi być w moim przypadku
    W sumie niedawno wróciłam.

Zastanawiam się tylko retorycznie, jak to się stało, że wcześniej żadny mechanik nie dmuchnął w rurkę, nie sprawdził tego zaworu, byłam milion razy w tej sprawie wcześniej. Nic, widocznie tak miało być. To jednak potwierdza, że te testy mają sens - i konsekwencje naprawcze.

Logi - przed i po II dzisiejszej akcji - nadal na zepsutym/zatkanym zaworze EVAP, tak dla udokumentowania.

Przepraszam, że nie zamieszczam szablonów wykresów i tablic, ale zmęczyło mnie dzisiaj to obserwowanie. W sumie może można na wcześniejszych oglądać.

010212_GTJTS_II_akcja.zip

GTJTS_alfadiag_RP.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 02-02-2012 o 08:30

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- mechaników zostawmy na razie.
    - a ja się zapytam który użytkownik AR dmucha w rurkę ?
    - problem z tymi testami jest taki ,że nie ma nigdzie opisu jak z nimi postępować.
    - test wariatora jeszcze można zrobić bo coś słychać, jak klekocze elektromagnes.
    - ale nie masz pewności czy na pewno przełącza obieg oleju, jeśli tłoczek jest zatarty to nie bedzie prząłączania obwodu olejowego.
    - taki test robi sie tylko na rozgrzanym silniku i z manualnym sterowaniem elektromagnesem.
    - który mechanik będzie się w to bawił ?
    - zawór dwukomorowy --> jedna z metod testu to dodać gazu a druga osoba patrzy czy ramię siłownika przełącza dzwignię mechanizmy dwu-komorowego.
    - druga metoda to ręczne sterowanie elektromagnesem podczas pracy silnika z dużymi obrotami.
    - statyczne pomiary czujników są tylko dla sprawdzenia ich obwodu elektrycznego.
    - pozostaje jeszcze test dynamiczny, czyli jedziemy w trasę i gaz do dechy.
    -
    - diagnostyka po czyszczeniu wtryskiwaczy
    - parametry dla starej pozycji wtryskiwaczy
    - shrt ft1 == - 19.5 %
    - shrt ft2 == - 18.7 %
    - shrt ft1 == + 10.1 %, long ft1 == 7 %
    - shrt ft2 == + 4.7 %, long ft2 == 5 %
    -
    - wtryskiwacze zamienione bankami, czyli pozycja wtryskiwacza 1,4 poleciała na 2,3 i odwrotnie.
    - shrt ft1 == - 22.6 %
    - shrt ft2 == - 18 %
    - shrt ft1 == + 3.9 %, long ft1 == 3%
    - shrt ft2 == + 8 %, long ft2 == 5 % .
    - wniosek chyba oczywisty, różnica w long równa 2 % dotyczy jakości wtryskiwaczy między bankami 1 i 2.
    - dalej long nie osiągnął ujemnej wartości.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 02-02-2012 o 09:54
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 02-02-2012 o 11:11

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- Correction bank1 == 0 - 15, bank2 == 0 - 0.003, czyli nic nowego.
    - TRA ( additive) == +3.065 na dwóch bankach.
    - FRA (DTV, multiplicative) == + 1.06
    - nie znajduję korelacji w parametrach Initialisation Value Lambda sensor Bank2 oraz Measured Value Lambda senosr Bank 2.
    - jeśli coś jest sterowane i jednocześnie mierzone na obiekcie to skąś się wziął ten impuls, jakieś zwarcie, przebicie.
    - chyba że to "przebicie" od impulsu ogrzewania sondy lambda który jest typu PCM., impulsowego.
    - w czasie 10:26 są jakieś dwa osamotnione pliki, AD coś chyba zjadł.

--

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 02-02-2012 o 13:50

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Tak lambda corr factor – nadal jest jak było, liczyłam, że się może przeniesie, ale nie. To nie dotyczy raczej składu mieszanki? Można to wykluczyć? Raczej samej sondy/sond dotyczy?

Zwarcie nie wiem, chyba raczej nie, nic się nie dzieje, chyba, że lokalne, ale tam nic nie było ruszane. Zimno jest bardzo, nie wiem, szczerze mówiąc. Mam coś obserwować - nie wiem, dlatego pytam?

Zrobiłam z rpm – ile się dało + EVAP kompletny przed naprawą. Na tyle ile warunki pozwoliły – korki i samochody się psuły (w sensie stawały). Laptop mi się rozładowywał, więc ile się dało. Najwyżej jutro zrobię od zimnego, te lambda.

GTJTS_020212_lambda.zip

wykresy.zip

No nie poszło mi coś dzisiaj.

Ale na tych wykresach jest więcej takich miejsc, gdzie initialisation value lambda sensor jest b. mały wykres, a measured lambda value jest duży wykres. Nie umiem tego interpretować - jak powinno być, powinny być jednakowe wykresy? Coś jest nie tak? Reakcja jest nieadekwatna czasami, ale nie wiem.

Jeszcze mi problemów z elektryką i zwarciami brakuje, w sumie. Już zwątpiłam w to co widziałam wczoraj w tej sytuacji, chyba muszę się upewnić.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 02-02-2012 o 21:58

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

@majka - pokasuj PM bo się zatkała skrzynka.
    - oglądam te przebiegi sond post-cat i widzę wiele problemów z nimi.
    - aby to definitywnie rozstrzygnąć należy zrobić wykres RPM, post-cat na banku 1 oraz 2.
    - najlepiej na tempomacie ustawić obroty na 2.000 obr/min, droga bez wzniesień !!
    - w okolicach tych 2.000 obr zaczyna działać komparator sond post-cat, na wykresach widać że róznie się zachowują te dwie sondy.
    - korci mnie aby zamienić sondy post-cat miejscami na kablach, tylko jak wtedy zachowa sie ECU.
    - zmienia , koryguje mieszankę a tu nie ma rezultatu, chyba szybko zapali błąd sondy post-cat.
    - jak nam pisał autor(-ka) tematu, jedna z sond post-cat była wymieniona na próbę i chyba do banku wóciła poprzednia sonda post-cat.
    - tylko zachowanie sond post-cat jest zalezne od warunków spalania, wtryskiwaczy i chyba toru katalizatora.
    - załączam zrzuty z sond post-cat oraz zakres parametrów z programu Alfadiag dla MED 7.11.
    - a jednak jest taki parametr pomiarowy jak State Off na poszczególne cylindry, on się przydaje przy pomiarach czujnika spalania stukowego.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 03-02-2012 o 11:37

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Muszę się zastanowić, nad tym co napisałeś i to obejrzeć, bo nie nadążam. Zwyczajowo zbierałam logi.

Zimno dzisiaj okropnie.

Ale ok. zrobię te logowania parametrów i zobaczę ten parametr state off.

Na razie OBD przed robieniem EVAP, ostatnie OBD na zepsutym EVAPIE

030212_GTJTS_OBD.zip

Jeszcze dzisiaj prawdopodobnie będzie zrobiony porządek z EVAP - znaczy muszę znaleźć czas.

Czy dzisiaj zrobię OBD - nie wiem, nie lubię w nocy jeździć.

Może chociaż miasto dzisiaj, ale zobaczę.

--------------------------------------------------------------------------------------

Bubu mam te sondy przed wymianą EVAP logować i te inne parametry?

Nic muszę je znaleźć - te parametry.

Przed i po sondy, nie ma wyjścia. Jeśli ten zawór coś zmieni w LTFT, to także we wskazań sond chyba powinien. Nie zaszkodzi jednak sprawdzić.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 03-02-2012 o 15:56

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

030212_EVAP.zip

Zrobione. Logi zebrałam, zaraz po – wyzerował się, chyba dlatego, że aku wyjmował. Trochę ją trzymał na jałowym – dlatego ruszam z taką temp. Potem ją wyłączył na chwilę i starowałam z pozycji MAR. Ale samochód nie jechał. Dopiero jak podpięłam tester.

2 logi z scan xl - ten drugi po alfadiagu, na koniec jakie LongFT było.

A różnice w czasach w logach z alfadiag i scan xl - wynikają z tego, że na tym komp. co mam scan xl - szwankuje mi zegar i zawsze mam ok. 1 h opóżnienia. Stąd taki bałagan w czasach, niżej opis jak było logowane.

Kolejnośc była taka - przed alfadiag, po - scanxl, potem alfadiag, na koniec scan xl.

----------------------------------------------------------------

- Zrobiłam te sondy post-cat na tempomacie przy 2000, przed. Po niestety mi nie poszło, bo wybrałam nie tą sondę, wybrałam chyba jedną pre-cat.

- jeśli się da te sondy zamienić miejscami, mogę spróbować w warsztacie. Czyli post-cat. Tylko ten błąd - nie do końca rozumiem dlaczego ma się pojawić.

- Resztę parametrów należy raczej traktować próbnie, za duże tempo wczoraj chyba narzuciłam i w końcu nie wiedziałam już co logować i na czym. Zrobiłam też kilka pomyłek w pośpiechu.

- Wydaje mi się, że problemem tego samochodu, jesli chodzi o to dodatnie FT - jest stała jazda i to nisko, poniżej 3000 rpm- wtedy longFT zaczyna windować, do tego momentu - długo trzymała się na - 0% (prawie 16 minut), mimo, że temp. silnika była taka, że mogła ją zrobić. Włączyłam na krótko wtedy tempomat przy 3000 rpm, potem zaraz przy 2000 rpm - i zaraz wskoczyło na "+". Tak na prawdę przy 2000 rpm - się zaczęło. Przy przyspieszaniu chyba nie ma problemu (?) To się powtarza i chyba coś musi znaczyć, tylko co. W samochodzie kolegi Kurzyka jest chyba odwrotnie, tam chyba przy przyspieszaniu parametry longFT się zmieniają w niestałej jeździe (?) Czy to się bubu może wiążać z tym co wcześniej napisałeś o sondach post-cat i jeździe przy 2000 rpm? Czy raczej nie?.

- (?) chyba jednak kluczowy będzie test OBD - bardziej miarodajny, w jeździe miejskiej - Wy macie także korektę dodatnią.

- no i nie zauważyłam pierwsza korektę na 0,8 zrobiła po 6 minutach podczas przyspieszenia przy ok. 2000 rpm

- dzisiaj nie występowało falowanie na luzie w jeździe miejskiej, zobaczymy jak będzie potem.

- dałam totalna plamę - nie zalogowalam sondy postcat na żadnym scanxl - O2SV. Bez sensu.

---------------------------------------------------------------------------

Po 266 km łącznie - nie faluje na luzie.

W OBD, jak w mieście – longFT nadal idzie na „+” tylko.

Pierwszy bez sondy, już wiem jak to się dzieje, że jej nie ma.

040112_OBD_EVAP.zip

Reszta testów i ewentualna zamiana sond miejscami, za tydzień. Są chyba inne, stąd ten błąd - tak chyba bubu pisał kiedyś.

Testy hamowań, żeby udokumentować, że nie faluje - już nie zdążę, też za tydzień.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 04-02-2012 o 18:21

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- poniżej video z nabijania parametru long.
    - to zawsze się dzieje na granicy obrotów 2000 obr oraz powyżej 1600 obr, short skacze na + 7 % , a za chwilę long rośnie.
    - bezpośrednim powodem chyba są sondy post-cat lub mapy w ECU ( to taki mój domysł ).
    - ujemnego long nie ma powieważ jak wczesniej było zauwazone wtryskiwacze daja + 2% na long, mimo tego że short jest na -10 %, co powoduje że nie ma powrotu do zera.
    - to jet wina wtryskiwaczy lub taka uroda JTS, który ma obrotach biegu jałowego daje zubozoną mieszankę.
    - jak na razie na żadnych wykresach nie bylo parametru long na ujemnej wartości podczas testu OBD.
    -
    - State off cylinder wystepuje gdy Advanced Angle > 50 st i to daje Voltage Bank 1 () Pre-cat dla lambda == 2.
    - chyba to jasne, wyłączone cylindry czyli mieszanka super uboga, lambda == 2 ale jeszcze palna jak cylindry bedą włączone.
    - przy tej analizie nalezy wypić trochę procentów, bo można nie zroumieć wszystkiego.
    - pytanie tylko brzmi dlaczego tak się dzieje. ?
    -
    - Advanced Angle == zanegowany Knock Control (Status ), to na razie bez wyjaśnienia, to tylko mój zapis abym czegoś nie zapomniał.
    - w skrajnych przypadkach ECU nie stosuje twych dwóch zasad, czyli coś mu przeszkadza albo utrudnia powrót do normalności.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 04-02-2012 o 21:11

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

ciężko się czyta te wasze teksty, a te ostanie by bubu321, to chyba bez korepetycji matematyki nie da rady. @bubu 321 - czy ty to rozumiesz te swoje wywody ? ale mam pytanie, czy w ramach miesiąca, bedzie można poznać jakieś wnioski. mam do diagnostyki dwa, trzy auta JTS ale nie moge nic zrobic bo nie wiem jakie są parametry normatywne dla tego modelu. bo jak tak dalej bedą robione testy to chyba nic z tego nie będzie, to taka mała krytyka. czemu są logowane aż 23 parametry, wyrzucic logowanie fuel-_economy, fuel_fr, vehicle voltage, to do niczego nie jest potrzebne, takie moje skromne zdanie. czy tylko ja tak mam że ciągle mi brakuje w tych logach parametru O2S22 ? ignition timing advanced max = 40stopni, a alfadiag podaje czasami aż 150 stopni, czy to nie błąd alfadiaga ? jest szansa że dołączy jakiś inny JTS, bo widać ze GT JTS cały czas jedzie na tych parametrach: long 2 + 8.6%, long 1 +6.3 %, lambda średnie 1.07, czyli zdrowo ponad normę. a co to jest norma dla JTS, czy to zostało określone, czy dopiero będzie po tych badaniach ?. dlaczego kolega cuoreventi nie powtórrzył pomiarów, badań, ewidentnie dał ciała z tymi swoimi pomiarami, z tym eksportem.? zrobiłbym pomiar tych swoich JTS ale Ci koledzy oczekują jakiejś rady, pomocy a nie mam zamiaru robić testów jak właścicielka GT JTS, co godzinę test OBD.