Strona 35 z 37 PierwszyPierwszy ... 25262728293031323334353637 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 364

Temat: [diagnostyka] spomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowe

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Coś w tym jest… Mechanik nim skapitulował, użył ostatniej deski ratunku – argumentu – no, ale nie będzie można testować Px jakiś czas, no przynajmniej przy TPmax.

Nie będzie raczej testów TSa oscyloskopem. Są już tutaj zamieszczone, wystarczy. Metodę mam już przećwiczoną. A to żadna przyjemność latać z Px na mrozie, same straty. Raz zapalenie płuc, potem grypa, a na koniec oberwałam prądem z cewki - z cylindra 3. To wiem już co czuje AKU.

Oscyloskop trafi na półkę do garażu, zaraz, po uzyskaniu oscylogramów z mojego JTSa, do czasu kiedy przyda się dla innych potrzeb – niekoniecznie do Px. Będą te ostatnie oscylogramy, ponieważ chcę wiedzieć, czy coś się zmieni. To jedyna droga, aby przeprowadzić jakieś porównanie. Oscyloskop miał mi pomóc zrozumieć zjawiska i dać nowe światło, nowe spojrzenie na logi. Trochę już dał. Może metoda jest karkołomna, ale nie potrafię inaczej, a zrezygnować nie chcę, chcę to zrozumieć. Jeśli jednak w logach nic się nie zmieni w kwestii zbieżnych parametrów, nie będę robić Px, bo to będzie niecelowe. Jeśli coś się zmieni, to wiadomo, że powtórzę wszystkie testy, ponieważ Px to nie tylko ustawienie rozrządu, to także rozkład gazów, którego na nieszczęście nie rozumiem.

Wiem już, że na wysokich rpm powinien zmniejszać kompresję i zwiększać stopień napełnienia cylindrów. Ponieważ nie ma wzorca trudno mi to oceniać, ale chyba widać, że na rpm (podczas ich zwiększania) w czasie suwu ssania przetacza mniejszą ilość powietrza niż w czasie suwu wydechu, a powinno być chyba mniej więcej tak samo – w suwach ssania i wydechu oraz kompresji i pracy. Z moich wyliczeń wynika, że ssanie, wydech (ok. 445 cm3), kompresja, praca (ok. 567 cm3), co daje do V cylindra == 492 -- ok. 90% / 115%, przy założeniu warunków idealnych oraz stopniu kompresji 11.3 To może oznaczać, że zatrzymuje za dużo spalin wtedy, że nie mogą wyjść z cylindra w takim czasie jak mają założony. Straty o ok. 22%, przy założeniu stopnia kompresji 13.3 O ile jest liczona poprawnie w przypadku, gdy sonda ogranicza pomiar Px. Zrzut też może potem + sposób wyliczenia do sprawdzenia, mam bazgroły tylko.

TS – a nie Julka, to wyłącznie kwestia ceny…, a nie mogę aktualnie korzystać z drugiego naszego samochodu non-stop. Póki co nie kupiłam. Owszem zamiast inwestować w ten egzemplarz mogłabym kupić coś innego, choćby Julkę – nie zrobię tego na razie. Jedno to wiedza zdobywana przy okazji, a drugie, to możliwość przywrócenia mocy temu egzemplarzowi. Chcę spróbować. Potem pomyślę może o Julce, albo o innej AR, na razie umówiłam się na jazdę próbną Julką, którą miałam odbyć rok temu, jak jeszcze pracował tam nasz kolega z LDZ, ale pewnie mi nie pozwolą podłączyć się.

Napisałam już, bubu - uważam, że możesz mieć rację. Reszta jest bez znaczenia.

Fenomen polega na tym, że mechanika to jedyna dziedzina znana mi, w której teoria nie zazębia się z praktyką.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 26-03-2013 o 00:33

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Nie zamieszczam na razie obliczeń, są błędne.

Nie uwzględniłam zmian wynikających z temperatury gazu w cylindrze, która wpłynie na pojemność cylindra... Uwzględniłam jedynie obecność komory spalania. A w czasie sprężania T rośnie, to i V rośnie, a podczas pracy T maleje to i V maleje, więc pojemności cylindra będą różne w suwach sprężania i pracy. Ssanie i wydech – trzeba wziąć pod uwagę recyrkulację spalin podczas otwierania TP. Nie umiem tego policzyć w tym momencie. Nie umiem też dobrać kątów do oceny, ale spróbuję. Chyba muszę wrócić do oscylogramów, a może zrobić test na postoju, np.: z VE – bez i w trybie awaryjnym?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 27-03-2013 o 12:20

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Powinny być takie same V cylindra i SV w suwach, przemiany są takie, że V == const, zmieniać się może, może gęstość.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SV.jpg
Wyświetleń:	195
Rozmiar:	50.6 KB
ID:	92458

Wydajność pracy silnika (cyklu otto) jest określona przez VE i koreluje min z CR. Zastanawiałam się czy nie policzyć skryptu na CR w jeździe na biegach, że: CR jakieś takie = VE * (SV + CV) / CV Ale wtedy by rosło CR, aż do pewnego momentu. Raczej bez sensu…

Nazwa:	VE_i_inne.jpg
Wyświetleń:	161
Rozmiar:	65.4 KB
ID:	92459

Takie tam obliczenia. Tych % w Px nie dźwigam.

Test na zawór wariatora w GTJTS, w kombinacji z SA, ignition, inj_time, CKP itd… + hall

Nazwa:	IMG_1326.jpg
Wyświetleń:	1438
Rozmiar:	97.3 KB
ID:	92467

Obliczenia.zip

Załącznik 92461
    Załącznik 92462
    Zawór wariatora_4.zip
    Zawór wariatora_3.zip
    Zawór wariatora_2.zip
    Zawór wariatora_1.zip

Nazwa:	zawór_1.jpg
Wyświetleń:	256
Rozmiar:	79.6 KB
ID:	92479

Nazwa:	zawór_cewka.jpg
Wyświetleń:	247
Rozmiar:	85.8 KB
ID:	92483

Nazwa:	zawór_2.jpg
Wyświetleń:	119
ID:	92480

Nazwa:	zawór_3.jpg
Wyświetleń:	174
Rozmiar:	87.4 KB
ID:	92481

Nazwa:	zawór_4.jpg
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	83.2 KB
ID:	92482

http://www.sciencepub.net/american/a...0603_27_31.pdf

-------------------------

Mam pytanie – dlaczego interwał czasowy kiedy ECU „włącza” zawór jest różny?

GT_CSS.zip
    GT_CSS1.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 24-04-2013 o 22:44

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Sopot
    Auto
    Alfa 156 2.0 Turbo

Domyślnie

odkopie troche temat,

panowie, w ktorym miejscu w Twin Spark'u mozna sprawdzic zaplon lampa stroboskopowa? Rewizja w skrzyni biegow?

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

w 156 TS jest okienko inspekcyjne pod termostatem, jest zasłonięte osłoną gumową.... tylko tam pole jest na +/- 10 st, zapłon jest na 9 15 st, bedzie trudno.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Sopot
    Auto
    Alfa 156 2.0 Turbo

Domyślnie

zaplon moge ustawic sobie jaki chce wiec dam rade pozdro

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

no popatrz a ja myślałem że on powstaje z impulsu od czujnika położenia i obrotów wału korbowego....60 , przerwa na 2 zęby i tak dalej...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Sopot
    Auto
    Alfa 156 2.0 Turbo

Domyślnie

a widzisz, jak ktos ma vemsa lub inny komputer Stand Alone to robi co chce i sam ustawia na ktorym zebie komputer widzi TDC tloka i ktorym zebie bedzie FTT. Poza tym mozna ustawic "cranking ignition advance" np na 5 stopni i idealnie bedzie widac na tej podzialce krecac samym rozrusznikiem. Potrzebuje zweryfikowac swoje ustawienia dlatego musze sprawdzic zaplon.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Zapłon ON:
    Wykres zielony, jeśli pochodzi z czujnika wałka, to nie jest prostokątny. Trzeba korygować ustawienia oscyloskopu na kanale, tak by krawędzie oscylogramu się wyprostowały.
    Korekta i tak chyba nie zmieni dolnego zakresu pracy, który dla czujnika wałka powinien wynosić 0V. Na wykresie wychodzi na wartości ujemne, co nie jest zjawiskiem prawidłowym dla czujnika wałka.
    Bez poprawnego wykresu czujnika wałka nie oceniamy poprawności ustawienia rozrządu.

Należy:
    - uzyskać poprawny wykres z czujnika wałka, albo ustalić czemu jest taki.
    - wykonać pomiar w pozycji zapłon MAR, zapłon ON, zapłon OFF.
    - wykonać pomiar w pozycji zapłon ON, na obrotach.

Zwykle wrzucamy zapisy i program do ich odtworzenia. Po to, żeby osoba, która ogląda mogła zobaczyć więcej niż widać na zrzucie, np.: wartości napięć. Zrzut raczej, wtedy gdy coś chce się pokazać z strzałką i opisem.

Ja tak to widzę na zrzutach. Wrzuć poprawne oscylogramy, napisz coś więcej.

Nazwa:	czunik wałka GT JTS.jpg
Wyświetleń:	74
ID:	176496
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 27-08-2015 o 09:25