https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v...n2120-usb.html
O to chodzi?
Do czego służą/potrzebne są te adaptery? Mam już kupiony Bypass SGW, potrzebuję jeszcze jakichś adapterów?
Ostatnio edytowane przez Lober ; 28-05-2024 o 14:16
bo masz 3 CANy w OBD, porozdzielane sieci dla różnych modułów, a ELM nie ma multiplexera żeby sobie przełączać, więc musisz ręcznie na inne piny przepiąć. do samego silnika/BCM nie musisz mieć adapterów, do kilku innych modułów też, ale np ABS już tak. do proxi wiadomo, trzeba wszystkie. grosz kosztują, weź
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
napisał Ci niebieski i szary przecież. zielony jest np do 159. żółty to giulietta i fiat 500. całe info na stronie multiecuscan.net którą stronę Ci linkowałem na priv jak gadaliśmy o ile pamietam
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Oczywiście - niebieski i szary. Nie wiem skąd wziął mi się zielony
OK, dokopałem się do informacji na multiecuscan, ELM + adaptery A5 i A6 (niebieski i szary), przepraszam i dzięki za wyrozumiałość.
Na stronie MES napisane jest ELM 327 v1.3+/OBDLink/OBDKey interface, na Viaken dostępne są dwie wersje z tym STN2120 i STN1170. Jest pomiędzy nimi jakaś istotna różnica?
Edit.
Znalazłem, STN2120 to nowsza wersja STN1170. Szybsza, więcej pamięci RAM, Flash.
Jeżeli niczego nie pomyliłem, to potrzebuję zakupić poniższe:
- kabel STN2120: https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v...n2120-usb.html
- adapter niebieski: https://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&prodid=863
- adapter szary: https://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&prodid=882
Nie będę chyba ryzykować z wersją Wi-Fi, chyba że ktoś korzysta i wszystko działa bez problemu?
Ostatnio edytowane przez Lober ; 28-05-2024 o 15:10
Ja kupiłem cały komplet od PMfactory. Wszystko działa.
Ciekawe, że nikt nie zrobił mechanicznego "multipleksera", czyli prztyczka na obudowie zamiast kilku kabelków![]()
Ja zrobiłem, z opisami pozycji standard, blue, gray :-)
Jeśli w banalny sposób "pstryczkami" to ich potrzebujesz 6x SPST albo 4x SPDT. Jeśli ma być lepsze to płytka i jakiś multiplexer który też spełni standardy CAN jeśli to ma być dobrze zrobione, a to już zabawy trochę. Kto potrzebuje kupuje po prostu gotowy produkt z multiplexerem - ja mam np MES Multiplexed z CANtieCARem, do tego Otofix IM1 - oba mają wbudowane multiplexery i oprogramowanie automatycznie tym steruje - nie trzeba knefelków przełączać. Tyle że ceny to ok EUR400 i EUR900 odpowiednio, do tego też jak każdy sprzęt, nie zrobi wszystkiego - jeśli chciałoby się grzebać bez limitów, to przydałyby się i CDA6 i SMOG i może Witech2, a i pewnie jeszcze coś typu Abrites?
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 29-05-2024 o 09:19