Strona 36 z 40 PierwszyPierwszy ... 262728293031323334353637383940 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 392

Temat: Multiecuscan (MES) dla Giulii/Stelvio (tylko dyskutujemy tu funkcje)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Cytat Napisał Lober Zobacz post
    Otworzyłem wtyczkę, zdjęcia układu dodałem w edycji posta. To chyba nie jest żaden z obslugiwanych chipsetów, czyli będę potrzebować kolejnego kabla... tylko jaki konkretnie kupić, którego nie trzeba będzie traktować lutownicą?
    Ja ostatnio kupowałem STN2120 ELM327 od Viaken-a + adapter niebieski i szary.
    Wszystko śmiga proxy się wykonuje w Giulii.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Cytat Napisał juhass Zobacz post
    Ja ostatnio kupowałem STN2120 ELM327 od Viaken-a + adapter niebieski i szary.
    Wszystko śmiga proxy się wykonuje w Giulii.
    https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v...n2120-usb.html
    O to chodzi?

Do czego służą/potrzebne są te adaptery? Mam już kupiony Bypass SGW, potrzebuję jeszcze jakichś adapterów?
    Ostatnio edytowane przez Lober ; 28-05-2024 o 14:16

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

bo masz 3 CANy w OBD, porozdzielane sieci dla różnych modułów, a ELM nie ma multiplexera żeby sobie przełączać, więc musisz ręcznie na inne piny przepiąć. do samego silnika/BCM nie musisz mieć adapterów, do kilku innych modułów też, ale np ABS już tak. do proxi wiadomo, trzeba wszystkie. grosz kosztują, weź
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    bo masz 3 CANy w OBD, porozdzielane sieci dla różnych modułów, a ELM nie ma multiplexera żeby sobie przełączać, więc musisz ręcznie na inne piny przepiąć. do samego silnika/BCM nie musisz mieć adapterów, do kilku innych modułów też, ale np ABS już tak. do proxi wiadomo, trzeba wszystkie. grosz kosztują, weź
    Rozumiem,
    Czyli ten kabel będzie dobry STN2120 ELM327 + jakieś adaptery... ile ich potrzebuję, dwa - zielony i szary?
    Widzę ich 6, a nawet 7 licząc SGW, ale domyślam się, że tego ostatniego już nie potrzebuję Szary i żółty jest opisany tak samo...

Auto

Domyślnie

napisał Ci niebieski i szary przecież. zielony jest np do 159. żółty to giulietta i fiat 500. całe info na stronie multiecuscan.net którą stronę Ci linkowałem na priv jak gadaliśmy o ile pamietam
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    napisał Ci niebieski i szary przecież. zielony jest np do 159. żółty to giulietta i fiat 500. całe info na stronie multiecuscan.net którą stronę Ci linkowałem na priv jak gadaliśmy o ile pamietam
    Oczywiście - niebieski i szary. Nie wiem skąd wziął mi się zielony
    OK, dokopałem się do informacji na multiecuscan, ELM + adaptery A5 i A6 (niebieski i szary), przepraszam i dzięki za wyrozumiałość.
    Na stronie MES napisane jest ELM 327 v1.3+/OBDLink/OBDKey interface, na Viaken dostępne są dwie wersje z tym STN2120 i STN1170. Jest pomiędzy nimi jakaś istotna różnica?

Edit.
    Znalazłem, STN2120 to nowsza wersja STN1170. Szybsza, więcej pamięci RAM, Flash.

Jeżeli niczego nie pomyliłem, to potrzebuję zakupić poniższe:

1. kabel STN2120: https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v...n2120-usb.html
    2. adapter niebieski: https://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&prodid=863
    3. adapter szary: https://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&prodid=882

Nie będę chyba ryzykować z wersją Wi-Fi, chyba że ktoś korzysta i wszystko działa bez problemu?
    Ostatnio edytowane przez Lober ; 28-05-2024 o 15:10

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Karpacz
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 Jtdm 2006

Domyślnie

Ja kupiłem cały komplet od PMfactory. Wszystko działa.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Ciekawe, że nikt nie zrobił mechanicznego "multipleksera", czyli prztyczka na obudowie zamiast kilku kabelków

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Ja zrobiłem, z opisami pozycji standard, blue, gray :⁠-⁠)

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    Ciekawe, że nikt nie zrobił mechanicznego "multipleksera", czyli prztyczka na obudowie zamiast kilku kabelków
    Jeśli w banalny sposób "pstryczkami" to ich potrzebujesz 6x SPST albo 4x SPDT. Jeśli ma być lepsze to płytka i jakiś multiplexer który też spełni standardy CAN jeśli to ma być dobrze zrobione, a to już zabawy trochę. Kto potrzebuje kupuje po prostu gotowy produkt z multiplexerem - ja mam np MES Multiplexed z CANtieCARem, do tego Otofix IM1 - oba mają wbudowane multiplexery i oprogramowanie automatycznie tym steruje - nie trzeba knefelków przełączać. Tyle że ceny to ok EUR400 i EUR900 odpowiednio, do tego też jak każdy sprzęt, nie zrobi wszystkiego - jeśli chciałoby się grzebać bez limitów, to przydałyby się i CDA6 i SMOG i może Witech2, a i pewnie jeszcze coś typu Abrites?
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 29-05-2024 o 09:19