Wątpię by "odpowietrzał" się przez 2 dolane litry..![]()
Wątpię by "odpowietrzał" się przez 2 dolane litry..![]()
Panowie!
U mnie od dziś to samo:
- temp. na trasie 12 kilometrów przy 7 st. C - wskazówka wahała się pomiędzy 70-80 st. C (normalnie dochodzi do 90)
- od paru dni obserwuje coś takiego - na zimnym silniki i zadanej temp. nadmuchów 16 st. C dmucha... ciepły (prawie od samego początku). Natomiast jak silnik się zagrzeje to dmucha zimnym (w końcu 16 st. C to ma dmuchać zimnym).
Po przeczytaniu paru poprzednich stron wnioskuję, że to padnięty termostat (nie mam ubytków płynu chłodzącego). Na szybko na allegro obczaiłem Wahler'a i Behr'a.
Wymieniać od razu czy podpinać się jeszcze przed wymianą do kompa? Co powinien komp wskazywać?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Ja jak miałem takie objawy jak Twoje to wymieniłem termostat i to był strzał w 10. No bo z drugiej strony co to może być innego jak termostat. To on reguluje temperaturę silnika. Gdyby temperatura silnika była za wysoka to przyczyn mogło by być kilka innych (pompa wody, uszczelka pod głowicą itd...) ale jak za niska to sprawa wydaje się być dość jasna. Jak masz fes-a to możesz się oczywiście podpiąć i zweryfikować temperaturę na zegarze z tą z kompa.
Szkoda tracić czasu szukanie ewentualnych przyczyn, termostat nie trzyma.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
no a u mnie sytuacja taka:
wyjazd do sklepu w niedzielne popołudnie, jakieś 13km w duzym miescie ale płynnie bo to niedziela. Temperatura otoczenie 6,5 stopnia. Auto nie osiągneło 90 stopni. Pomyslalem ze jak bede wracal to moze wskoczy bo postoi troche w parkingu podziemym ale nic z tego, moze na 20 sek wskoczylo na 88-89 jak pod górkę jechałem i póżniej cały czas temperatura w okolicy 83 stopnie. Generalnie nie wiem jak to wyglądało wcześniej dokładnie ponieważ dopiero wczoraj przeczytalem ten temat. Tez do wymiany?
generalnie dodam ze w czasie jazdy obroty miedzy 1600 a 2200 mniej wiecej( nie jezdze na mniejszych ze wzgledu na dwumas)