Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał adriiian Zobacz post
    Jeśli chodzi o przebieg to dokładnie zdaję sobie z tego sprawę. Jednak żeby mieć pewność co do przebiegu auta to musiałbym kupić co najwyżej 3-4 letniego (i też takowej gwarancji nie mam). Szukam czegoś w granicach do 25 tys. może nieznacznie więcej, w sedanie, najlepiej diesel albo zwykły benzynowy 1.8 (chociaż akurat te bardzo ciężko spotkać).
    Bzdura. Możesz kupić auto 7-letnie z rzeczywistym przebiegiem 100 tysięcy i problemów większych z takim autem nie będzie (ze znalezieniem go). Niestety budżet na taki zakup nie bardzo pozwoli... Dlatego wolałbym RZECZYWISTE 200-240 tysięcy, cenę 28 tysięcy i auto po wszystkich niezbędnych wymianach serwisowych, niż tanią minę za 23 tysiące, z przebiegiem licznikowym 150...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Przeklejam mój post z tego tematu <KLIK> bo tam strasznie mały ruch

Panowie pytanie odnośnie AR159. Zastanawiam się nad kupnem takiego autka w wersji 1,9JTDm. Do niedawna byłem przekonany, że wezmę 150KM ze względu na to, że dynamika auta jest dla mnie ważna. Czytając ten wątek można jednak dojść do wniosku, że lepszym pomysłem będzie "120KM + chip (ok. 160KM) + EGR out + DPF out". Teraz pytanie do osób które miały styczność z takimi setupami w tym aucie: Co polecają z tych dwóch opcji? I jak wygląda sprawa z przełożeniami skrzyń biegów w wersjach 120KM i 150KM? Czy jest duża różnica w prędkościach obrotowych przy np. 140km/h? Dziękuję za każdą konstruktywną odpowiedź Pozdrawiam

adriiian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Bzdura. Możesz kupić auto 7-letnie z rzeczywistym przebiegiem 100 tysięcy i problemów większych z takim autem nie będzie (ze znalezieniem go). Niestety budżet na taki zakup nie bardzo pozwoli... Dlatego wolałbym RZECZYWISTE 200-240 tysięcy, cenę 28 tysięcy i auto po wszystkich niezbędnych wymianach serwisowych, niż tanią minę za 23 tysiące, z przebiegiem licznikowym 150...
    Tak tylko odnośnie tych 200 tys. Na krajowych serwisach ciężko jest cokolwiek znaleźć wpisując 2 z przodu. Wyskakuje po 5 ogłoszeń. Jedyne co cieszy to fakt, że nie jestem zdesperowany i na zakup auta mam jeszcze kilka ładnych miesięcy. Także na razie spokojnie przeglądam, dzwonię i się orientuję co i jak. A i opinia innych na ten temat na pewno nie zaszkodzi, a pomoże przy zakupie.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

Cytat Napisał adriiian Zobacz post
    Witam. Zastanawiam się nad kupnem alfy 159, tylko niestety czas nie pozwala na wyjazdy w dłuższe trasy żeby oglądać. Widział ktoś może te auta w rzeczywistości? Bądź też mógłby wyrazić swoją opinię czy w tych pieniądzach (20-25 tys.) rozsądne jest kupno alfy ?
    1. Stoi już jakiś czas, gość zszedł już 2 tys z ceny. http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C29567292.html
    2. Jak wyżej http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-sup...C29561568.html
    3. Ta najbardziej przypadła mi do gustu: http://allegro.pl/piekna-alfa-romeo-...326921636.html

Czy kupilibyście którąś z tych alf?

dziwne troche ze pozycja z numerem 2 byla wystawia jakies pol roku temu jak szukalem mojej z okolic poznania jako 2,4 jtd 2000 koni za kwote dokladnie taka sama........

Użytkownik Embrion
    Auto
    159

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie

Noszę się z zamiarem kupna Alfy 159. Znalazłem ciekawą ofertę sprzedaży i chciałbym poznać waszą opinię o tym egzemplarzu:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=3329457173

Samochód oglądałem, z tego co było robione: wymieniana przednia szyba i malowany tylny prawy zderzak (są zdjęcia przed). Wszystko działa bez zarzutu, przy przejażdżce też niczego nie słychać, jedynie z tylu dochodzi lekki pisk, wygląda to na hamulce (podobno to znana przypadłość). Lakier wygląda na ok, jedynie na relingach znajduje się jasny osad na całej długości.

Auto zostało sprowadzone ze Szwajcarii w zeszłym roku. W środku trzyma się bardzo dobrze, jedynie drążek zmiany biegów jest już mocno wytarty, tak samo przycisk start-stop. Czy myślicie że przebieg jest realny? Prawdopodobnie będę go sprawdzał w ASO chociaż za weryfikację przebiegu nieźle kasują.

Z góry dziękuję za opinię. Liczę waszą pomoc, ja jestem laikiem samochodowym

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

moim skromnym zdaniem przebieg troche maly ale wszystko jest mozliwe.Zweryfikuj to.U mnie przy 160 tys galka biegow jest w calkiem dobrej kondycji.Szyby tez widziales fotke??Zastanawia mnie jedno dlaczego zbiorniczek wspomagania jest tak usyfiony.Powinien to juz byc poliftowy i nie powinien przelewac.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

pwl,

Poproś sprzedawcę o numer VIN, odwiedź stosowny temat na forum:

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ie_nr_vin.html

i zweryfikujesz przebieg do momentu kiedy auto było serwisowane. Pierwsze co się dowiesz, to czy książka serwisowa i zawarte w niej wpisy są oryginalne, a to już dużo w kontekście wiarygodności sprzedającego.

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Rowerzysta Avatar SebaStol
    Mieszka w
    Łódź/Almelo
    Auto
    159 SW 1.9 jtdm 16V 150 KM

Domyślnie

Przebieg poniżej 90 tys i wytarty grążek gałki biegów i przycisk start-stop (a jak pedały, kierownica)?
    Możliwości są takie:
    - auto nie widziało autostrady i było używane tylko na małych dystansach w mieście co jest zabójcze dla samochodu, bo każde odpalenie diesla na zimno (szczególnie zimą) zużywa silnik w takim stopniu co pokonanie kilkuset km autostradą. Ja mam zrobione autostradowe 262 tys i kierownica, gałka, przycisk praktycznie nie posiadają jakichkolwiek śladów zużycia.
    - autem jeździła osoba mająca suche dłonie o fakturze papieru ściernego, albo w rękawicach roboczych
    - rzeczywisty przebieg auta to nie 90 tys, a ponad 200 tyś (auto 4 letnie, powiedzmy 4 x 50 tys = 200 tys)
    Tak jak koledzy mówią, zobaczyć jeszcze co powie VIN, bo ta książka serwisowa z fotki to też wygląda jakoś pisaną przez pana "zdzicha"
    Ostatnio edytowane przez SebaStol ; 18-06-2013 o 09:16

Użytkownik Embrion
    Auto
    159

Domyślnie

moim skromnym zdaniem przebieg troche maly ale wszystko jest mozliwe.Zweryfikuj to.U mnie przy 160 tys galka biegow jest w calkiem dobrej kondycji.Szyby tez widziales fotke??Zastanawia mnie jedno dlaczego zbiorniczek wspomagania jest tak usyfiony.Powinien to juz byc poliftowy i nie powinien przelewac.
    Widziałem fotkę szyby, nie ma do czego się przyczepić.

Przebieg poniżej 90 tys i wytarty grążek gałki biegów i przycisk start-stop (a jak pedały, kierownica)?
    Możliwości są takie:
    - auto nie widziało autostrady i było używane tylko na małych dystansach w mieście co jest zabójcze dla samochodu, bo każde odpalenie diesla na zimno (szczególnie zimą) zużywa silnik w takim stopniu co pokonanie kilkuset km autostradą. Ja mam zrobione autostradowe 262 tys i kierownica, gałka, przycisk praktycznie nie posiadają jakichkolwiek śladów zużycia.
    - autem jeździła osoba mająca suche dłonie o fakturze papieru ściernego, albo w rękawicach roboczych
    - rzeczywisty przebieg auta to nie 90 tys, a ponad 200 tyś (auto 4 letnie, powiedzmy 4 x 50 tys = 200 tys)
    Tak jak koledzy mówią, zobaczyć jeszcze co powie VIN, bo ta książka serwisowa z fotki to też wygląda jakoś pisaną przez pana "zdzicha"
    Pedały i kierownica w stanie bardzo dobrym, na kierownicy nie widać śladów użytkowania. Jak zapytałem dlaczego ta gałka taka wytarta to dostałem odpowiedź że w Szwajcarii kobieta jeździła tym samochodem Potwierdzeniem ma być fakt że w dywaniku jest dziura od szpilek
    Auto sprowadzone przy przebiegu około 70 tyś, w Polsce jeździło głównie po mieście, a raz na dwa tygodnie właściciel jeździł na obwodnicę wypalić filtr.

Numer VIN będę miał dzisiaj.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Ja mam 140 tys. przelotu, gałkę już lekko przytartą, za to kierownicę wręcz ideał. Wniosek z tego taki, że nie ma co wróżyć po wyeksploatowaniu takich rzeczy. Najpierw sprawdź VIN, być może dochodzenie w sprawie zużytej gałki, będzie niepotrzebne

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT