Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    moim zdaniem jesteś w tym temacie niepoprawnym optymistą.
    po pierwsze. są już dane z Holandii, gdzie przy populacji aut EV 3% już są odnotowywane problemy z zapewnieniem odpowiedniej ilości prądu.
    po drugie. w nocy jest akceptowane ładowanie wolne, które trwa kilka godzin. w dzień jak potrzebujesz używać, to chcesz się naładować szybko, a ty chcesz ograniczać moce ładowania.... to się nie skleja.
    po trzecie, cena... jak zabraknie spalinówek, to jak myślisz, skąd rząd uzupełni lukę podatkową z niesprzedanych paliw?
    ale są problemy, czy są doniesienia prasowe ze moga byc problemy? Bo to jest różnica w norwegii już 30% aut na drogach to elektryki. Mroznej norwegii.
    Jak potrzebujesz sie bardzo pilnie doładować, to pojedziesz na superchargera, a nie sie bedziesz ładował kilka kw.

dzisiaj grubo ponad połowa ceny prądu, to różnego rodzaju opłaty, podatki i kary. To tak jeszcze dodatkowo odnosnie tego płączu, jak to kierowców spalinówek się dojezdza karami, a do elektryków są dopłaty.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Czy to, że PiSowcy twierdzą, że Ziemia jest okrągła, o wszystkich, którzy tak uważają, świadczyć ma, że sa PiSowcami?
    On najwyraźniej tak uważa - np. jeżeli kaczyński powie, że jutro jest wtorek to tacy jak on uważają, że (1) Kaczyński jest geniuszem i zawsze ma racja, (2) jeżeli ktoś zgadza się z kaczyńskim w tej kwestii - to taka osoba jego zwolennikiem/piSSdzielcem ...

To ludzie o umysłach królika ...

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    On najwyraźniej tak uważa - np. jeżeli kaczyński powie, że jutro jest wtorek to tacy jak on uważają, że (1) Kaczyński jest geniuszem i zawsze ma racja, (2) jeżeli ktoś zgadza się z kaczyńskim w tej kwestii - to taka osoba jego zwolennikiem/piSSdzielcem ...

To ludzie o umysłach królika ...
    ty stosujesz dokładnie ta samą logikę (okraszoną niewybrednymi epitetami). i wtedy jest ok?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Trzeba być optymistą. dzięki autom EV rozwiążemy problem z kradzieżami katalizatorów
    nie jestem optymistą, wy jesteście drama queens. Z absolutnie błachych rzeczy, i czesto też nawet normalnych rzeczy, robicie olbrzymie problemy, których nie da sie przeskoczyć. Gdyby do każdej zmiany, którą cywilizacja przeszła, tak podchodzić, to byśmy nigdy nie wyszli z jaskini.

Bo przeciez jaskinie już były, po co bedziemy wychodzic z tej jaskini. Budowac szałasy bedziemy? A skad wezmiemy na to patyki??? Zostanmy juz najlepiej w tej jaskini na zawsze, po co rozwiazywac jakies problemy, skoro moze byc, tak jak było.
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Mój brat ma Mustanga e-macha od roku.
    Ale to się nie liczy pewnie bo MUSZĘ mieć elektryka,żeby wiedzieć,że mój brat użytkuje go bez problemu.
    I ładuje go w domu z prywatnego gniazdka czy korzysta z publicznych stacji?

Nie, nie musisz mieć. Tak jak ja nie mam, ale znajomy na osiedlu ma EV i jak pisałem wyżej z Oksywia musi jeździć do sąsiedniej dzielnicy (a tak właściwie to innej miejscowości - Kosakowo), żeby go naładować, bo pod blokiem nie ma możliwości, a tam jest najbliższa ładowarka.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Torbix, napisz jaki mix energetyczny ma Norwegia, a jaki Polska, bo skoro elektromobilność ma być eko, to trzeba rozumieć, że prąd nie bierze się z gniazdka, tak jak mleko nie bierze się z butelki czy kartonu

Wszytko masz wytłumaczone, "jak krowie na rowie" w filmiku, do którego wrzuciłem linka i to, kto to przedstawia, nie ma najmniejszego znaczenia, bo tam masz przedstawione fakty - znasz znaczenie słowa "fakty", czy nie za bardzo?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    nie jestem optymistą, wy jesteście drama queens. Z absolutnie błachych rzeczy, i czesto też nawet normalnych rzeczy, robicie olbrzymie problemy, których nie da sie przeskoczyć. Gdyby do każdej zmiany, którą cywilizacja przeszła, tak podchodzić, to byśmy nigdy nie wyszli z jaskini.

Bo przeciez jaskinie już były, po co bedziemy wychodzic z tej jaskini. Budowac szałasy bedziemy? A skad wezmiemy na to patyki??? Zostanmy juz najlepiej w tej jaskini na zawsze, po co rozwiazywac jakies problemy, skoro moze byc, tak jak było.
    Jak wyglądam przez okno i widzę od roku rozkopaną ulicę, którą mają skończyć wg planu na koniec 2024 (jakieś 1,5km), to jestem realistą.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    jaki mix energetyczny ma Norwegia, a jaki Polska, bo skoro elektromobilność ma być eko, to trzeba rozumieć, że prąd nie bierze się z gniazdka, tak jak mleko nie bierze się z butelki czy kartonu
    Nie martw się - WSZYSTKO co jest potrzebne pojawi się KIEDYŚ ...

p.s.
    ... i JAKOŚ
    Ostatnio edytowane przez IRC ; 24-07-2023 o 11:01

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Dlatego Twierdzę, że Torbix w wielu momentach swego życia, musiał korzystać z palca, bo zanim poszedł do kibla, uważał, że problem z brakien srajtaśmy go nie dotyczy, bo rodzi się dopiero w momencie popytu, czyli obesranej dudy

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    Nie martw się - WSZYSTKO co jest potrzebne pojawi się KIEDYŚ ...

p.s.
    ... i JAKOŚ
    wiesz, może ty nie posiadasz umiejętnosci stawiania celu, i jego realizacji, ale wiesz, to nie jest powód do domu, raczej do wstydu

mozesz mi wyjasnic w jaki sposob funkcjonujesz z tym podjesciem w zyciu?

Nie wiem, nie masz domu, a potrzebujesz domu. Najpierw kupujesz wszystkie materiały budowlane, a pozniej kupujesz działkę? Ale w sumie po co ci ta działka, skoro domu jeszcze nie ma?

ja się już pogubiłem.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 24-07-2023 o 11:07
    Jaguar S-type 4.2 V8