pozostalo mi tylko potwierdzić że odpinając kostke od ABSu falowanie znika
ja i tak jeżdżę z odpiętym kabelkiem, ale u szwagra po odpięciu kostki, nie falowały obroty
nawet po czyszczeniu pinów nie było poprawy
Bo to pewnie sterownik od pompy robi tę błędy, czyściłem piny tak samo i nic to nie dało, pozostaje odpięcie lub naprawa sterownika (ale nikt nie mówi że to zadziała)...
niech kolega zda relacje co się zmieni...
Nie wiem czy nie jest wymagane jakieś programowanie tego ustrojstwa...
W moim wcześniejszym poście dałem link do firmy która bawi się w naprawy sterowników...
A jak to zdejmiesz z samochodu...? sterownik z pompą, czy masz jakiś pomysł na zdjęcie samego sterownika...? (mowa o AR156)
Niby teoretycznie jest to wina sterownika ABS bo po odpięciu wtyczki falowanie ładnie znika, tylko jest jeden problem. Sterownik ABS ma taki duży bezpiecznik w puszcze z prawej strony obok zbiorniczka płynu hamulcowego. Skoro miała by to być wina samego sterownika ABS to wyjęcie bezpiecznika od sterownika ABS załatwiło by sprawę, a okazuje się, że samo wyłączenie sterownika ABS bezpiecznikiem nic nie daje. Co daje dopiero efekt zaniku falowania? wypięcie całkowite kostki z wiązką ze sterownika ABS. Jaki wniosek z tego? ano taki, że samo wyłączenie zasilania na sterowniku ABS nie załatwia do końca problemu. Wpięta kostka z wiązką kabli do ABSu nadal komunikuje się z ECU za pomocą ścieżek na płytce sterownika ABS i dopóki wiązka kabli jest wpięta w sterownik ABS, sygnał jest przekazywany, po prostu wiązka kabli dopóki jest wpięta, ma przejście. Teraz trzeba zadać sobie pytanie, czy to na pewno wina sterownika ABS, czy po prostu wypinając wiązkę kabli przerywamy sygnał do ECU, który tylko jest przekazywany przez sterownik ABS.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Więc na co kolega stawia...?
Tak jak wspomniałem wyżej, zrobiłem test na wyjętym bezpieczniku od ABS i samo wyłączenie sterownika ABS z zasilania pokazuje że nic to nie daje. Uważam że sama kostka na sterowniku ABS gdy jest do niej wpięta wtyczka z wiązką przekazuje nadal jakieś sygnały na zasadzie zamkniętego obiegu na płytce drukowanej sterownika ABS. Wypięcie wtyczki przerywa obieg. Wykluczył bym więc sam sterownik ABS. Trudno jest mi powiedzieć co może być przyczyną, ale na pewno pokazuje to że pewien sygnał o prędkości pojazdu jest tylko przekazywany dalej.
Na innych forach czytałem że większość problemów z ABS'em to nie sam sterowni i stawiał bym na:
-zaśniedziałe styki wtyczki które źle przekazują sygnał,
-pomimo sprawnego bezpiecznika, potrafi także przerywać z powodu zaśniedziałych styków- zapalająca się rzadko kontrolka ABS
-uszkodzone przewody od czujników prędkości,
-uszkodzone pierścienie magnetyczne na łożyskach
Nie doczytałem aby ktoś musiał wymieniać sam sterownik ABS, choć chciałbym aby to właśnie on był przyczyną, bo mielibyśmy problem z głowy.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Jutro bede dlubal przy ABSie,wyczyszcze styki i obejrze to wszystko.Generalnie u mnie problemu w tej chwili nie ma z falowaniem ale ABS pali sie ze wzgledu na walniety czujnik wiec sie za to wezme i przy okazji spojrze na ten sterownik.
Dorobilem sie w koncu interfejsu wiec sie dowiem co pokazuje ECU kiedy teraz akurat nie faluje
rozebrałem wczoraj sterownik (zdjęcia wrzucę później)
oczywiście całość jest nierozbieralna, jedna część składa się ukladów (podobne do ECU), zamiast ścieżek są druciki cieńsze od włosa
druga część też nie jest rozbieralna, a w niej są dwa przekaźniki, jakiś kondensator (więcej nie widziałem bo nie dało się wyjąć płytki)
jeżeli cos sie popsuło w ABS to nie jest to naprawialne, przynajmniej dla mnie
dobrze pisze motofan
tez kiedyś, odpinałem bezpiecznik ABS-u i bez skutków, więc wade/uszkodzenie ABS odrzuciłem od razu bo nie mając zasilania co on mógł robić z falowaniem?
sterownik ABS ma jeszcze jedną wtyczkę od dołu, sądząc po grubości i ilości przewodów jest to zasilanie