Ciągle nie mogę się doprosić tego sterownika od kumpla z roboty, ha od poniedziałku przekładam to ciągle, na pewno będzie relacja z tego co tam mi się spłodzi![]()
Witam ponownie i mam pytanie:
czy jest nowszy wsad do mojej 1.8 patrząc na zrzut ekranowy ???
Dodatkowo bardzo proszę o przyspieszony kurs programowania ECU, jaki kabel (czy taki sam jak do diagnostyki - http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html ), program EOBD2 - 1260 już mam ????
Pozdrawiam
Tomek
![]()
Ostatnio edytowane przez neoww ; 14-09-2013 o 16:48
M1.5.5 ECU, 1.8 TS 16V, code: 0.261.204.947, wersja sw: 002, 024, 035. chyli masz ostatnia wersję softu i juz nowszej nie będzie.
- jest mój temat w dziale Zrob to Sam o programowaniu ECU na stole i w samochodzie.
- do programowania ECU ja używam programu Galletto 12.50 oraz interfejsu Galletto 12.50, są jeszcze inne programy ale ich nie znam.
- można jeszcze zmienić w tym ECU mod-a ale co on da to nie wiem.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Dziękuję BUBU za odpowiedź
ad1. nie widziałem tego tematu - poczytam i nie będę już zadawać takich pytań
ad2. poćwiczymy więc z programami i kablami
ad3. jeśli mogę prosić o wysłanie całego oprogramowania z nowym modem to będę bardzo wdzięczny - neoww31@wp.pl
Dziękuję i pozdrawiam
proszę bardzo, masz ori, mod i code w formacie bin oraz bcb.
tylko sie nie pomyl, bin jest dla ECM, BCb jest dla Galletto.
mozesz w ECM zobaczyc co zmieniono.
na koniec bosch ECu do liczenia sum kontrolnych, powodzenia i miłej zabawy .
Ostatnio edytowane przez euroscan ; 17-09-2013 o 17:05
@euroscan
- te twoje pliki powinny mieć na pliku ORI 128 KB , zaś na pliku *.bcb 127 KB.
- 7398.ori ma tylko 127 kb, czyli to jest plik BCB.
- bosch ECU numer pokazuje takie same sumy kontrolne 0xBA6A.
- wniosek: nalezy patrzeć na rozmiar i sumy kontrolne.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Witam.
Mam identyczny problem jaki kolega Yokuze opisał na samym początku.
Nie ma może znaczenia, czy silnik jest ciepły czy zimny, na obroty też wchodzi, czy normalnie to trudno jest mi teraz już powiedzieć,
w każdym razie kompletnie nie ma mocy, przyśpieszenia. Również mam wrażenie, że sterownik pokazuje bzdurne wartości masy zasysanego powietrza.
Około 100 - 150 kg na godzinę przy prawie pełnym obciążeniu, diagnostyka za pomocą Bosch KTS-650, który to jako wartość maksymalną podaje 600kg/h.
Przepływomierze oczywiście były wymieniana (3 używane + 1 nowy), wszystkie oryginały, z takim samym numerem.
Wymieniony był także jednak cały silnik, z tym że 2.0 TS również na 2.0 TS.
Jedyną różnicą jaką zauważyłem są inne sterowniki jakie były zamontowane przy tych silnikach.
Oryginalnie w swojej Alfie mam sterownik M1.5.5 o numerze 0 261 206 733.
Sterownik w obecnie założonym silniku miał numer 0 261 206 707 (czyli chyba ME7.3.1) z 2002 roku.
Dodam jedynie, że przełożony został jedynie blok z głowicą, cały osprzęt, czujniki, elektronika zostały z oryginalnego silnika.
Autko to 166, 2.0 TS, z 99 roku.
Po długim czasie zmagań z tym problemem postawiłem na uszkodzenie sterownika, bądź jego oprogramowania.
Kupiłem więc identyczny, jak zamontowany oryginalnie, z takim samym numerem.
Samochód oczywiście na nim nie odpalił (immo).
Zaopatrzyłem się w galletto, przeczytałem tematy o programowaniu ECU M1.5.5 oraz jego zerowaniu.
Zdobyłem też niby pliki konieczne do wykonania obydwu czynności i tutaj pojawia się problem.
Mam więc kilka pytań i prośbę w jednym.
1. Czy mógłbym prosić o dokładny opis podłączenia ECU na stole aby dokonać zerowania.
Szczególny problem mam tutaj z zablokowaniem sygnału SDA do masy ECU.
Konieczne jest rozebranie obudowy sterownika czy wystarczy połączyć jeden z pinów do masy, który?
2. Zasilanie ma być podłączone na jeden z podanych pinów czy wszystkie na raz?
0V na 23, 29, 33
12V na 8, 17, 18
3. W którym momencie połączyć pin 10 z +12V?
4. Mógłbym wysłać do kogoś bardziej obeznanego w temacie niż ja pliki, które posiadam, celem sprawdzenia, czy na pewno są odpowiednie?
Jakoś ich rozszerzenia nie bardzo mi pasują, a nie chciałbym ubić na początek sterownika.
Na koniec dwa pytania ogólne.
1. Czy mój tok rozumowania jest poprawny, aby obstawiać uszkodzenie sterownika, a nie problemy wynikające z wymiany silnika?
Teoretycznie wymiana była tego samego na to samo.
2. Czy jeżeli kupiłem drugi sterownik, o identycznym numerze jak mój oryginalny to konieczna jest jakaś zmiana oprogramowania i wgrywanie nowego?
Nie wystarczy tylko procedura wyłączenia immo i zostawienie reszty tak, jak jest?
Bardzo się rozpisałem, ale mam nadzieję, komuś będzie się chciało to przeczytać i służyć pomocą.