Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Temat: Help! Auto wyrzygało olejem i płynem chłodzącym

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzysiooo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    OT : krzychu przeczytałem jeszcze raz Twój wątek - "żal wątek" pisałes że poprzedni właściciel sciągał dolot i turbinę . Pytałes dlaczego ?

murgal może mieć sporo racji .....
    Poprzedni właściciel miał to auto 3-4 miesiące i przez ten czas doprowadzał auto do porzdku. Dolot i turbinę wyciągał przez chwilowe braki mocy. Auto odebrałem sprawne, w drodze do domu po około 100 km totalnie straciło moc. Na drugi dzień wyciąłem u TomkaKrk dpf i zaślepiłem egr. Od tamego czasu puszczał dymka przy paleniu a chwilowe braki mocy dręczyły mnie do samego zgonu silnika.

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    Przecież takie coś to ma tutaj wielu.
    Strzeżcie się albowiem i na Was przyjdzie pora

Cytat Napisał GoNiuS Zobacz post
    klapy z kolektora masz na miejscu ?
    Zapomniałem zaglądnąć w kolektor ale klapek nie powinno być.
    Ostatnio edytowane przez Krzysiooo ; 09-04-2014 o 08:57 Powód: Dodano

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

hm, no trudno. Teraz tylko poszukać dobrego silnika i przełożyć. Szukałeś już ? Szagro100 mają trochę części i nigdy się na ich częściach nie zawiodłem tzn zawsze zgodne z opisem itd itp.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiooo Zobacz post
    Poprzedni właściciel miał to auto 3-4 miesiące i przez ten czas doprowadzał auto do porzdku. Dolot i turbinę wyciągał przez chwilowe braki mocy. Auto odebrałem sprawne, w drodze do domu po około 100 km totalnie straciło moc. Na drugi dzień wyciąłem u TomkaKrk dpf i zaślepiłem egr. Od tamego czasu puszczał dymka przy paleniu a chwilowe braki mocy dręczyły mnie do samego zgonu silnika.
    Do tego silnika coś musiało wcześniej wlecieć i sprasować lekko tłok. Nie podoba mi się np. powierzchnia 4-go tłoka. Takie wytarcie jak jest u ciebie, jest spowodowane "chwyconym" pierścieniem, który nie mogąc się swobodnie przemieszczać rysuje powierzchnię gładzi. Co wpadło - np. olej z turbiny. Lekko zagniotło tłok, chwyciło pierścień, przez pewną chwilę taki silnik będzie pracował po założeniu nowego turbo.

Jeśli głowica jest ok - kup dół silnika kompletny i złóż z tego od nowa silnik, tak jak sztuka nakazuje - będziesz wiedział, że masz wyremontowaną jednostkę, a nie kupioną w stanie niewiadomym.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Jak "coś" zgniotło tłok, to na pewno zostawiło swój ślad na zaworach, sprawdź ich stan i szczelność, w prosty sposób, odwróć głowice i wlej do niej troche ropy (zawory niech pływają od strony komór spalania), ropa nie powinna uciekać z głowicy.
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie

hm, no trudno. Teraz tylko poszukać dobrego silnika i przełożyć. Szukałeś już ? Szagro100 mają trochę części i nigdy się na ich częściach nie zawiodłem tzn zawsze zgodne z opisem itd itp.
    Jadę dzisiaj oglądać silnik. Numer podobno ten sam a silnik z Saaba 9-3. Zobaczymy jak to w rzeczywistości wygląda.

Dodano po 9 minutes:

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Do tego silnika coś musiało wcześniej wlecieć i sprasować lekko tłok. Nie podoba mi się np. powierzchnia 4-go tłoka. Takie wytarcie jak jest u ciebie, jest spowodowane "chwyconym" pierścieniem, który nie mogąc się swobodnie przemieszczać rysuje powierzchnię gładzi. Co wpadło - np. olej z turbiny. Lekko zagniotło tłok, chwyciło pierścień, przez pewną chwilę taki silnik będzie pracował po założeniu nowego turbo.
    W rzeczywistości na tłokach nie widać żadnych wytarć ani przygnieceń. Nie widać też, żeby lały wtryski. Teraz to można tylko gdybać co się mogło stać. Auto od samego początku było felerne. Zresztą sam widziałeś jak jeździło. Nawet po wycięciu dpfa to nie było to co powinno być.

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Jeśli głowica jest ok - kup dół silnika kompletny i złóż z tego od nowa silnik, tak jak sztuka nakazuje - będziesz wiedział, że masz wyremontowaną jednostkę, a nie kupioną w stanie niewiadomym.
    Za 2,5k zł mam u znajomego wstępnie zarezerwowany kompletny silnik (bez turbo) z przebiegiem 130k km.
    Ostatnio edytowane przez Krzysiooo ; 09-04-2014 o 11:28 Powód: Dodano

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

jak kpl czyli z sprzętem bez turbiny czy goły silnik do którego musisz przełożyć cały osprzęt jak wtryski turbina pompa CR i resztę ?

co by nie było i tak dobra cena.

Z saaba powinien pasować. Z vectry C tez.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie

jak kpl czyli z sprzętem bez turbiny czy goły silnik do którego musisz przełożyć cały osprzęt jak wtryski turbina pompa CR i resztę ?

co by nie było i tak dobra cena.

Z saaba powinien pasować. Z vectry C tez.
    Silnik z osprzętem, wyciągnięte jest tylko turbo.
    Silnik od znajomego, więc z gwarancją rozruchową i ewentualnym zwrotem nie będzie problemów. Gorzej z mechanikiem, który już zapowiedział, że jeśli dwa razy będzie musiał wyciągać silnik to się wk....ekhm! wkońcu wkurzy

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Taka praca Wątpię, żeby to robił za darmo.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiooo Zobacz post
    Silnik z osprzętem, wyciągnięte jest tylko turbo.
    Silnik od znajomego, więc z gwarancją rozruchową i ewentualnym zwrotem nie będzie problemów. Gorzej z mechanikiem, który już zapowiedział, że jeśli dwa razy będzie musiał wyciągać silnik to się wk....ekhm! wkońcu wkurzy
    to dobrze a razie "aby" będziesz miał resztę osprzętu ze swojego silnika na podmianę a jak nie to resztę osprzętu sprzedasz z bok i głowica na złom. pare zł odzyskasz

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie

to dobrze a razie "aby" będziesz miał resztę osprzętu ze swojego silnika na podmianę a jak nie to resztę osprzętu sprzedasz z bok i głowica na złom. pare zł odzyskasz
    Oglądałem ten silnik. Wizualnie wygląda prawie tak samo jak mój różnica tylko w kolektorze, ja miałem plastikowy, tu jest metalowy. Numer silnika to Z19dth. Będzie pasował?