Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Temat: Kontrolka wtrysków po przekroczeniu 5000 obr/min V6

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

O Panie kolejna awaria? Moze po prostu wydech wpada Ci w rezonans, bo jest gdzies poluzowany/przegnily/dziurawy?

Sent from my iPhone

A co do przeplywki to jesli po odpieciu reakcja na gaz jest lepsza to masz uwalona przeplywke prawdopodobnie. Dobre jest to ze do 3,0 przeplywki sa dostepne

Sent from my iPhone
    Born to be wild.

Użytkownik Romeo Avatar Tytus9
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    O Panie kolejna awaria?
    To chyba mówi wszystko o moim aucie i widokach na jego "lepsze życie" ;P

Wydech? Nie sądzę. Ogólnie jestem jednym człowiekiem, więc kiedy wciskam gaz nie mogę nasłuchiwać skąd dobiega hałas, więc nie mam pojęcia co to jest, ale to naprawdę szybkie i głośne klekotanie... Wymontowałem mój bajeczny dolot, żeby się upewnić, że to nie on się tłucze w puszkę, ale niestety to nie to.

To chyba nie ma sensu. Jak będę miał chwilę w maju to podjadę na diagnostykę i zacznę zbierać kasę, ale w tym momencie, kiedy każda przejażdżka kończy się odkryciem kolejnej usterki, albo wręcz awarią jak dziś, to ja zaczynam wątpić w to, czy w ciągu mojego życia uda mi się ogarnąć ten samochód. W sumie kosztował mnie już 12,5k, tu by się przydało drugie tyle wsadzić od razu, a ja niestety nie dysponuję takimi kwotami ;) Bella chyba powoli przerodzi się w upiora parkingu... ;)

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

puk puk... kto tam? Panewka

Nie życzę ci tego oczywiście... Jak napisał grzdylu, jeśli odpinasz przepływkę i auto jedzie "w miarę normalnie" to znaczy że trzeba ją wymienić. Oczywiście nie znaczy, że cos innego też sie nie wysrało ale ona też daje objawy.
    Ciesz się że masz zwykłą objętościową, a nie klapową

Możesz jeszcze opisać te stuki ? Skąd się one wydobywają ? Jaki to dźwięk. Albo nagraj chociaż i wrzuć na YT.

A najlepiej to skoro masz 4 tys na doprowadzenie auto do uzywalnosci. jedź do gości co się znają na alfach i powymieniaj co trzeba. Będziesz przynajmniej spał spokojnie.
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 12v

Domyślnie

Kolega Ligar dobrze radzi - nagraj dzwiek lub go opisz: gluche walenie,metaliczny stukot itd.. Przy schodzeniu z obrotow to moga być panewki lub cos sie odczepilo/odkrecilo i wpada w rezonans.

Odnosnie przeplywomierza to jesli na odpietym jest lepiej to rzeczywiscie warto go wymienic. Ja bym dodatkowo zmierzyl go zwyklym miernikiem jakie napiecie jest na nim przy odcieciu obrotów - wtedy bedziesz w 100% pewny.
    Pamietaj tylko zeby nie kupowac uzywek czy zamienników, tylko orginal BOSCH. Jesli dobrze pamietam numery byly nastepujace:
    do roku 2000: 0 280 217 531
    pozniej: 0 280 218 054

Odnosnie kosztów, to niestety tak jest z naszymi Alfami. Trzeba miec albo bardzo duzo szczescia albo duzo pieniedzy A zazwyczaj i tak pieniedzy

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Tytus sam tego nie ogarniesz to tylko badanie po omacku i wpedzanie sie w depresje. Jedz do Pablo, do Darka albo do Tomka (u niego bedzie najdrozej ale diagnozy przewaznie daje dobre) i zrob porzadny przeglad. Nie ma co wrozyc z fusow. Mimo wszystko nagraj ten dzwiek.

Sent from my iPhone
    Born to be wild.

Użytkownik Świeżak Avatar kar78
    Mieszka w
    Wlkp
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 Lusso,

Domyślnie

Dziwny dźwiek przy schodzeniu i wchodzeniu na obroty ok 2tys to może byc tez łożysko wałka sprzęgłowego w skrzyni, chrobocze specyficznie. Wcisnij sprzegło i przegazuj, wtedy dźwieku nie powinno byc, to bedzie wiadomo, że to łożysko. ja miałem taki przypadek.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar maras37
    Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

Tytus weź już skończ z tymi kolejnymi awariami,,, jak nie jesteś mechanikiem tak jak ja, to z takimi poważnymi sprawami ,a masz ich co nie miara ,musisz się udać do ludzi co się znają ,i oczywiście znają ten silnik i alfę.Osobiście to możesz pogrzebać przy drobniejszych tematach i kosmetyce,na początek ,potem się rozkręcisz ,ale na start niech to zrobi jakiś ,,expert'' jakiś najlepszy włoski mechanik z fabryki alfy ale wystarczy pewnie w te miejsca co koledzy ci polecają..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mattman
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    E0 ROSSO

Domyślnie

Pisałem w tamtym temacie, że to worek bez dna.... a i sam Tytus zabiera się do tego auta, jak przysłowiowy pies do.... To auto potrzebuje solidnego fachowca, konkretnej diagnozy i kapitału pln-ów na naprawy. A Ty kupiles auto, juz na pierwszy rzut oka zajezdzone i od razu ogień i pilowanie.
    Ostatnio edytowane przez mattman ; 02-05-2014 o 10:52

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

tu nie ma sensu bić piany i udowadniać tytusowi, że źle zrobił i robi chcąc się cieszyć nowo zakupionym autem. Swoimi hejtami wniesiecie tyle że będzie kolejna gtv za 6 tys do sprzedania. Chwała mu za to, że nie bacząc na wszystkich podjął decyzję o ratowaniu tej gtv w jakże rzadkim pakiecie. Trzeba mu dopingować a nie udowadniać że się wpakował na minę wiec dajcie już sobie luz.

A ty sie Tytus chłopie nie poddawaj tylko walcz. Jak ja bym się poddał przy pierwszej 2 z przodu to bym dziś jeździł służbową polówką Jedź w końcu do któregoś z wyżej wymienionych warsztatów, powiedz że kupiłęś takie auto i chcesz go bezproblemowo używać na co dzień, bez obawy że sie coś wysra przy pierwszym bucie. Moja rada na podstawie doświadczeń, nie mów jakie masz domniemania co moze być nie tak. Unikniesz błędnego ukierunowania panów mechaników na potencjalne złe przyczyny. Po to są specjaliści żeby trochę pogłówkowali a nie zrobili to o co ich prosisz. I chłopie głowa do góry, nie słuchaj tych hejtów, bo przestaniesz spać w nocy
    Ostatnio edytowane przez LIGAR ; 02-05-2014 o 12:09
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Romeo Avatar Tytus9
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Sprzęgło wykluczyłem. Jak tylko mi się to stało też pomyślałem o sprzęgle, jednak sprawdziłem jak wchodzi na obroty zarówno na luzie, jak i na sprzęgle- bez zmian. Tak samo jest też kiedy auto jedzie.

Spoko, wstawię auto do mechanika- już jej bardziej nie będę dewastował ;)

Jak będę miał chwilę nagram dźwięk i gdzieś wrzucę, ale nie zrobię tego przez majówkę, bo niestety musiałem na nią jechać innym środkiem transportu ;)