Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Temat: 1.9 JTS spalanie oleju

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9 JTS 160KM

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    U mnie z poziomem płynu chłodzącego jest podobnie... Zauważyłem kiedyś (zimny silnik), że poziom płynu spadł do 1/3 między min a max. Dolałem do max. Po kilku miesiącach (i jednocześnie jakieś pół roku temu) znów zauważyłem, że poziom płynu spadł do połowy min a max. Dolałem do max. Miesiąc temu sprawdzam stan - znów jest na środku. Zrobiłem ok 5 tys km i poziom płynu się nie zmienił.

Auto w ogóle nie dymi. Olej nie pachnie inaczej, korek nie ma osadu. Dziwna sprawa.
    Dzięki za odpowiedź magil .
    Dolałem dzisiaj oleju tak do 80% na bagnecie oraz płynu chłodzącego w podobny sposób, będę obserwować przez najbliższe dni co się dzieje.
    Z tym dymkiem natomiast byłem kwadrans temu w krótkiej trasie (ok 4km) i co ciekawe: jest bezwonny (jeśli tak można to nazwać delikatnie, pachnie normalnie jak spaliny , nie jest kwaśny czy drażniący), osad na róże wydechowej jest czarny co nie powinno raczej dziwić jednak i on nie ma zapachu, nie jest tłusty, no i tego "dymku" też nie jest jakoś obficie, jest po prostu widoczny jak jest zimno na dworze (obecnie ok 5 stopni). Pomyślimy co dalej jak poziomy uzupełnionych płynów zaczną wariować .

Dodano po 6 minutes:

Olej nie pachnie inaczej, korek nie ma osadu. Dziwna sprawa.
    Trudno porównać obiektywnie zapach oleju z zapachem oleju pomieszanym z paliwem, korek jednak również nie ma osadów. Dziś czyściłem separator par na wężu od odmy to tam było trochę siwo-zielono-brązowego szlamu, ale trochę. To również zdaniem kogoś kto zawsze wymienia mi olej, efekt par i gazów, nic strasznego co znika po "przegrzaniu" silnika. Pokuszę się chyba jednak w weekend i sciągnę dolot powietrza (cały), zobaczę w jakim jest stanie i jak wygląda przepływka. Może drobne wahania obrotów i wibracje znikną na wolnych obrotach.
    Ostatnio edytowane przez Dejvvv ; 05-05-2014 o 22:34 Powód: Dodano

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Dejvvv Zobacz post
    Zdecydowanie kosztowne, dopóki jednak będę na etrapie częstszych zmian oleju jak radziłeś nie mam oporu by spróbować coś innego a na sam koniec, jak mam nadzieje poprawi się sytuacja, wlać coś w stylu Millers. Grunt by stalo to obok systetuku I miało odpowiednią gęstość. Gdybym jeszcze nie miał strachu o już podpadający motorek, to jeszcze I ceramizer bym spróbował, to jednak oddzielny temat rzeka .

Dam jeszcze znać jak przyjrze sie wszystkiemu, dziękuję za wszytko
    Tylko jezeli zalejesz jakis gowniany olej typu mobil1 to efekt mozesz miec odwrotny od oczekiwanego i tylko bardziej zasyfisz motor zamiast go oczyscic.

Dodano po 6 minutes:

U mnie z poziomem płynu chłodzącego jest podobnie... Zauważyłem kiedyś (zimny silnik), że poziom płynu spadł do 1/3 między min a max. Dolałem do max. Po kilku miesiącach (i jednocześnie jakieś pół roku temu) znów zauważyłem, że poziom płynu spadł do połowy min a max. Dolałem do max. Miesiąc temu sprawdzam stan - znów jest na środku. Zrobiłem ok 5 tys km i poziom płynu się nie zmienił.

Auto w ogóle nie dymi. Olej nie pachnie inaczej, korek nie ma osadu. Dziwna sprawa.

Kompresji nie mierzyłem.
    To ze przy zimnym silniku plynu jest mniej to norna. Wazne ze jezeli silnik jest cieply to jest na maxie. To ze jezeli przelejesz to nadmiar plynu znika to tez norma. Ale to nie znaczy ze idzie do silnika. W ukladzie chlodzenia jest taki dynks o nazwie zawor cisnieniowy ktory otwiera sie jezeli cisnienie plynu przekroczy zadana wartosc graniczna. Jak przelejesz to nadmiar ucieka wlasnie przez ten zawor. A poniewaz po dolaniu plynu cisnienie wzrasta powoli w miare rozgrzewania sie silnika ptoces nie jest gwaltowny. Jakbys dobrze poszukal znalazlbys lekki osad w okolicach zaworu. Ten osad to pozostalosc po odparowani plynu wywalonego z ukladu.
    Ostatnio edytowane przez CodeMaker ; 06-05-2014 o 05:19

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź magil .
    Dolałem dzisiaj oleju tak do 80% na bagnecie oraz płynu chłodzącego w podobny sposób, będę obserwować przez najbliższe dni co się dzieje.
    Z tym dymkiem natomiast byłem kwadrans temu w krótkiej trasie (ok 4km) i co ciekawe: jest bezwonny (jeśli tak można to nazwać delikatnie, pachnie normalnie jak spaliny , nie jest kwaśny czy drażniący), osad na róże wydechowej jest czarny co nie powinno raczej dziwić jednak i on nie ma zapachu, nie jest tłusty, no i tego "dymku" też nie jest jakoś obficie, jest po prostu widoczny jak jest zimno na dworze (obecnie ok 5 stopni). Pomyślimy co dalej jak poziomy uzupełnionych płynów zaczną wariować .
    Z plynem chłodniczym kolega codemaker ladnie wyjasnil co się dzieje jak przelejesz, ja natomiast chciałbym uczulić na te 80% oleju na poziomie bagnetu. Dolej proszę do maksimum bo zbyt niski poziom oleju źle chłodzi wariatory w zębatkach. Szczególnie ze olej ci się spala. Osoby rozeznane w branzy twierdza ze dla tego silnika minimum to 75 %. Oczywiście ze zrobisz jak chcesz, ale jak ci zjedzie do 50% w trasie to może być nieciekawie na dłuższą metę Btw przylaczam się do glosow ze sprzedawany u nas mobil 1 0w40 to niestety kaszanka która nawet przy syntetyku nie stala Zreszta było to już w wątkach jts opisywane. Zreszta wogole mam wrazenie ze wszystko było już opisane
    btw sprawdziles już ilość kasowań inspekcji ?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Z plynem chłodniczym kolega codemaker ladnie wyjasnil co się dzieje jak przelejesz, ja natomiast chciałbym uczulić na te 80% oleju na poziomie bagnetu. Dolej proszę do maksimum bo zbyt niski poziom oleju źle chłodzi wariatory w zębatkach. Szczególnie ze olej ci się spala. Osoby rozeznane w branzy twierdza ze dla tego silnika minimum to 75 %. Oczywiście ze zrobisz jak chcesz, ale jak ci zjedzie do 50% w trasie to może być nieciekawie na dłuższą metę Btw przylaczam się do glosow ze sprzedawany u nas mobil 1 0w40 to niestety kaszanka która nawet przy syntetyku nie stala Zreszta było to już w wątkach jts opisywane. Zreszta wogole mam wrazenie ze wszystko było już opisane
    btw sprawdziles już ilość kasowań inspekcji ?
    Tak przeczytałem uważnie co kolega wyżej napisał, troche mnie to uspokoiło . Jesli chodzi o olej to bałem się wlać do maximum. Jak pisałem na początku to moja pierwsza benzyka I jeszcze nie mam obycia . Bałem się że być może zbyt duzy poziom oleju stwarza zbyt wysokie ciśnienie I gdzieś bokiem pójdzie nadmiar oleju. Ale oczywiście doleje do max jak radzisz!
    Z olejami rownież zbytnio nigdy nie eksperymentowałem. Wole zdecydowanie wydać troche wiecej na porządny olej, z doświadczenia wiem jak bardzo różni się jakość pracy silnika na gorszym I lepszym oleju.
    Nie jeszcze nie sprawdzałem ilości inspekcji. Wysoki sezon się zaczyna wiec z pracy do pracy I nie bardzo miałem czas wczoraj. Dzisiaj natomiast wykonam to na pewno I napisze

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Tak przeczytałem uważnie co kolega wyżej napisał, troche mnie to uspokoiło . Jesli chodzi o olej to bałem się wlać do maximum. Jak pisałem na początku to moja pierwsza benzyka I jeszcze nie mam obycia . Bałem się że być może zbyt duzy poziom oleju stwarza zbyt wysokie ciśnienie I gdzieś bokiem pójdzie nadmiar oleju. Ale oczywiście doleje do max jak radzisz!
    Z olejami rownież zbytnio nigdy nie eksperymentowałem. Wole zdecydowanie wydać troche wiecej na porządny olej, z doświadczenia wiem jak bardzo różni się jakość pracy silnika na gorszym I lepszym oleju.
    Nie jeszcze nie sprawdzałem ilości inspekcji. Wysoki sezon się zaczyna wiec z pracy do pracy I nie bardzo miałem czas wczoraj. Dzisiaj natomiast wykonam to na pewno I napisze
    Dolej oleju do maxa i pilnuj zeby zawsze tak bylo a motor odwdzieczy Ci sie bezproblemowa praca...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Olej do gornej kreski to nie jest za dużo. Natomiast przekroczenie jak najbardziej jest szkodliwe. Sluchaj co pisza madrzy koledzy i będzie cacy

Auto

Domyślnie

Olej do gornej kreski to nie jest za dużo. Natomiast przekroczenie jak najbardziej jest szkodliwe. Sluchaj co pisza madrzy koledzy i będzie cacy
    Mądrzy, mądrzy, bez dwóch zdań! . Za co ogromnie wdzięczny jestem oczywiście .
    Tak jak mówiłem to moja pierwsza benzynka więć nie śmiem nic podważać, w dieselku którego zawsze miałem odkąd mam prawko (10 lat) to troche inna bajka, tam więcej bym sie wypowiedział.
    Dlatego bije pokłony I z zacieszem na mordce robię jak radzicie

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

Mądrzy, mądrzy, bez dwóch zdań! . Za co ogromnie wdzięczny jestem oczywiście .
    Tak jak mówiłem to moja pierwsza benzynka więć nie śmiem nic podważać, w dieselku którego zawsze miałem odkąd mam prawko (10 lat) to troche inna bajka, tam więcej bym sie wypowiedział.
    Dlatego bije pokłony I z zacieszem na mordce robię jak radzicie
    To sobie wybrales silnik do testow ropniaki w ar 159 sa powtarzalne az do bólu, jts może Ci dostarczyć wiele wrażeń ale prawda jest taka że sporo rzeczy bierze się z zaniedbań poprzednich użytkowników. Z ciekawości śledze co się dziele z multisrairem montowanym w julce i ogolnie tez tam dochodzą do wniosku ze przeglądy co 30k z wymiana oleju to dobrowolne proszenie się o kuku na dłuższą metę

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

To sobie wybrales silnik do testow ropniaki w ar 159 sa powtarzalne az do bólu, jts może Ci dostarczyć wiele wrażeń ale prawda jest taka że sporo rzeczy bierze się z zaniedbań poprzednich użytkowników. Z ciekawości śledze co się dziele z multisrairem montowanym w julce i ogolnie tez tam dochodzą do wniosku ze przeglądy co 30k z wymiana oleju to dobrowolne proszenie się o kuku na dłuższą metę
    A wszystko przez markjetnig, chiński ale działa :/ Dzięki takiej polityce więcej aut będzie wracać do serwisów po zakończeniu okresu gwarancyjnego.

Auto

Domyślnie

Na wrażenia to ja liczę przede wszystkim z jazdy . W kieszonce niech zostanie troche pieniążków na paliwko, którym nasze autka lubią się chełpić. Niestety bardzo trudno bądź niemożliwe czasami staje się ustalić kto I jak dbał o samochód. Na rynku wtórnym trzeba się liczyć z drobną inwestycją w odkupiony pojazd, oby drobna hehe. Tak czy inaczej wierzę I szczerze liczę na to iż będzie mniej awaryjny niż dieselek, który miałem w 147.

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    A wszystko przez markjetnig, chiński ale działa :/ Dzięki takiej polityce więcej aut będzie wracać do serwisów po zakończeniu okresu gwarancyjnego.
    Dokładnie, wszystko wliczone jest w pojazd, nawet okres gwaracji obliczony ze szwajcarską dokładnością .
    Wszystko to kasa a przecież kto jej nie lubi . Dlatego na przekór dbać I pokazać że się da
    Ostatnio edytowane przez Dejvvv ; 06-05-2014 o 13:20 Powód: Dodano