Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Temat: Mechanizm wycieraczek, złamany?

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Będzie , ja zauważyłem sporą poprawę
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Użytkownik Świeżak Avatar loeb666
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    alfa 159 8V 09"

Domyślnie

No u mnie też był ewidentnie złamany (ten czarny plastik przed tym miejscem, które zaznaczyles) Próbowałem to naprawić po kosztach i chciałem oddać mechanizm do speca, który zajmuje się spawaniem plastików ale powiedział mi, że ten plastik się nie nadaje do spawapnia. Kupiłem więc używkę na allegro i w sobotę mechanik będzie mi wymieniał (koszt usługi 100 zł) pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał loeb666 Zobacz post
    No u mnie też był ewidentnie złamany (ten czarny plastik przed tym miejscem, które zaznaczyles) Próbowałem to naprawić po kosztach i chciałem oddać mechanizm do speca, który zajmuje się spawaniem plastików ale powiedział mi, że ten plastik się nie nadaje do spawapnia. Kupiłem więc używkę na allegro i w sobotę mechanik będzie mi wymieniał (koszt usługi 100 zł) pozdrawiam
    W którym miejscu miałeś pęknięty plastik? Na zewnątrz czy w środku w tej metalowej rurki ? Cena myślę rozsądna jak jeszcze dojdzie do montażu silniczka.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

W zamieszczonym linku kilka fotek mogących pomóc przy rozkręcaniu podszybia.
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...dszybiu-5.html

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Wczoraj samodzielnie wymieniłem mechanizm wycieraczek. Ten, który zakupiłem na allegro nie ma żadnych luzów. Wszystko jest sztywno osadzone. Jest naprawdę duża poprawa w zbieraniu wody przez wycieraczkę kierowcy. Szkoda, że tyle czasu się męczyłem myśląc że Alfa tak ma, że kiepsko zbiera wodę. Praca zajęła mi razem z przekręceniem silniczka ze starego mechanizmu do nowego 2,5 godziny. Gdyby ktoś też chciał samodzielnie wymieniać to służę pomocą. Nie jest to jakaś specjalnie skomplikowana praca. Trzeba się uzbroić w klucze nasadowe 10 i 13, śrubokręty płaski i krzyżakowy, nasadki na klucze typu trox i gwiazdka (małe), ściągacz do wycieraczek . Dziękuję kolegom, którzy służyli mi poradą w tym temacie.
    Ostatnio edytowane przez marcingoleniow ; 17-02-2015 o 20:05

Użytkownik Świeżak Avatar loeb666
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    alfa 159 8V 09"

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    W którym miejscu miałeś pęknięty plastik? Na zewnątrz czy w środku w tej metalowej rurki ? Cena myślę rozsądna jak jeszcze dojdzie do montażu silniczka.
    Hej sorry, że tak późno odpisuję, ale jakoś nie miałem czasu wcześniej. U mnie plastik pęknięty był na zewnątrz metalowej rurki. Też chciałem spróbować to sam naprawić ale z racji niskich temperatur nie chciałem narobić większych szkód (kruche zaczepy podszybia) dlatego oddałem auto do mechanika.
    Pozdrawiam

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    AR 159 2.4 JTD 200KM AR 156 2.4 JTD 175KM

Domyślnie Zlamany mechanizm wycieraczek

Witam wszystkich. Co do problemu wycieraczek mialem ten sam problem. Z poczatku myslalem, ze mam uszkodzona, zuzyta wycieraczke. Notorycznie nie docierala mi szybe po stronie kierowcy na wysokosci glowy co strasznie mnie wkurzalo podczas deszczowych dni Wymiana wycieraczek nie pomogla, nawet na te oryginalne ani te zamienniki za 30zl z allegro Zamierzalem juz wymienic szybe (koszt okolo 480zl bez uszczelki w Saint-Gobain Zawiercie ) ale cos mnie podkusilo zeby jeszcze zagladnac do podszybia na mechanizm wycieraczki. Za pierwszym razem zajelo mi to moze 20 min, cale szczescie podszybie bylo dzielone i nie trzeba bylo demontowac calego podszybia. Po dostaniu sie do mechanizmu okazalo sie, ze jeden z plastikowych elementow, ktory wchodzi do metalowej rurki pekl i przez to ramie wycieraczki nie dociskalo dobrze do szyby. Na Allegro znalalzem uzywke z silniczkiem za 100zl, zamontowane i chodzi do dzis

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20150327_235703.jpg
Wyświetleń:	443
Rozmiar:	109.3 KB
ID:	161607   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20150327_235652.jpg
Wyświetleń:	434
Rozmiar:	103.3 KB
ID:	161608  
    Ostatnio edytowane przez KYNIO ; 28-03-2015 o 13:58

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Dzisiaj wyciągnąłem mechanizm wycieraczek ale nie zauważyłem pęknięcia. Skręciłem wkrętami mocowanie plastikowego trzpienia do tej rurki z obu stron dla pewności, niestety nie przyniosło to żadnego rezultatu. Luz na wycieraczce kierowcy mam identyczny jak na ramieniu wycieraczki pasażera, tak naprawdę minimalny i dokładnie w osi mocowania ramienia. Czy to normalny luz czy ma być zupełnie sztywno?

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    Dzisiaj wyciągnąłem mechanizm wycieraczek ale nie zauważyłem pęknięcia. Skręciłem wkrętami mocowanie plastikowego trzpienia do tej rurki z obu stron dla pewności, niestety nie przyniosło to żadnego rezultatu. Luz na wycieraczce kierowcy mam identyczny jak na ramieniu wycieraczki pasażera, tak naprawdę minimalny i dokładnie w osi mocowania ramienia. Czy to normalny luz czy ma być zupełnie sztywno?
    Mam podobnie, mozna delikatnie poruszyc ramieniem wycieraczki i widac jak trzpień delikatnie, ale sie rusza. Pytanie czy tak moze? A pytam, bo mi wycieraczka po stronie padazera nie zbiera po srodku dobrze (pioro nowe, ramie tez zmienione) i jest to samo. Do mechanizmu sie jeszcze nie dobieralem, ale zlamanie nie wyglada.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Kupiłem Alfę prosto z Niemiec i słabo zbierała wycieraczka. Wymieniłem pióra oczywiście niepotrzebnie bo po rozebraniu mechanizmu okazało się, że Niemiec już się bawił poxipolem
    Naprawiłem to po swojemu czyli do środka metalowe wzmocnienie, a z zewnątrz żywica epoksydowa. Nie do złamania.
    Śmialiśmy się z kuzynem, że ponieważ jest to mechanizm Boscha na pewno jest niemieckim sabotażem.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...