Będzie , ja zauważyłem sporą poprawę![]()
Będzie , ja zauważyłem sporą poprawę![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
No u mnie też był ewidentnie złamany (ten czarny plastik przed tym miejscem, które zaznaczyles) Próbowałem to naprawić po kosztach i chciałem oddać mechanizm do speca, który zajmuje się spawaniem plastików ale powiedział mi, że ten plastik się nie nadaje do spawapnia. Kupiłem więc używkę na allegro i w sobotę mechanik będzie mi wymieniał (koszt usługi 100 zł) pozdrawiam
W zamieszczonym linku kilka fotek mogących pomóc przy rozkręcaniu podszybia.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...dszybiu-5.html
Wczoraj samodzielniewymieniłem mechanizm wycieraczek. Ten, który zakupiłem na allegro nie ma żadnych luzów. Wszystko jest sztywno osadzone. Jest naprawdę duża poprawa w zbieraniu wody przez wycieraczkę kierowcy. Szkoda, że tyle czasu się męczyłem myśląc że Alfa tak ma, że kiepsko zbiera wodę. Praca zajęła mi razem z przekręceniem silniczka ze starego mechanizmu do nowego 2,5 godziny. Gdyby ktoś też chciał samodzielnie wymieniać to służę pomocą. Nie jest to jakaś specjalnie skomplikowana praca. Trzeba się uzbroić w klucze nasadowe 10 i 13, śrubokręty płaski i krzyżakowy, nasadki na klucze typu trox i gwiazdka (małe), ściągacz do wycieraczek . Dziękuję kolegom, którzy służyli mi poradą w tym temacie.
![]()
Ostatnio edytowane przez marcingoleniow ; 17-02-2015 o 20:05
Hej sorry, że tak późno odpisuję, ale jakoś nie miałem czasu wcześniej. U mnie plastik pęknięty był na zewnątrz metalowej rurki. Też chciałem spróbować to sam naprawić ale z racji niskich temperatur nie chciałem narobić większych szkód (kruche zaczepy podszybia) dlatego oddałem auto do mechanika.
Pozdrawiam
Witam wszystkich. Co do problemu wycieraczek mialem ten sam problem. Z poczatku myslalem, ze mam uszkodzona, zuzyta wycieraczke. Notorycznie nie docierala mi szybe po stronie kierowcy na wysokosci glowy co strasznie mnie wkurzalo podczas deszczowych dniWymiana wycieraczek nie pomogla, nawet na te oryginalne ani te zamienniki za 30zl z allegro
Zamierzalem juz wymienic szybe (koszt okolo 480zl bez uszczelki w Saint-Gobain Zawiercie ) ale cos mnie podkusilo zeby jeszcze zagladnac do podszybia na mechanizm wycieraczki. Za pierwszym razem zajelo mi to moze 20 min, cale szczescie podszybie bylo dzielone i nie trzeba bylo demontowac calego podszybia. Po dostaniu sie do mechanizmu okazalo sie, ze jeden z plastikowych elementow, ktory wchodzi do metalowej rurki pekl i przez to ramie wycieraczki nie dociskalo dobrze do szyby. Na Allegro znalalzem uzywke z silniczkiem za 100zl, zamontowane i chodzi do dzis
![]()
Ostatnio edytowane przez KYNIO ; 28-03-2015 o 13:58
Dzisiaj wyciągnąłem mechanizm wycieraczek ale nie zauważyłem pęknięcia. Skręciłem wkrętami mocowanie plastikowego trzpienia do tej rurki z obu stron dla pewności, niestety nie przyniosło to żadnego rezultatu. Luz na wycieraczce kierowcy mam identyczny jak na ramieniu wycieraczki pasażera, tak naprawdę minimalny i dokładnie w osi mocowania ramienia. Czy to normalny luz czy ma być zupełnie sztywno?
Mam podobnie, mozna delikatnie poruszyc ramieniem wycieraczki i widac jak trzpień delikatnie, ale sie rusza. Pytanie czy tak moze? A pytam, bo mi wycieraczka po stronie padazera nie zbiera po srodku dobrze (pioro nowe, ramie tez zmienione) i jest to samo. Do mechanizmu sie jeszcze nie dobieralem, ale zlamanie nie wyglada.
Kupiłem Alfę prosto z Niemiec i słabo zbierała wycieraczka. Wymieniłem pióra oczywiście niepotrzebnie bo po rozebraniu mechanizmu okazało się, że Niemiec już się bawił poxipolem
Naprawiłem to po swojemu czyli do środka metalowe wzmocnienie, a z zewnątrz żywica epoksydowa. Nie do złamania.
Śmialiśmy się z kuzynem, że ponieważ jest to mechanizm Boscha na pewno jest niemieckim sabotażem.![]()
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...