Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Zaciski Brembo na tarcze 330mm do przodu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał tommi Zobacz post
    jakos większość inżynierów
    Pokaż mi chociaż jednego takiego inżyniera, który uważa, że za zatrzymanie auta odpowiadają parametry silnika.

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Oj ma i to wiele, ale może nie koniecznie silnik, ale jego osiągi.
    Silnik rozpędza, układ hamulcowy zatrzymuje.

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    kolego jeżeli 120KM ma się jakoś do 200KM czy 210KM czy 235KM bo tylko w takich z tyłu są tarcze wentylowane, to proszę zakładać!!!!
    Wyjaśnię to najprościej jak umiem. Jadą dwa auta - niech będzie, że jedno to najsłabsza wersja silnikowa ale ktoś w trosce o bezpieczeństwo postanowił zainwestować w układ hamulcowy z najmocniejszej wersji a druga to najmocniejsza wersja, a niech będzie, że ktoś poszedł po bandzie i zamontował solidne turbo i wycisnął z silnika 500KM. Powiedzmy, że pomijamy masy aut, szerokość opon i tym podobne elementy i skupiamy się jedynie na układzie hamulcowym i parametrach silnika. Oba auta jadą z tą samą prędkością i rozpoczynają hamowanie w tym samym momencie. Moim zdaniem zatrzymają się w tym samym miejscu ale śmiało przekonajcie mnie, ze te 500KM pomoże w zatrzymaniu auta na krótszym dystansie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Gdyby było tak jak piszesz, to wszystkie samochody, począwszy od Fiata 125P a skończywszy np. na Bugatti Veyron miałyby identyczne układy hamulcowe, czyż nie tak?

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Gdyby koszta nie mialy znaczenia w 125p to czemu nie :-)
    Tylko kola chyba fiacik musialby miec wieksze zeby te heble z wejrona zmiescic :-)

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Rafał, Ty tak na poważnie?

Zgodnie z "waszą" teorią czipowanie skracałoby drogę hamowania - no weż...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Rafał, Ty tak na poważnie?
    O to samo można by zapytać Ciebie.
    Cała dyskusja wywodzi się od tego momentu:

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Kolego powiem ci że nie ma sensu. Masz i tak za słaby silnik.
    I tyle w temacie. Na prawdę nie wiem czego Ty tutaj nie rozumiesz, a zupełnie szkoda mi czasu na to, żeby tłumaczyć rzeczy oczywiste.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Chodzi o to, że to nie moc odpowiada za hamowanie a hamulce. Nie ma znaczenia czy masz pod maską 100 czy 1000KM bo bo przy tej samej masie do zatrzymania potrzebna jest ta sama siła hamowania. Zamontowanie wydajniejszego układu hamulcowego poprawia bezpieczeństwo i tyle.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

człowieku, szkoda mi czasu ale jednak napiszę:

Oczywiście, ze moc nie ma nic do sktucznosci procesu hamowania, o którym pisałeś (dwa auta jada z tą sama prędkości...itd )...ale co z tego???!!! NIE o TO TU CHODZI !

Sam proces hamowania np ze stałej prędkosci do zera to nie cała fizyka auta.

Szybkie auto momentalnie nabiera prędkosci, wzrasta bezwładnośc, skuteczny układ hamowania musi taki wzrost masy w jak najszybszym czasie zatrzymać. Auto w ułamku sekund zaczyna ważyć X-krotnosć siebie, wtedy właśnie jest potrzebny mocny układ!
    Słabsze auto rozpędza sie duzo dłużej, masz dłuższy czas na reakcję, nie potrzebujesz az tak agresywnych hamulców.

Albo inaczej:
    Piszesz o księgowych a nie o inżynierach, ok, spróbuj nim byc:
    Projektujesz auto, z pasją, wkładasz serce, chcesz żeby było nowoczesne, księgowi się nie liczą. Powiedzmy klasy kompakt, ustalasz moc silnika na 150KM, auto dynamiczne, dopasowujesz układ hamulcowy najlepszy w klasie, droga hamowania ze 100km/h 30m ! szok! najlepsza w klasie.

Po roku projektujesz topowa wersję, GTA, RS, OPC, STi nieważne.... Wstawiasz mocny silnik 300KM, dopasowujesz układ hamulcowy..... jaki wkładasz....? taki sam jak w poprzedniej wersji?
    Ostatnio edytowane przez tommi ; 18-02-2015 o 23:49

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Pokaż mi chociaż jednego takiego inżyniera, który uważa, że za zatrzymanie auta odpowiadają parametry silnika.

Silnik rozpędza, układ hamulcowy zatrzymuje.

Wyjaśnię to najprościej jak umiem. Jadą dwa auta - niech będzie, że jedno to najsłabsza wersja silnikowa ale ktoś w trosce o bezpieczeństwo postanowił zainwestować w układ hamulcowy z najmocniejszej wersji a druga to najmocniejsza wersja, a niech będzie, że ktoś poszedł po bandzie i zamontował solidne turbo i wycisnął z silnika 500KM. Powiedzmy, że pomijamy masy aut, szerokość opon i tym podobne elementy i skupiamy się jedynie na układzie hamulcowym i parametrach silnika. Oba auta jadą z tą samą prędkością i rozpoczynają hamowanie w tym samym momencie. Moim zdaniem zatrzymają się w tym samym miejscu ale śmiało przekonajcie mnie, ze te 500KM pomoże w zatrzymaniu auta na krótszym dystansie.
    I tutaj widzisz jest przewaga dopiero wentylowanych i większych tarcz, które są montowane w mocniejszych wersjach.
    Poza tym kilka takich hamowań pod rząd i też będzie różnica i tylko wtedy.
    Tak jak pisałem można zmieniać.
    Ale ja zamiast tyłu poprawiłbym przód.

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tommi Zobacz post
    człowieku, szkoda mi czasu ale jednak napiszę:

Oczywiście, ze moc nie ma nic do sktucznosci procesu hamowania, o którym pisałeś (dwa auta jada z tą sama prędkości...itd )...ale co z tego???!!! NIE o TO TU CHODZI !

Sam proces hamowania np ze stałej prędkosci do zera to nie cała fizyka auta.

Szybkie auto momentalnie nabiera prędkosci, wzrasta bezwładnośc, skuteczny układ hamowania musi taki wzrost masy w jak najszybszym czasie zatrzymać. Auto w ułamku sekund zaczyna ważyć X-krotnosć siebie, wtedy właśnie jest potrzebny mocny układ!
    Słabsze auto rozpędza sie duzo dłużej, masz dłuższy czas na reakcję, nie potrzebujesz az tak agresywnych hamulców.

Albo inaczej:
    Piszesz o księgowych a nie o inżynierach, ok, spróbuj nim byc:
    Projektujesz auto, z pasją, wkładasz serce, chcesz żeby było nowoczesne, księgowi się nie liczą. Powiedzmy klasy kompakt, ustalasz moc silnika na 150KM, auto dynamiczne, dopasowujesz układ hamulcowy najlepszy w klasie, droga hamowania ze 100km/h 30m ! szok! najlepsza w klasie.

Po roku projektujesz topowa wersję, GTA, RS, OPC, STi nieważne.... Wstawiasz mocny silnik 300KM, dopasowujesz układ hamulcowy..... jaki wkładasz....? taki sam jak w poprzedniej wersji?
    Ewidentnie fizykę rozumiemy inaczej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

To ja nie mam pytań...dobranoc

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen