Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Temat: Lybra 1.8

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Lybra 1.8

Domyślnie

Wiem że ten błąd wyskakuje w przypadku uszkodzenia lub całkowitego braku czujnika wałka. Po odłączeniu go wyskoczył check i zapisał się błąd który następnie mes-em skasowałem. Przy teście evapu błąd wyskoczył ponownie wraz z kontrolką silnika. Również musiałem skasować mes-em.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Nie wiem - diagnostą nie jestem. Może ten zawór trzeba testować na pracującym silniku, wtedy sygnał z Halla będzie i nie powinno wyskoczyć P0340.

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Lybra 1.8

Domyślnie

Na pracujacym silniku wyskakuje w mes brak odpowiednich warunków i test się przerywa. Nie chodzi o evap bo go sprawdzałem na szczelność i jest dobry, w zbiorniku ciśnienia oparów też nie ma więc to nie on. Tu gdzie teraz jestem dobrych mechaników jak na lekarstwo a do włoszczyzny to wogóle łatwiej chyba w totka wygrać. Po nowym roku wracam do Sącza i będę do aso pewnie się udawał tam przynajmniej sprzęt mają, przecież taki silnik jeździ w stilo tylko bez wałków balansowych.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Pawcio78 Zobacz post
    Mam vvt mam też vis-a rpbiłem testy i to wszystko działa. Podczas testowania zaworu evap wyskakuje mi błąd czujnika wałka wydechowego ale jak go odepnę to silnik nie zapali więc wychodzi że działa.

Dodano po 2 minutes:

Poza tym wariator nie ma chyba aż takiego wpływu ma pracę silnika żeby zakłócać jego pracę.

d

Działanie wariatora w/g książki fiata : dzialanie wariatora:jesli temp cieczy jest nizsza niz 40*C,predkosc obrotowa rowana predkosci biegu jalowago lub wyzsza niz 4800 obr/min w tym stanie nie nastepuje zmiana faz.przy temperaturze wyzszej niz 40*C predkosci wiekszej niz predkosc biegu jalowego i mniejszej niz 4800 obr/min oraz przy kacie otwarcia przepustnicy wiekszym niz 8* faza rozrzadu zaworow dolotowych zmiena sie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Lybra 1.8

Domyślnie

Lesio 146 sugerujesz przepatrzeć zawór faz rozrządu? Wariator wymieniany w kwietniu z całym rozrządem, olej pod max valvoline maxlife 10W40.

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Lybra 1.8

Domyślnie

Zawór wariatora sprawdzony oznak nieprawidłowej pracy brak, zawór evap wymieniony bo jednak przepuszczał. Zobaczymy co bedzie jak silnik będzie wyziębiony. Jedna rzecz mnie zaciekawiła. Zdjąłem wtyczki ze sterownika silnika i w jednej z nich było sporo oleju silnikowego. Olej nie jest przewodnikiem napięcia i pewnie nie jest przyczyną nierównej pracy silnika ale zastanawia mnie skad on się tam wziął? Wtyczki zabezpieczone uszczelkami gumowymi a wiele pinów dosłownie kąpało się w oleju.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pewnie panom, którzy robili rozrząd "trochę się rozlało".
    Radzę sprawdzić wszystkie połączenia na całej instalacji.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Pawcio78 Zobacz post
    Zdjąłem wtyczki ze sterownika silnika i w jednej z nich było sporo oleju silnikowego. Olej nie jest przewodnikiem napięcia
    Olej faktycznie jest marnym przewodnikiem , tylko że olej zawsze jest czymś zabrudzony i to dziadostwo może szkodzić.
    A przy niskim napięciu (instalacja samochodowa 12V) wystarczy byle co żeby wprowadzić zakłócenia.
    Moja Bella

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ja rozumiem, że kolega usunął ten olej i wyczyścił styki w ECU i dalej ma to samo.

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Lybra 1.8

Domyślnie

Objawy jak w pierwszym poście mam tylko na zimnym silniku a wczoraj rozgrzałem auto do drugiego włączenia wentylatora więc kolejna próba musi być rzeprowadzona na zimnym motorze. Olej oczywiście usunąłem o tyle o ile było to możliwe. Komputer wyjąłem i dokładnie olej usunąłem ale z wtyczki to już problem. Chyba będzie konieczny jakiś preparat czyszczący, np do przepływomierzy.