Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Temat: Średnica tarcz, zaciski, klocki vs droga hamowania i efektywność układu

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Nikt tego nie zmierzył (tej drogi hamowania przed i po zmianie). Jak ktoś zmieniał to pewnie tak jak ja - zjechane powichrowane przegrzane 284 na 4ro tłoka i to od razu z dobrymi/bardzo dobrymi (ja dałem DS UNO) klockami/tarczami lub przynajmniej z nowymi po prostu nie przegrzanymi, nie powichrowanymi , zaciski zregenerowane (stare może się skośnie przez brudne prowadzenie klocków ściskały?) I płyny też wszystkie BBK pewnie dostały nowe.
    Nie znajdziesz badań statystycznych drogi hamowania przed i po zmianie na tych samych tarczach/klockach/przewodach (jak już się zmienia to i pewnie na przewody oplot) i płynie, bez szans. Sam też przed zmianą nie załadujesz nówek 284 i nówek klocków i przewodów i płynu i nie zregenerujesz zacisków standardowych tylko po to żeby zbadać to hamowanie .
    Nie wspominając o tym samym asfalcie, ilości piasku na nim, temperaturze, oponach itd.
    Na " odczucie" jeśli chodzi o drogę nie o ten słynnny "initial bite" i takie tam, to wg mnie na zmianę jeżdżącego 156 1,6 ze standardowym zestawem 284brembo + premier vs 156 2,5 305mm brembo + ds. performance to tak na oko podobne te drogi hamowania są. W Vce można więcej razy bez słabnięcia i szybciej łapie - bardziej wrażliwe są. Ale sama droga hamowania tak na oko to nie ma różnicy .
    A od niedawna jestem zachwycony zestawem gładkie brembo ale z Włoch jeszcze chyba (z lat około 2000r) + ferodo DS3000 - cudo. Tyle że w lekkim aucie, ale za to dostają raz za razem i zero fadingu i w ogóle miód malina poza zużyciem i pyleniem.

- - - Updated - - -

Aha - * po rozgrzaniu.,
    To jest MIT!!!! błędny , lub przynajmniej mocno uproszczony (pewnie są jakieś sportowe klocki które mają bardzo w zakres wysokich temperatur przesunięty zakres działania i wtedy w "temp. pokojowej" może i są gorsze.
    Ale na pewno nie DS seria (tych wykresy oglądałem , a DS 3000 i DS UNO znam z używania)
    DS3000 ma już jako zimny wsp tarcia znacznie wyższy niż DS performance nie wspominając o jakichś cywilnych premier cz innych noname bosch itp. A później jest tylko lepiej. I dłużej . DS UNO jest jeszcze lepszy, tylko nie występuje do zacisków do AR 156/147 :-/

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Zakładając, że zamontuję tarczę 305 mm - np. gładką ATE (bez szaleństwa) to jak względem drogi hamowania w stosunku do kosztu klocków należałoby się kierować przy ich wyborze?
    Zwróć jeszcze uwagę, że prawdopodobnie bez względu na to jaki zestaw czterotłoczków i tarczy wybierzesz, cena takiej przeróbki niewiele będzie się różniła.
    Ja do 330x32 gładkich brembo założyłem klocki Ferodo DS Performance.
    Skuteczność takiego zestawu mogę Ci pokazać na autostradzie.

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Ważnym aspektem który IMHO zostaje mocno pomięty to sprawność Twojego zawiszenia/opon przy hamowaniu.
    Najłatwiej to sprawdzić depcząc do podłogi przy np. 100kmh i zanotować prędkość przy jakiej się włącza ABS.

Na zaciskach z EVO, tarcza 330x32 i klocki Road&Sport dopiero dobrze dogrzany semi slik miał problemy żeby włączyć ABS przy wyższych prędkościach.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    Skuteczność takiego zestawu mogę Ci pokazać na autostradzie.
    Właśnie zawsze o tym zapominam.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

na własnej skórze sprawdzone - mogę przyznać że rzeczywiście jest różnica w skuteczności zacisków. na seryjnych zaciskach auto hamowało dobrze. przy dużym brembo ABS potrafi się włączyć przy 150km/h. Oczywiście duża w tym "zasługa" opon. Tarcze gładkie, klocki zwykłe.

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

ale porównujesz oczywiście dwa różne zaciski na tej samej tarczy i tym samym klocku, tak?

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

yhym, duże brembo zamontowane na tarczy 284 mm z klockiem ze standardowych zacisków połapanym na trytytki .

Oczywista sprawa, że duże brembo na większej tarczy i z większym klockiem.

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

no właśnie, więc to nie jest różnica w skuteczności zacisków, tylko całego układu. nawet seryjny zacisk na większej tarczy będzie hamował skuteczniej niż na zwykłej...

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

tak się zastanawiam czemu chcecie poprawiac fabryke skoro 147 ma bardzo dobre hamulce? Czytałem , że zatrzymuje sie na 36 m ze setki - to wynik jak w samochodach sportowych...

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

A gdzie takie wartości podawali?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka