Nikt tego nie zmierzył (tej drogi hamowania przed i po zmianie). Jak ktoś zmieniał to pewnie tak jak ja - zjechane powichrowane przegrzane 284 na 4ro tłoka i to od razu z dobrymi/bardzo dobrymi (ja dałem DS UNO) klockami/tarczami lub przynajmniej z nowymi po prostu nie przegrzanymi, nie powichrowanymi , zaciski zregenerowane (stare może się skośnie przez brudne prowadzenie klocków ściskały?) I płyny też wszystkie BBK pewnie dostały nowe.
Nie znajdziesz badań statystycznych drogi hamowania przed i po zmianie na tych samych tarczach/klockach/przewodach (jak już się zmienia to i pewnie na przewody oplot) i płynie, bez szans. Sam też przed zmianą nie załadujesz nówek 284 i nówek klocków i przewodów i płynu i nie zregenerujesz zacisków standardowych tylko po to żeby zbadać to hamowanie .
Nie wspominając o tym samym asfalcie, ilości piasku na nim, temperaturze, oponach itd.
Na " odczucie" jeśli chodzi o drogę nie o ten słynnny "initial bite" i takie tam, to wg mnie na zmianę jeżdżącego 156 1,6 ze standardowym zestawem 284brembo + premier vs 156 2,5 305mm brembo + ds. performance to tak na oko podobne te drogi hamowania są. W Vce można więcej razy bez słabnięcia i szybciej łapie - bardziej wrażliwe są. Ale sama droga hamowania tak na oko to nie ma różnicy .
A od niedawna jestem zachwycony zestawem gładkie brembo ale z Włoch jeszcze chyba (z lat około 2000r) + ferodo DS3000 - cudo. Tyle że w lekkim aucie, ale za to dostają raz za razem i zero fadingu i w ogóle miód malina poza zużyciem i pyleniem.
- - - Updated - - -
Aha - * po rozgrzaniu.,
To jest MIT!!!! błędny , lub przynajmniej mocno uproszczony (pewnie są jakieś sportowe klocki które mają bardzo w zakres wysokich temperatur przesunięty zakres działania i wtedy w "temp. pokojowej" może i są gorsze.
Ale na pewno nie DS seria (tych wykresy oglądałem , a DS 3000 i DS UNO znam z używania)
DS3000 ma już jako zimny wsp tarcia znacznie wyższy niż DS performance nie wspominając o jakichś cywilnych premier cz innych noname bosch itp. A później jest tylko lepiej. I dłużej . DS UNO jest jeszcze lepszy, tylko nie występuje do zacisków do AR 156/147 :-/