Lancia Lybra SW 2.4 JTD 136KM była
Lancia Lybra SW 2.4 JTD 140KM była
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDM 175KM była
Lancia Delta 2.0JTDM 165KM była
Na prv. forumowicz odpisał mi że miał podobnie. Zawilgocony regulator napięcia. Jest gdzieś na lewym błotniku. Nie bardzo wiem co to.
Regulator napięcia to jest to o czym wspominałem powyżej, jest odpowiedzialny za prawidłowe ładowanie akumulatora. Może trzeba do niego faktycznie zajrzeć i sprawdzić jego stan. Szkoda ze użytkownicy piszą na priv a nie tutaj w wątku, ktoś będzie szukał w przyszłości takiego tematu i guzik znajdzie.
Otrzymałem taką informację.
Jest to kostka, mniej więcej 3x większa od pudełka zapałek. Niestety nie mam teraz możliwości sprawdzenia numeru części. Jak miałem ten problem to przestudiowałem schematy elektryczne skrzyni TCT i sam doszedłem co może być powodem. Gdzieś w otchłaniach internetu we włoskim języku znalazłem te schematy. Regulator raz mi podawał prąd na pompę, a raz nie. Jeżeli przy otwarciu drzwi kierowcy nie słyszysz, żeby było ładowane ciśnienie przez pompę skrzyni to możesz mieć problem właśnie z tym regulatorem.
Z tego opisu raczej nie chodzi o regulator napięcia bo on jest przy alternatorze, to musi być inny element tej całej układanki, musisz go odszukać. Aczkolwiek wracając do tematu akumulatora, u mnie było tak że jak miałem słaby akumulator bo auto stało przez 2 tygodnie to właśnie ciśnienie nie było dobite z powodu niskiego napięcia. Dopiero po doładowaniu akumulatora wszystko wróciło do normy.
Mieliście forumowicze racje, co do aku. Naładowałem go na full do 16.2V. Pojechałem na diagnozę akumulatora i wyszło że sprawny. Po testach 590A. Od tej pory wszystkie problemy zniknęły. Dzisiaj miałem dłuższą trasę podpiąłem miernik. Przy przyśpieszaniu 13V, bez obciążenia 14.2V, hamowanie silnikiem 15V. Te całe inteligentne ładowanie nie daje rady naładować. Do pracy mam 22km więc dziennie robię 44km. Myślałem że to wystarczy, ale jak widać mało. Trzeba będzie co jakiś czas doładowywać.
zerknij na akumulator i na plusową klemę, jeśli na górze jest jakieś czarne "pudełko" wielkości paczki zapałek, no może ciut mniejsze to jeśli zdejmiesz z niego pokrywę i w środku będzie lub będą duże bezpieczniki to masz grzałki.
druga opcja to rozkodowanie w eperze po numerze vin, jeśli będzie na wyposażeniu 52Y - to będzie opisane jako dodatkowa nagrzewnica