Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Temat: Wibracje przy przyspieszaniu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Po wciśnięciu sprzęgła, koła przednie nie są napędzane, a więc działają na nie inne siły - ja bym zaczął od tego, bo to ani czas, ani koszt, ale kolega oczywiście zrobi jak zechce

Co ma do smarowania łożyska "degradacja temperaturowa", to ja za bardzo nie wiem i wystarczy chyba, zwyczajnie częściej zmienić olej - ja wymieniam co 50 tysięcy kilometrów, a spuszczony olej, wizualnie nie różni się niczym od nowo zalewanego, ale przyjmuję do wiadomości informację o "degradacji temperaturowej oleju" w manualnej skrzyni biegów, która akurat w skrzyni M32 powoduje brak smarowania tego łożyska
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 01-08-2023 o 12:58

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Jak już się coś zużyło i huczy, to wymiana oleju raczej tego nie naprawi. co najwyżej zatrzyma/spowolni dalsze zużycie. Wiadomo, można olej wymienić, wlać jakiś dodatek obniżający tarcie i za ~500zł jeszcze ta skrzynia trochę pochodzi (może trochę mniej będzie szumieć). Ale to będzie typowe drutowanie. Awaria M32 z tego co pamiętam w pierwszej kolejności objawy dotyczyły biegów 4,5,6, a nie 2,3,4 (może poprzedni właściwej najczęściej na tych biegach jeździł i te łożyska szybciej padły???). jest "gwizdanie" jak z tubriny przy przyspieszaniu na 4? Zresztą co się tu doktoryzować. Akurat temat M32 jest tu na forum bardzo dobrze opisany - wystarczy odkopać odpowiednie wątki. Co do dwumasy w związku z wibracjami przy ~2000obr. - trochę dziwny objaw. pytanie czy jedyny.
    może być tak, że za wszystkie te objawy odpowiada łożysko oporowe za ułamek ceny dwumasy i naprawy M32, bo przy ~2000obr wpada wibracje i huczy. a przy 5 i 6 jest na tyle głośno bo większa prędkość, że te szumy giną w innych hałasach.

ps. dobrze byłoby, żeby diagnozę przeprowadził ktoś inny i potwierdził to, co ci mechanik powiedział po 50m przejażdżce - jeśli nie masz do niego zaufania. On niestety może mieć 200% racji po tych 50metrach, jeśli ma doświadczenie. I jego zdanie ma dużo większą wagę niż teoretyzowanie internetowych mędrców na podstawie przekazanych przez ciebie objawów (masz pewność, że na wszystkie objawy zwróciłeś uwagę??).
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 01-08-2023 o 13:49

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

A jakie to inne siły działają na kolo po wciśnięciu sprzegla poza tym że jie dziala na nie moment obrotowy. Kręcą się tak samo w tym samym kierunku przeciez wiec jeśli masz krzywe z felgi czy uszkodzona oponę to bicie będzie takie samo czy kolo jest napędzane czy nie.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Wiem jak się zachowują te opony. Moje pytanie było jakie INNE siły działają na kolo? Poza momentem obrotowym proste pytanie. Odpowiesz ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Znowu eksperymenty na poziomie szkoły podstawowej - połóż deskę i najedź na nią siłą bezwładności samochodu, zwaną uczenie inercją, a następnie zatrzymaj się na niej kołami napędzanymi i gwałtownie rusz - chyba nie spodziewasz się, że przerowadzę z Tobą lekcję fizyki z zakresu sił działających na koła - jak masz problem z wiedzą, to wykup sobie "korki"

Możesz również przeprowadzić inny eksperyment, tylko do tego, musiałbyś poprosić kogoś o pomoc, bo zamiast deski, musiałabyś użyć własnych dłoni i porównać obrażenia
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 01-08-2023 o 15:48

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

To inaczej. Której czesci wyrazu INNE nie rozumiesz. ? Poza tym to co wypisujesz ma się nijak do problemu kolegi.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR159SW 1.75TBi, AR147 1.6ECO, BMW E21 M42B18

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Po wciśnięciu sprzęgła, koła przednie nie są napędzane, a więc działają na nie inne siły - ja bym zaczął od tego, bo to ani czas, ani koszt, ale kolega oczywiście zrobi jak zechce

Co ma do smarowania łożyska "degradacja temperaturowa", to ja za bardzo nie wiem i wystarczy chyba, zwyczajnie częściej zmienić olej - ja wymieniam co 50 tysięcy kilometrów, a spuszczony olej, wizualnie nie różni się niczym od nowo zalewanego, ale przyjmuję do wiadomości informację o "degradacji temperaturowej oleju" w manualnej skrzyni biegów, która akurat w skrzyni M32 powoduje brak smarowania tego łożyska
    Chodzi o to że ta skrzynia jest lekko mówiąc "ciepława" jeśli chodzi o olej w porównaniu do innych. To go degraduje, a finalnie prowadzi do tego co wszyscy tu znają i kochają.
    Takie wnioski wyciągnąłem po przeczytaniu kiedyś (zanim kupiłem pierwszy samochód z M32) kilku forów zagranicznych łącznie z przykładami. Gdzieś ktoś nawet napisał, że zmierzył temperaturę i wyszło mu, że potrafi przekraczać 120C. Teraz mam w rodzinie 3 auta z M32 (2x Astra, 1x AR). Astra z przelotem 550kkm 1.7cdti. Skrzynia od nowości dotrwała do 450kkm. W mojej AR mam 278kkm i jeszcze wydaje się ok.
    Nie chce mi się z Tobą sprzeczać [MENTION=89137]yaniq[/MENTION] bo Ciebie się do niczego nie da przekonać co wychodzi poza pewne ramy. Ale olej się zużywa z kilku przyczyn, a jedną z nich jest właśnie temperatura. Resztę roboty robi zerwanie filmu olejowego na bieżni.

[MENTION=89137]yaniq[/MENTION] - a to że częściej zmieniasz olej to z jakiego powodu jeśli się nie degraduje?

@ Majchu - Faktycznie zwykle pada 5/6 bieg. Ale... jeśli ktoś zrobił "remont" i wymienił tylko te 2 łożyska na wałku 5/6 biegu no to finał może być jak na załączonym obrazku. Tzn. padły łożyska innego wałka. Może też być tak jak piszesz, że to tylko oporowe i go nie słychać przy wyższych prędkościach (np. 5 i 6 bieg).

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Ale tu jeszcze są wibracje, które mogą być ze skrzyni lub tak jak to było u mnie w 156 z wewnetrzych przegubów

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR159SW 1.75TBi, AR147 1.6ECO, BMW E21 M42B18

Domyślnie

Cytat Napisał darek156 Zobacz post
    Ale tu jeszcze są wibracje, które mogą być ze skrzyni lub tak jak to było u mnie w 156 z wewnetrzych przegubów

Zgadza się, ale my tu wróżymy z fusów bo nikt auta kolegi w swoich rękach nie miał.
    Kolega ma teraz wachlarz możliwości, łącznie z moimi przemyśleniami odnośnie ceny jaką mu mechanik zaproponował. Teraz bogatszy o całą tą "wiedzę" musi podjąć męską decyzję czy weryfikować u innego znachora (ja bym weryfikował) czy oddać swojemu obecnemu do naprawy za 10k.

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Ja tez bym szukał innego