Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Temat: problem z szybą kierowcy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ayem
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Była Alfa GT, jest MiTo QV i zwierzak chlewny.

Domyślnie

Z tym przymarzaniem do dolnej uszczelki to jest ciekawy problem. Ponieważ auto wyglądało jak po malowaniu odchodami, przy największych mrozach oddałem go do myjni. Bałem się, że nie otworze drzwi (chociaż smarowałem uszczelki po myciu). Okażało się, że lekkie uderzenie w szybę od góry (po otwarciu drzwi), bliżej przodu powoduje spokojne oderwanie sie szkła od uszczelki. Szyba przymarza u mnie tylko do tego pionowego kawałka ramki z przodu. Czasem próba zamknięcia drzwi z tak zamarzniętą szybą powoduje jej oderwanie. Co ciekawe, po wymianie akku, nie ma już problemu z tak częstym rozkalibrowaniem się mechanizmu.

Z ciekawostek "po myciu" co może się przydać komuś. Rano (-16C) okazało się, że drzwi otwarły się zupełnie ok, ale nie mogłem ich zamknąć. Zamek nie łapał. Mocniejsze uderzenie powodowało że drzwi odskakiwały i już. Zaskoczyły w końcu tylko na pierwszy rygiel. Po oględzinach okazało się, że jest masa syfu w ryglu, póki co doraźne potraktowanie odmrażaczem i środkiem konserwującym załatwiło sprawę. Czyszczenie zostawiam sobie jak się zrobi ciepło

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

witam
    odgrzewam temat bo zauważyłem coś ciekawego, a wiec, jakis czas temu rozszczelnil mi sie przewód turbo-intercooler, oczywiscie pojawił sie komunikat "motor control system failure", zauważyłem ze dopóki sie swiecił w/w kod to szyba poruszała sie w góre skokami, w dół bez problemów,gdy kod znikną to szyba chodzi normalnie-dziwne prawda??
    pozdrawiam

obserwator737
    Gość

Domyślnie

jak odłączysz panel sterowania szybami z drzwi kierowcy to nie otworzysz bagaznika - w GT jest dużo różnych powiązań

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

czyli typowe włoskie spagetti, tylko pytanko...karborarra, czy boloniese.

pozdrawiam

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

u mnie dla odmiany, nie musiałem ani razu programowac szyb odkąd wymieniłem akumulator. na początku myślałem że mi się wydaje. Teraz już jest na tyle długo że mam pewność.

Wydaje mi się, że ze słabszym akku auto częściej "myślało", że coś blokuje szybę przy podnoszeniu. Pewnie jakiś pomiar nacisku czy coś.

Peryl
    Gość

Domyślnie

Widać że włosi sami się z tym tematem motają

http://translate.google.com/translat...late.google.pl

ale jakiejś konkretnej metody nie podali (choć translator pewnie i tak to poprzekręcał) to i tak nic wielkiego nie wymyślili.

Użytkownik Romeo Avatar Pietia
    Mieszka w
    Ze wsi za odrą, pod Opolem xD
    Auto
    Mia Bella AR 147 1,6TS 01r.

Domyślnie

Cytat Napisał PiterR Zobacz post
    to ja sie moze podepne do tematu szyby, ale w 147. Od strony kierowcy szyba otwiera sie i zamyka automatycznie po nacisnieciu i puszczeniu przycisku, natomiast od pasażera tylko sama idzie w doł, żeby ją zamknąc trzeba cały czas trzymać przycisk...czego to wina ?
    To ja mam dokładnie to samo, z tym że szyba od pasażera na dodatek idzie wolniej w dół i do góry. Programowanie nie pomogło.

Winters
    Gość

Domyślnie

Ja mam podobnie. Od kierowcy fajnie śmiga a od pasażera wolniej idzie.
    Tylko jak mam pytanie.
    Jeśli przytrzymać guzik otwierający(pilot) to opuszczają się automatycznie a jak zrobić by się zamkneły automatycznie. Naciskam zamykanie i lipa.
    Poza tym ma ktoś schemat lub zrobił by mi zdjęcie do przełącznika po stronie pasażera. Bo nie działa mi a ktoś dał tam sprężynę... nie wiem co tam zrobić by działało. jeśli ktoś miałby to wyślijcie mi na PW czy coś w tym stylu.
    Mowa o AR 147 ok 2003r JTD

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD Q2

Domyślnie

ja swój problem z szybą rozwiązałem, miałem uszkodzony podnośnik szyby od kierowcy i dlatego podnosila sie skokowo. Natomiast szyby zostaly zaprogramowane i teraz moje pytanie, bo przy otwieraniu i zamykaniu opuszczaja sie tak ok 3-4mm i czy to jest ok? Czy nie powinny sie opuszczac wiecej bo np. w vw eosie opuszczaja sie tak 1cm. A druga sprawa to strasznie mi hałas przeszkadza, jak jade 100km/h to jest ok przy 130km/h nie ma tragedii ale jak mam 170km/h i powyzej to strasznie słychac taki dźwięk jakby szyba byla niedomknieta. Takze czy mozna cos z tym zrobic?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał paparazy Zobacz post
    ja swój problem z szybą rozwiązałem, miałem uszkodzony podnośnik szyby od kierowcy i dlatego podnosila sie skokowo. Natomiast szyby zostaly zaprogramowane i teraz moje pytanie, bo przy otwieraniu i zamykaniu opuszczaja sie tak ok 3-4mm i czy to jest ok?
    Tak
    Czy nie powinny sie opuszczac wiecej bo np. w vw eosie opuszczaja sie tak 1cm.
    Nie, 3-4mm jest ok.

A druga sprawa to strasznie mi hałas przeszkadza, jak jade 100km/h to jest ok przy 130km/h nie ma tragedii ale jak mam 170km/h i powyzej to strasznie słychac taki dźwięk jakby szyba byla niedomknieta. Takze czy mozna cos z tym zrobic?
    Nie jeździć 170km/h Przy szybach bezramkowych praktycznie wszędzie szumi.