Witam. Wie ktoś może czy jest jakiś problem ze ściągnięciem boczków drzwi kierowcy?dziś przestał mi działac mechanizm podnoszenia szyby tzn. silnik pracyje ale szyba sie nie rusza. pozdrawiam
Witam. Wie ktoś może czy jest jakiś problem ze ściągnięciem boczków drzwi kierowcy?dziś przestał mi działac mechanizm podnoszenia szyby tzn. silnik pracyje ale szyba sie nie rusza. pozdrawiam
niema zadnego problemu![]()
zdjęcie boczku drzwi jest opisane w tym temacie:http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz2VncSf400
Hej Kolego!
Dokładnie 2 tygodnie temu miałem ten sam problem z szyba kierowcy. Otóż w moim przypadku (i jak się okazało wielu użytkowników również) zawiodły linki które pękły i nie podnosiły szyby. Zamówiłem sobie na allegro mechanizm podnoszenia szyby (200 zł bez silniczka). Co prawda ja wymieniałem to u mechanika bo nie chciało mi się z tym bawić ale widzialem jak to się robi i ile czasu to schodzi.
Co do samych boczków to sprawa jest prosta - jedna śrubka koło klamki, 2 śrubki przy tej wnęce za którą się pociąga drzwi oraz 2 albo 3 wkręty na samym dole drzwi. Jak to wszystko wykręcisz to boczki są na zatrzaskach które łatwo jest odpiąc i cały boczek schodzi.
Później jest cała blacha która jest żywcem skopiowana z Passata. Tam już jest troche więcej zabawy. trzeba odkręcic cała blache, kable, wtyczki itp itd. Troche jest zabawy - mojemu mechanikowi zeszło z tym troche. Dopiero jak odkręcisz całą tą blache z mechanizmami to w środku jest przykręcony ten mechanizm.
Jeśli jesteś sprawny w takich wymianach to powinieneś sobie pradzić bez problemu. Ja wolałem pojechać do mechanika żeby to zrobił sprawnie i nie pourywał żadnych zatrzasków, kabli itp. Robocizna mnie kosztowała 80zł.
a mam pytanie czy jeśli to zerwana linka to można ją jakoś zastąpić inną czy trzeba kupić cały mechanizm?
No to są jakieś jaja dziś padła mi kolejna tym razem tylna szyba![]()
Takie to "oszczędności". Gdyby ślimak był metalowy, byłby nie do zajechania. A tak napchali badziewnego tworzywa w to, jak i wiele innych miejsc.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10