Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Temat: Problem z odpaleniem Alfy!!!

szwagierek
    Gość

Domyślnie

Dzięki koledzy za porady. Nie pozostaje mi nic innego, jak przepatrzyć właśnie układ paliwowy. Dodam również, że pompka paliwowa była sprawdzana, wszystko jest z Nią ok, ciśnienie odpowiednie. A powiedzcie mi, czy może to być wina uszkodzonej przepływki? Z tego, co wiem, to w instalacjach starych generacji, czyli na parowniku, od wybuchów gazu mogła paść przepływka. Zastanawiam się tylko, czy jeśli to byłaby przyczyna, to czy na gazie by chodził, jak chodzi teraz, czy podobnie, jak na benzynie, że nie chce się wkręcać na obroty itp.?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Sulmierzyce
    Auto
    147 2.0 TS 156 2.4 JTD

Domyślnie

Przepływomierz w momencie przełączenia na gaz przestaje działać podobnie jak znaczna wiekszość czujników w aucie. Tzn działąją, ale nie mają wpływu na prace samochodu. Działa praktycznie tylko silniczek krokowy i kilka czujników w kolektorze. Więc oczywiście przyczyną złej pracy na benzynie może być każdy z czujników, ale czujnik to by komputer pokazał. Podłączałeś go pod kompa jakiegoś ? bo nie pamiętam, a nie będę leciał całego topicu.

Można też np sprawdzić czujnik temperatury. Odłącz go zupełnie i zobacz jak wtedy będzie, można szukać praktycznie w nieskończoność przyczyny twojego problemu.

szwagierek
    Gość

Domyślnie

Kolego, właśnie jak podłączałem Alfe pod komputer, pokazało mi, że padnięta jest przepływka w moim aucie. Znajomy mechanik mówił mi, że przyczyną mogły być wybuchy gazu, co mają do siebie instalacje starszej generacji, te z parownikiem. Tak więc nasuwa mi się ta myśl, czy aby wymiana przepływki na nową mogłaby rozwiązać problem? Przepraszam za nieobecność ostatnimi czasy w temacie, ale jutro mam kolokwium z anatomii i tak całe dnie pochłania mi nauka;/ Dzięki wszystkim jeszcze raz za odpowiedzi.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Sulmierzyce
    Auto
    147 2.0 TS 156 2.4 JTD

Domyślnie

Więc nie mam pojęcia czemu ty szukasz innej przyczyny niż ten przepływomierz.
    Niektóre przepływomierze są tak delikatne, że wystarczy dużym ciśnieniem ze sprężarki dmuchnąć bezpośrednio na niego i umiera - dziwne ale prawdziwe. Myć można, dmuchać tylko delikatnie.
    A wybuch gazu tym bardziej może to uszkodzić, zresztą 145 mam zagazowaną i wiem jak to jest.

Może być taka sytuacja, że komputer czyta na przepływce np duży przepływ powietrza i daje dużo paliwa lub na odwrót i mogą się dziać takie cyrki.

Najlepiej jakby jakiś życzliwy kolega z forum i twojej okolicy z takim samym motorem pozwolił ci sprawdzić na jego przepływce jak będzie chodzić, a jak nie będzie innej opcji to chyba tylko pozostanie zakupić nowy...