Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Temat: 156 - coś żre prąd na postoju

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Kazzzek Zobacz post
    W zegarach, a dokładniej na płytce obrotomierza jest właśnie sterownik świateł, który powoduje np. żarzenie się tylnej pozycji. Pomaga wymiana pewnego tranzystora w tym układzie.
    I sądzę, że jest to również problem autora tego tematu
    Nie wiem jak mogłem przeoczyć tego posta.

Dokładnie mam wszystkie objawy o których pisał wcześniej Kolega markow_1979.
    Teraz zauważyłem że faktycznie żarzy się postojówka po wyłączeniu auta.

Jak to można naprawić? Czy pozostaje mi wymiana obrotomierza?

Nie ukrywam że szkoda mi trochę ponad 5 stów na nowy Obr. w ASO , tym bardziej że mam czarne zegary i nie jest zbyt łatwo znaleźć dokładnie takie jak potrzebuję na rynku częsci używanych.
    Ostatnio edytowane przez Lopezius ; 25-11-2010 o 00:24 Powód: Od razu powód musi być??? Przypomniało się i tyle ...
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

w ostateczności zawsze można przełożyć czarną tarcze do nowego obrotomierza

Użytkownik Rowerzysta Avatar regis
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    156 2,5 v6 '99

Domyślnie

Cytat Napisał Kazzzek Zobacz post
    W zegarach, a dokładniej na płytce obrotomierza jest właśnie sterownik świateł, który powoduje np. żarzenie się tylnej pozycji. Pomaga wymiana pewnego tranzystora w tym układzie.
    I sądzę, że jest to również problem autora tego tematu
    Pozostaje czekać aż kolega powie coś więcej na ten temat

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Auto odwiedziło dziś elektryka, cała instalacja jest OK, potwierdzone że problem jest w płytce obrotomierza. W związku z tym że nie udało się naprawić nic nie zapłaciłem .

Wg sprawdzającego, najprawdopodobniej problemem jest jeden z (z tego co widzę z trzech) układów VND810M, że niby któryś z nich jest jakby nadpalony czy coś.
    Ja czegoś takiego nie widzę.
    Kolega Kazzzek wcześniej pisał że wymiana jednego z tranzystorów załatwia sprawę, pytanie którego?

Oto płytka:

Ja osobiście zastanawiam się czy nie zacząć od jej wyczyszczenia.

PS. To czarno-czerwone po prawej pod płytką, to rękojeść śrubokręta który podłożyłem żeby układzik nie wywrócił mi się jak robię fotę

To jest najprawdopodobniej to co elektryk uznał za uszkodzony układ:

A to obszar który zastanowił dziś mnie:

I teraz pytanie - czym wyczyścić nalot aby nie uszkodzić obwodów?
    Ostatnio edytowane przez Lopezius ; 25-11-2010 o 18:27 Powód: edycja

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Lightbulb

Dziwnie wygląda ten brązowy nalot, niekoniecznie jest to skutkiem "spalonego" układu.

Pierwsza sprawa - wilgoć - bywa iż PCB nie są dobrze wyczyszczone z topnika, innych zanieczyszczeń chemicznych z procesu produkcji - bywało iż topnik reagował z wilgocią o którą w aucie nie trudno i przeżerał struktury połączeń logicznych na PCB, także punkty lutowania układów scalonych.

Druga sprawa - uszkodzenie układu scalonego (zdarza się) lub któregoś z elementów dyskretnych - tranzystor, cewka etc. Te jest najłatwiej wymienić, można przy okazji wymienić kondensatory które ulegają starzeniu, poprawić luty, skorodowane ścieżki.

Chcesz wyczyścić - bardzo miękka szczoteczka do zębów, ręcznik papierowy, sucha szmatka. Preparat - Kontakt S - psikamy bezpośrednio na styki, odkryte ścieżki, punkty lutowania (lub na szczoteczkę), delikatnie czyścimy, powtarzamy jeśli zaśniedziałe, skorodowane elementy nie odzyskają swojego wyglądu. Delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym resztki płynu, rozpuszczone zacieki. Preparat - Kontakt U - psikamy na szmatkę lub bezpośrednio na czyszczone wcześniej elementy - przecieramy delikatnie szmateczką, powtarzamy aż usuniemy wszelkie zanieczyszczenia z poprzedniego czyszczenia Kontaktem S. Generalnie Kontakt U da się zastąpić bardzo czystym, przeznaczonym do elektroniki alkoholem izopropylowym. Możemy na koniec przedmuchać powierzchnie czyszczone PCB sprężonym powietrzem w spray'u zamiast przecierać do sucha szmatką.

Kontakt U oraz Kontakt S jest w małych opakowaniach 60 ml jak i roboczych 400 ml. 60 ml za obydwa pojemniki powinieneś zapłacić w granicach 14 PLN.

Szkoda, że nie jesteś z rejonów Kielc, wziąłbym Ci tę PCB na warsztat
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 25-11-2010 o 19:05
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Witaj
    Z tym tranzystorem to trochę sie zapędziłem. Po prostu już nie pamietam o co tam biegało.
    Tu masz datascheet:
    http://www.datasheetcatalog.org/data...u4pkh8p3yy.pdf

Układ ten jest sterownikiem oświetlenia i to on ma przebicie powodujące żarzenie się postojówki czyli rozładowywanie akumulatora

a Tu instrukcja naprawy: [niestety fotki juz wygasły]
    http://forum.alfa156.net/forum/forum....asp?TID=39108
    i troche do poczytania:
    http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...ter-issue.html

Chyba to wszystko wyjaśnia

p.s. z tego co widzę układ VND810M jest raczej cięzko dostać ale da rade zaadaptować vnd10bsp wystarczy porównać piny [zresztą elektryk na pewno to ogranie]
    Np tu idzie je dostać:
    http://vnd10bsp-e.katalog-tme.pl/
    Ostatnio edytowane przez Kazek ; 25-11-2010 o 21:26

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bielawa/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 8V

Domyślnie zjedzony prąd w 147

Witam,
    mam podobny problem, objawil sie tym, ze moja alfa zdechla po kilkudniowym postoju. Pojechalem do serwisu, okazalo sie, ze: nie wlacza mi sie 1 bieg wentylatora, nie wlacza sie klimatyzacja (na pewno jest szczelna i naladowana), swieci mi sie dioda od poduszek powietrznych :/ Niestety sam nie bardzo mam czas zajac sie tym problemem wiec pytanie moje brzmi: "Czy mozecie polecic jakiegos dobrego elektryka we Wroclawiu, ktory szybko sobie poradzi z tymi problemami???" Bardziej denerwujace od tych "niedzialajacych" rzeczy jest fakt, ze idzie zima, a z nia moge sie ktoregos pieknego ranka zdziwic, gdy moje auto rano nawet nie zakreci:/ (mysle, ze problem traconego pradu i tych bledow jest ze soba powiazany, jezli nie to wyprowadzcie mnie z bledu)
    z gory dziekuje

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

kolego, w wrocławiu macie spoty co jakiś czas, odezwij się na Twoim forum regionalnym, może ktoś weźmie lapka.

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Witam ponownie.

Teraz szukam obrotomierza a w zasadzie zależy mi na samej płytce. Niby można dostać układy VND810M, ale trzeba kupić co najmniej pięć, potem bawić się w lutowanie itd. itp.

Jest kilka ofert na Allegro ale chciałbym się upewnić:

Czy wszystkie obrotomierze do JTD mają to samo wnętrze? Czy np. jak zamówię taki od 2,4 to będzie pasował? Na co ewentualnie patrzeć podczas poszukiwań.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Zapytam u swoich doatawców. Czasem jak czegoś mi brakuje ratują mnie darmowymi próbkami Ja już swoje przeszedłem z próbami kupna scalaków na sztuki, czasem warto przeglądać Allegro, kilka razy trafiłem niezłe okazje
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...