Jak u siebie w 1.8 i V6 grzebałem to co bym nie odpiął zaraz wywalało błąd na ECU.
Jak u siebie w 1.8 i V6 grzebałem to co bym nie odpiął zaraz wywalało błąd na ECU.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
Rafał, jasne że rozbiorę i pomierzę jąWg mnie wytarta ścieżka mogła powodować te skoki przyspieszenia.
Czyli to że "pełny ogień" miałeś po delikatnym wciśnięciu gazu to wina przepływomierza? Bo ja właśnie tak mam. Jest bardzo czuły. Dodatkowo już 4 razy wymieniłem sondę lambda (w przeciągu 3 lat). Ostatnia oryginalna boscha wytrzymała 5 miesięcy i czekam na rozpatrzenie gwarancji. Nie wiem co może być tego przyczyną. Dawno błędów nie sprawdzałem a sonde badali mechanicy osobno poprzez sprawdzenie reakcji. Była "ospała". Czy takie coś wskazywałoby że to jednak przepływomierz robi spustoszenie? po wymianach sondy spaliny miałem czyste na przeglądzie a spalanie było bardzo przyzwoite. Ale ta sonda dalej się psuje. Jak dostane sonde to sprawdzę ponownie spaliny i umieszczę na forum może ktoś ma jakieś swoje parametry do porównania. Bo ogólnie ręce mi opadają w ogóle nie jestem teraz pewny swojego autka
Pozdrawiam
Tak, u mnie taki czuły gaz pochodził od przepływki bo teraz jest normalnie jak w każdym innym aucie - pełna regulacja, widocznie trochę się rozjechała i na małym odcinku ścieżki dawała albo mało albo pełny ogień - to w sumie było fajneNie ogarniam tego za bardzo ale może i sonda często od tego pada. Skoro komp zaczyna sczytywać z sondy przy temp. silnika 70*C to wcześniej większość złego można w zasadzie zwalić na MAFa.
Hmm a jak do tego może się mieć uszkodzony termostat? Bo mam podejrzenia że jest "leniwy". Kiedyś sprawdzałem węże i było niby ok ale podczas trasy o tej porze roku wskazówka nie przekracza 70 stopni. I nie wiem czy to termostat czy czujniki.
A wszystkie awarie sondy zdarzały mi się właśnie podczas trasy, bez korków ani postojów.
Termostat zdycha ale czemu sonda wyciąga kopyta skoro nie pracuje?To mnie zastanawia.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
A ja mam najnowsze wieści po dzisiejszej przejażdżce, to nie przepływkaAlfa ewidentnie robi mnie w konia i zawsze po podmianie na pierwszej jeździe jest OK, dziś znowu była zamulona na zimno więc poszukiwań ciąg dalszy, pod lupę biorę czujnik temperatury cieczy i sondę.
Jest możliwe żeby sonda dawała napięcie 8-12V?? Dziś mierzyłem - na jednej wtyczce do sondy nie było nic, na tej od instalacji było 14V z groszami (takie jak na aku) więc stwierdziłem że to grzałka i ją podpiąłem. Natomiast na drugiej wtyczce z sondy miałem >12V z dwukrotnym skokiem w okolice 8V. Mierzone z masą na silniku bo mam urwane końcówki miernika i nie było jak włożyć we wtyk.
Ja trzymałem mase- także na bank było OK
![]()
Aaaa i silnik normalnie pracował z odpiętą sondą (z zapisanymi błędami w kompie).