Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Temat: Historia mojej Alfy - czyli jak kupiłem moją pierwszą Alfę

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Ja po hondzie civic chciałem cos większego, rodzinnego i koniecznie już sedan, ale koniecznie ze sportowym charakterem jak honda. Wypadło na Alfę 156. Co mówiło za:
    - zegary,
    - wspaniała sylwetka,
    - wygląd na dwudrzwiową (klamak plastikowa)
    - wyposażenie, które było baardzo adekwatne i bogate w porownaniu do innych aut tego segmentu.

Od razu powiem, że nie sugerowałem się stereotypami, że Alfy są awaryjne. Dodam, że tez nie wchodziło w grę auto niemieckie(VW, Audi inne niemieckie przereklamowane badziewia..), które co drugi Polak posiada. Jak honda, tak i Alfa - jest ich mało i to był kolejny +. Auto nietuzinkowe...

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

oj długo by opowiadać Po zdaniu prawka od razu chciałem kupować samochód, ale co mogłem kupić za 2 tys? Chyba tylko rower, więc oszczędzałem 2 lata odmawiałem sobie praktycznie wszystkiego, żeby dojść do swojego celu kupna pierwszego samochodu. Kiedy w lipcu już wiedziałem, że w końcu będzie mnie stać na coś w miarę sensownego zacząłem się poważnie zastanawiać co kupić. Przez te 2 lata oszczędzania miałem różne typy, Vectra B, Focus mk1, Mondeo mk2, Leguna Iph2, Megane Iph2 i o Alfie wtedy nawet nie myślałem, ale jak już wiedziałem, że chce kupić za niedługo auto zaczęło się wertowanie Allegro, różnych for samochodowych, wszelkich gazet z ogłoszeniami i jazda po komisach, a poszukiwałem albo właśnie 156, która początkowo miała być w benzynie 1.8 bądź 2.0, bądź grzeszna myśl BMW E36 ale totalny brak w pełni oryginalnego i w miarę zadbanego E36 skutecznie mnie do BMW zniechęcił - na szczęście Ogólnie w Częstochowie obejrzałem z 4 AR 156 i w każdej mi coś nie odpowiadało, bo a to skóra(jak ja wtedy mogłem tak myśleć )a to za niska, każdy element blacharski z innej parafi(promocja jak w Tesco w cenie jednego samochodu dostajesz 4 ćwiartki :/ ). W końcu znalazłem na allegro 2 wyglądające na zdjęciach dość dobrze, obie z 98, jedna blue cosmo a druga srebrna na full wyposażeniu obie 1.9 JTD, i podobnej cenie. Ale niestety stan podłogi srebrnej i ulany silnik na dole zarówno od strony rozrządu jak i skrzyni powstrzymał mnie przed zakupem, więc 2 dni później kierunek na Nowy Targ obejrzeć moją ślicznotkę. Po dojechaniu na miejsce stała przed komisem w miarę przykurzona i nie podpicowana, lakier tylko umyty, silnik cały zakurzony jedynie środek posprzątany. Po oględzinach i jeździe próbnej i dość solidnej negocjacji wracaliśmy już moja 156 do domu, Ile miałem radochy jadąc nią po tych gorskich serpentynach to moje, prowadziła się dla mnie fenomenalnie, w środku cichutko w porównaniu do Felki, od razu ochoczo reagowała na dodanie gazu dla mnie po prostu bajka od razu polubiłem ten samochód, i wiem, że jej szybko na nic innego nie zamienię, nawet jeśli teraz muszę robić całe zawieszenie z przodu, sprzęgło z dwumasą to i tak sądzę, że warto bo już mam ją prawie 8 miesięcy i nic mi się w niej nie popsuło, nie stanęła mi z awarii po prostu leje i jeżdżę i za to ten samochód uwielbiam, bo nie dość, że ładny, super się prowadzi, w miarę oszczędny to jeszcze bezawaryjny.

Trochę się rozpisałem, ale nie sposób było tego ująć w kilku słowach

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jacaaa8
    Mieszka w
    Janikowo
    Auto
    AR 166 2.4 JTD BLU ODISSEA

Domyślnie

coś mnie w niej urzekło, tzw miłość od pierwszego wejrzenia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Podobnie jak kolega powyżej - miłość od pierwszego wejrzenia. Wejrzenia potrójnych reflektorów AR 159
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Romeo Avatar bikermarek
    Mieszka w
    Kampinos
    Auto
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995

Domyślnie

Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    Lubię kanty więc rozglądałem się za kanciastym autem, na 155 trafiłem przypadkowo i mi się bardzo spodobała, tym bardziej że chciałem nietuzinkowe i zarazem niedrogie auto a 155 na ulicach jak na lekarstwo W dodatku urzekł mnie charakter tych silników i tak oto zostałem Alfisti
    Mogę się pod tym podpisać :-)
    Pozdrawiam
    bikermarek

Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
    Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
    sigpic154_7.gif

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Niski
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 3.2 GTA Q2

Domyślnie

Ja miałem 17 lat i prawko już legalne bo jeździłem od 12 roku życia. Od kiedy to dostawałem do pedałów w dużym fiacie.
    Włoszczyzna panowała w domu więc o ile dobrze pamiętam w 96r trafiłem z Ojcem do salonu fiata i od razu poszliśmy na Alfe Romeo. No i zobaczyłem czerowną 155. Koniec kropka zakochałem się. 2.0 150KM. Bajka jak na tamte czasy.
    Najlepsze dopiero było przede mną jak się okazało, że w salonie pracuje Ojca kolega ze szkoły. No to co panowie mamy taką na jeździe testowej 2.0 150KM jedizemy???
    No sorry mnie nie trzeba namawiać do pewnych rzeczy dwa razy.

To było najwspanialsze pół godziny w moim motoryzacyjnym życiu. Potem już jeździłem wszystkimi Alfami w testach (znajomości) i było coraz gorzej. Wirus maksymalny.

W 2002r. do Rzeszowa zajechał Kit Car Alfy z GTA. Wtedy pierwszy raz w życiu powiedziałem po półdniowym teście GTA, że to jest wreszcie samochód o odpowiedniej dla mnie mocy ze stajni Alfa Romeo.
    Finał widać pod nickiem.

Teraz tylko nadchodzi refleksja, że mogłyby być mocniejsze jak się człowiek już wjeździ.
    Najlepsze jest to, że mimo skończonych 10lat kto nie zobaczy tego auta w środku nie wierzy w ten rocznik. To po piersze.
    Po drugie jak przewiozę i wysiadają to jakoś takie miękkie nogi mają i mówią, że to najlepsze auto jakim jeździli, a ten dźwięk silnika i wydechu no robi zamieszanie na mieście permanente.

P.S. Off topowo już nadmienię, że przeciążenia w GTA są fajne, ale dzisiaj zaliczyłem na wesołym miasteczku taką maszynę, że był moment, że żałowałem siedzenia w niej. Ile chwilowego "G" tam było nie wiem, ale jak już skończyli ze mną to dziękowałęm, że żyję. Takie coś z kapsułą zawiesząną na linach. Same mocowania do lin miały z 5, 6 pięter, a wypierd..... kapsułę jeszcze na conajmniej trzy. Jakby mało tego było to się kapsuła obracałą w około własnej osi. Tak, że się leciało czasem ryjem do ziemi, a czasem w obrocie.
    Powiem tak start do góry był tak imponujący jak 9sekundowe auta na 1/4mili lub dragstery. Super to musiało wyglądać bo się cała wiara zeszła co była na wesołym to oglądać, ale jak to z boku widać to nie wiem. Bo nikt nie chciał po mnie na to się wsadzić.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar nebeu
    Mieszka w
    Radom, Poland
    Auto
    Była: AR 146 TI '97 Zender | Jest: AR 166 3.0 V6

Domyślnie

Było... nawet zakładane przeze mnie http://www.forum.alfaholicy.org/foru...wsza_alfe.html

Proponuję scalić tematy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 105KM 1998r

Domyślnie

2 lata temu, sprzedałem swoje oczko w głowie, Opla Calibrę. Budżetu za wiele nie było, ale nie chciałem ani Golfa ani Felicji, tylko coś oryginalszego. Przeglądając oferty, znalazłem piękną, srebrną 156tą. Długo nie trzeba było czekać. Pierwsza wizyta, emocje, pierwsza przejzażdżka. Bajka. Czułem się w niej jakbym siedział w 4 lub 5 razy droższym aucie. Nie jest to auto może najtańsze w utrzymaniu, ale zdecydowanie najlepsze i najmniej awaryjnej jakie do tej pory miałem. Teraz marzy mi się tylko 159

Użytkownik Embrion Avatar Moine
    Mieszka w
    S/Rawa Mazowiecka
    Auto
    Alfa147/1.9 JTD/115KM/2002/3d/Aśka w kolorze Azzurro Gabbiano

Domyślnie

Całe dorosłe zycie jeździłęm samochodami o małych i średnich pojemnościach, z zamontowaną instalacją gazową. I któregoś dnia postanowiłem kupić coś z turbiną.
    Auto na tyle mocne, zeby nie szukać 2 kilometrów prostej drogi, zeby wyprzedzić tira. Czynnik finansowy też był dosyć istotny, nie powiem
    Obejrzałem parę aut, jakieś audi, vw, ople, peugoty ... niby fajne, ale zawsze coś nie tak, albo najnormalniej coś mi nie pasowało. Pojechałem po aśkę, tak tylko zobaczyć. Wsiadłem, obejrzałem, przejechałem się.
    I taki sposób zostałem posiadaczem AR 147. Samochodu, który miał paru właścicieli, na pewno był malowany, kosztował mnie trochę kasy na początek - i jeszcze mnie będzie kosztował
    Ale mam samochód, który za 6l/100 km daje mi ogromną frajdę z jazdy. Jest niebanalny z wyglądu, wyróznia się z tłumu, ma niezłe wyposażenie za przystepną cenę. Czego chcieć więcej ?
    I już zbieram na 159

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

A moja historia z pierwszą (obecną) Alfą wyglądała tak: wcześniej jeździłem Peugeotem 307 CC, który to uległ wypadkowi nie z mojej winy. Auto wycenione na 36 000, naprawa na 50 000 Odszkodowanie wypłacone (dużo mniejsze niż powinno być), sprawa sądowa założona, pozostałości wraku sprzedane- czas na nowe auto. I wtedy w oczy wpadła mi piękna sylwetka samochodu sąsiadki- AR GT. Od razu w ruch poszło Allegro, na którym znalazłem kilka ciekawych sztuk. Niestety 2 poszły mi spod nosa, bo sprzedawcy byli ukierunkowani na zysk, a nie na dobrą opinię. Ale pojawiła cię ciekawa opcja z którą niezwlekałem. I tak oto 2 tygodnie później jeździłem samochodem, który każdego dnia rozkochichał mnie w sobie coraz bardziej... The End