hm...niewiem, myslałem ze w misce ten elektroniczny bagnet bedzie poziomem oleju...
hm...niewiem, myslałem ze w misce ten elektroniczny bagnet bedzie poziomem oleju...
a od tego drugiego czujnika co idzie na wskaznik? od tamtego moze cos na ten przechodzic? hm...radzisz podjechac na sprawdzenie cisnienia oleju manometrem zeby sie wpieli w miejsce czujnika?
Jeden z drugim nie ma nic wspólnego w elektryce inaczej jest z temperaturą silnika na wskażniku i kontrolce przegrzania (zależy od zastosowanego czujnika)
Moim zdaniem warto jest zmierzyć manometrem ciśnienie oleju i porównać go z wskazaniami czujnika. Lepiej zapłacić 50 zł za sprawdzenie ciśnienia niż uszkodzić silnik
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
i tak zrobie, moze olej klapnął przed czasem i takie cos jest...
Czujniki jeszcze raz:
Czujnik wskazań temperatury oleju - u podstawy filtra!!! (fotografia i rysunek poglądowy, czerwona obudowa!!!)
Czujnik zegara ciśnienia oleju - fotografia u mnie i z Allegro
Czujnik minimalnego ciśnienia oleju - fotografia z Iparts
Czujniki ciśnieniowe umieszczone są jeden za drugim, najpierw zegarowy, później minimalnego ciśnienia.
Obrazki z instrukcji serwisowej z opisami poniżej.
Twoja wersja komandos 65 chyba dotyczy silników 8V a nie 16V.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
To nie moja wersja, tylko dokładnie to, co jest u mnie pod maską - 2,5 TD. Myślałem, że w silniku benzynowym rozmieszczenie czujników będzie takie samo. Najprostsze będzie zmierzenie ciśnienia zewnętrznym czujnikiem oraz sprawdzenie, jakie efekty na desce rozdzielczej daje zwieranie do masy przewodu doprowadzonego do czujnika.
Pozostaje mieć nadzieję, że to tylko sprawa elektryki.
Pozdrawiam.
Nie wiem, czy Ty dalej jeździsz autem, ale ja bym nie ryzykował jazdy TSem 16V nawet z mrugającą kontrolką oleju. Zamiast spekulować, który czujnik od czego, ja bym najpierw sprawdził ciśnienie i stan oleju. Bo jak się okaże, że czujniki są ok, to masz problem - a widziałem na Twoich filmach, że lekko się z autem nie obchodzisz![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda