Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 146

Temat: [164] Kilka problemów

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Olej może być długo nie wymieniany, temperatura silnia wysoka to i ciśnienie pokazuje nisko- jak znam te auta to 0,5 bara. Ja tak miałem u siebie przed wymianą oleju, także to akurat raczej nie jest wielki problem.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzyslikejazz
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    Audi A4 B6 1.8T Quattro Avant Bex Sline, kiedyś Alfa 164, Nissan Primera GT

Domyślnie

spokojnie Kontrolka jest zepsuta

maziak
    Gość

Domyślnie [164] Kilka pytań

1. Ktorędy bedzie mi najlepiej przeciagnac kabelek z komory silnika do wnętrza auta ??
    2. Strasznie paruja mi szyby co z tym mozna zrobic czego to moze byc wina ??
    3. Niedzialajace ogrzewanie tylniej szyby. Pytanie o przyczyne jest dosc glupie bo moze byc wszystko ale moze macie jakies rady jak do tego sie zabrac ktoredy przewody leca ogolnie jakies porady z gory dziekuje

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Parujące szyby- gdzieś ci się dostaje wilgoć do auta i najzwyczajniej wszystko paruje. Może być też tak że woda do kabiny się gdzieś dostaje.

Kabelek najlepiej puścić z wiązką całą

Ogrzewanie szyby jak cała elektryka to rozległy temat. Ja bym sprawdził czy impuls do przekaźnika idzie, a ten przekaźnik znajduje się w bagażniku
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację

Użytkownik Rowerzysta Avatar prezesjm
    Mieszka w
    DANKOWICE

Domyślnie

Ad pkt. 2 to sprawdź sobie czy nie masz czasem zablokowanej klapki od obiegu wewnętrznego w pozycji właśnie cyrkulacji wewnątrz auta. W takim przypadku i przy niepracującej klimie niesamowicie szybko parują szyby.
    LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
    www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    Ogrzewanie szyby jak cała elektryka to rozległy temat. Ja bym sprawdził czy impuls do przekaźnika idzie, a ten przekaźnik znajduje się w bagażniku
    przekaźnik (u mnie) znajduje się tam gdzie wszystkie bezpieczniki i przekaźniki - po lewej stronie kolumny kierowniczej.. sprawdz czy się załącza i czy (tak jak wspominałfiergloo dostaje impuls)

ad. 3 na 100% tak jak napisał prezesjm, będzie ciężko to sprawdzić ;/
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,2v6

Domyślnie

w 164 często cieknie woda przezodklejoną przednią szybe w górnym rogu ,sprawdż po myciu czy gdzieś nie kapie .
    Przekażnik w super jest obok akumulatora ,sprawdż czy dochodzi napięcie na konektorach przy szybie [może sie odłamał konektor]
    pawel164

anyzraj
    Gość

Domyślnie [164] Alfa Romeo 164, kilka pytań...

Witam,
    2 tygodnie temu nabyłem Alfę 164 Super, 2.0 TS, 95 rok. Przeczesałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje wątpliwości, trochę wiedzy znalazłem, ale nadal pozostały pytania:
    1. Po odpaleniu, na zimnym silniku coś mi terkocze. Dźwięk ewidentnie przy rorządzie lub w okolicy, nie sądzę, że to wariator, to jakby małym metalowym przedmiotem delikatnie stukać w karter. Serwisant polecony naopowiadał mi pierdół, ze niby to hydrauliczny napinacz rozrządu, jeśli tam CZEGOŚ TAKIEGO NIE MONTOWANO!!! Po numerach silnika wyszło mi, że jest tam napinacz mechaniczny, którego regulację przeprowadza się przepychając auto na 5tym biegu. Czy to prawda?Postukiwanie uspokaja się praktycznie całkowicie po nagrzaniu silnika. Czy powinienem sprawdzić napięcie rozrządu?Jak to zrobić?Czy to może być szkodliwe?dwa serwisy powiedziały-latać i nie słuchać. ja się martwię.
    2. Po kupnie auta wskazówka ciśnienia oleju zdawała się działać poprawnie, chociaż zawieszała się po zgaszeniu auta na skali na jedynce. jakkolwiek reagowała na gaz, wszystko zdawało się ok. Od dwóch dni sukcesywnie przestaje reagować i w sumie dziś przestała całkowicie działać. MArtwiło mnie to ale z drugiej strony lampka czerwona ciśnienia oleju nie zapala się ani nawet nie tli. Czyżby padł czujnik? Kupiłem już na przekładkę ale sam tego nie zrobie a mechanik ma termin 27 dopiero. Czy z tym można jeździć?Oleju nie ubyło, nie kopci, nie jest słabszy...??
    3. Mechanik stwierdził, że 2.0TS ma HYDRAULICZNĄ REGULACJĘ LUZU ZAWOROWEGO!!!ciekawe, bo Autodata i program w serwisie pokazuje wyraźnie regulację mechaniczną. Jak to jest?
    4. Pilnie potrzebuję panel od klimy-nie działa mi okresowo prawy kierunek bo nie przewodzi prądu włącznik awaryjnych. Pomożecie?
    5. Czy czujnik ciśnienia o którym pisałem wyżej może być wrażliwy na wilgoć?od kilku dni w łodzi jest duża wilgotność powietrza i mocno czasem przyleje-czy mógł zgłupieć dlatego?

Proszę uprzejmie o odpowiedzi osoby znające się na Alfach, nie tych, co gdzieś przeczytali coś. miałem poprzednio inny specyficzny samóchód-Saaba i przez ćwoka, który się nie znał na saabach straciłem bardzo dużo kasy. Proszę więc o uczciwe i mądre odpowiedzi, bo auto zrobiło na mnie świetne wrażenie i chciałbym o nie zadbać.
    A może w łodzi ma ktoś 164 TS i chwilę wolnego czasu?chętnie bym takiej posłuchał i poobserwował. znajdzie ktoś chwilę?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. Jeśli będzie łatwiej-moje gg to 5207602. Pozdrawiam

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Cytat Napisał anyzraj
    1. Po odpaleniu, na zimnym silniku coś mi terkocze. Dźwięk ewidentnie przy rorządzie lub w okolicy, nie sądzę, że to wariator, to jakby małym metalowym przedmiotem delikatnie stukać w karter. Serwisant polecony naopowiadał mi pierdół, ze niby to hydrauliczny napinacz rozrządu, jeśli tam CZEGOŚ TAKIEGO NIE MONTOWANO!!! Po numerach silnika wyszło mi, że jest tam napinacz mechaniczny, którego regulację przeprowadza się przepychając auto na 5tym biegu. Czy to prawda?Postukiwanie uspokaja się praktycznie całkowicie po nagrzaniu silnika. Czy powinienem sprawdzić napięcie rozrządu?Jak to zrobić?Czy to może być szkodliwe?dwa serwisy powiedziały-latać i nie słuchać. ja się martwię.
    co 40tys km łańcuch się napina i juz "terkotania" nie słychać. napinacz jest mechaniczny .. odkręcasz śrube, popychasz auto na 4-ce pare metrów, śrube przykręcasz i jest cisza... jedz do mechanika który ma doświadczenie w starych skodach

odkręcasz śrube oznaczoną numerem 6

http://www.forum.alfaholicy.org/download.htm?id=2144

Cytat Napisał anyzraj
    2. Po kupnie auta wskazówka ciśnienia oleju zdawała się działać poprawnie, chociaż zawieszała się po zgaszeniu auta na skali na jedynce. jakkolwiek reagowała na gaz, wszystko zdawało się ok. Od dwóch dni sukcesywnie przestaje reagować i w sumie dziś przestała całkowicie działać. MArtwiło mnie to ale z drugiej strony lampka czerwona ciśnienia oleju nie zapala się ani nawet nie tli. Czyżby padł czujnik? Kupiłem już na przekładkę ale sam tego nie zrobie a mechanik ma termin 27 dopiero. Czy z tym można jeździć?Oleju nie ubyło, nie kopci, nie jest słabszy...??
    można jeżdzić. Czujnik z przodu silnika odpowiada za czerwoną diode a za wskazówke manometru odpowiada czujnik niedaleko termostatu (taka gruszka)

Cytat Napisał anyzraj
    3. Mechanik stwierdził, że 2.0TS ma HYDRAULICZNĄ REGULACJĘ LUZU ZAWOROWEGO!!!ciekawe, bo Autodata i program w serwisie pokazuje wyraźnie regulację mechaniczną. Jak to jest?
    zawory reguluje się płytkami .. co do regulacji to puki nie robisz remontu silnika to sie tego nie rusza .. (hydrauliczną ma 16V)

Cytat Napisał anyzraj
    4. Pilnie potrzebuję panel od klimy-nie działa mi okresowo prawy kierunek bo nie przewodzi prądu włącznik awaryjnych. Pomożecie?
    też bym taki panel kupił (najlepiej z działającym wyświetlaczem) .. jak będziesz miał nadmiar to daj znac

Cytat Napisał anyzraj
    5. Czy czujnik ciśnienia o którym pisałem wyżej może być wrażliwy na wilgoć?od kilku dni w łodzi jest duża wilgotność powietrza i mocno czasem przyleje-czy mógł zgłupieć dlatego?
    czujnik od wilgoci raczej by się nie zepsuł.. ewentualnie może być gdzieś przebicie w instalacji ale mało jest to prawdopodobne..
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał anyzraj
    Przyzwyczaj się, że to nie działa. Tzn działa wyświetlacz.

Jeśli nie działa kierunkowskaz to ja bym szukał przekaźnika- jak patrzysz na tablice bezpiecznikową to górny lewy(pierwszy od lewej na samej górze) przekaźnik jest od kierunkowskazów.