Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Temat: 156 2.4 20v czy Mondeo St 220?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    M

Zupełnie szczerze teraz, Mondeo jest ogromne, ale w środku miejsca dla pasażerów ma niestety mniej niż alfa. Fotele są słabe, po 150km bolą plecy i szyja mimo dobrego ustawienia. Bez xenonu to auto nie nadaje się do jazdy w nocy. Oprócz tego - bardzo fajny samochód, silnik nie do zmęczenia podobnie, jak alfowe V6. Brzmi niestety inaczej, bardziej jak hondowy Vtec, ale w środku znacznie mniej go słychać niż w alfie.
    Mondeo mniejsze w środku ? raz że na szerokość ma więcej miejsca , a dwa z tyłu bez porównania do Alfy, gdzie przy troche odsuniętym fotelu już w Alfie zmieści się co najwyżej dziecko. W mondeo zdecydowanie więcej ma miejsca z tyłu. A i siedzenia w ST są zupełnie inne niż w standardzie...
    A co do świateł ... widziałeś ST bez ksenonu ? bo ja nie, chyba że jakaś rzeźba po stłuczce, lub seryjne udające ST
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    Mondeo mniejsze w środku ? raz że na szerokość ma więcej miejsca , a dwa z tyłu bez porównania do Alfy, gdzie przy troche odsuniętym fotelu już w Alfie zmieści się co najwyżej dziecko. W mondeo zdecydowanie więcej ma miejsca z tyłu. A i siedzenia w ST są zupełnie inne niż w standardzie...
    A co do świateł ... widziałeś ST bez ksenonu ? bo ja nie, chyba że jakaś rzeźba po stłuczce, lub seryjne udające ST
    Mondeo JEST większe, niż 156. Jeżeli komuś wydaje się, że jest na odwrót, to widocznie ma mocno subiektywne odczucia, bo większość parametrów katalogowych przy Mondeo jest lepsza, niż w przypadku 156 (mówię o rozmiarach wnętrza). Najbardziej odczuwalne jest to dla pasażerów tylnej kanapy.
    IMO ST220 jest autem lepiej wykonanym, niż 156 FL - chodzi o ogólną jakość montażu. Zawieszenie daje równie duże możliwości, jeśli chodzi o dynamiczną jazdę, silnik jest czymś pomiędzy jednostką 2.5 V6, a 3.2 GTA. Ma wyraźnie lepszy ciąg, niż ta pierwsza, natomiast do GTA jednak trochę brakuje. Zaskakująca jest kultura pracy tej V-ki - chodzi cichuteńko i aksamitnie gładko wkręca się na obroty. BArdzo dobrze znosi instalacje gazowe - to kolejny plus dla kogoś, kto chce się ekonomicznie przemieszczać. Kombi bije na głowę 156-kę przestrzenią bagażową. To jest zupełnie inna klasa "ładowności". Ogólnie ST220 to obecnie fajna pozycja rynkowa dla kogoś, kto szuka w miarę mało rzucającego się w oczy auta, o bardzo przyzwoitych osiągach, z możliwością zapakowania całej rodziny do środka, wózka dla dziecka i ogólnie wakacyjnego majdanu. Do tego koszty serwisu nie zwalają z nóg, silnik jest trwały, fotele moim zdaniem mega wygodne (tutaj tylko z GTA to można porównać, bo w przypadku foteli standardowej 156 nie ma nawet o czym mówić), po zagazowaniu pali to średnio 14/100 gazu.
    Problem jest jak zwykle jeden - ceny Mondeo ST220 zaczynają się od 16 tysięcy, kończą na 28. Za praktycznie ten sam rocznik auta i podobne wyposażenie (tutaj chyba jedynie kolorystyka może być różna). Tak więc żeby wybrać coś, co nie było zdrapane z drzewa, to trochę się trzeba najeździć po Polsce, zwłaszcza, że podaż tych samochodów nie jest zbyt duża.
    Gdybym miał wybierać ST220 zamiast GTA - również wybrałbym ST220. W odróżnieniu od GTA pełni on doskonałą rolę auta codziennego.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Pewnie masę czasu spędziłeś w fotelach Mondeo ST, zapomniałeś dopisać...
    Na pewno więcej od Ciebie!
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Roznica w osiagach miedzy V6 jest suptelna, w dodatu mondek ma szkrzynie pieciobiegowa co dziala na
    "-". A do GTA mu daleko....
    Poza tym w mim odczuciu fotele w alfie sa o niebo lepsze niz w st220. Podobnie z zawiasem - tu alfa tez nie jest gorsza. A V6 busso tez swietnie gaz znosi.
    Z reszta sie zgodze.
    Po prostu mondek wygrywa przestronnoscia i uniwersalnoscia. Tylko tyle. Jest bardziej racjonalnym wyborem.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gródek
    Auto
    Fiat Bravo

Domyślnie

Bodajże od 2003 roku Mondeo ma skrzynię 6-biegową

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Z fotelami przednimi w ST jest jeden problem - są za miękkie i odcinek lędźwiowy za bardzo się zapada. Na nic tutaj regulacje, pomaga jedynie wsadzenie czegoś pod plecy, dla wysokich osób. Tylna kanapa jest za to jak fotel relaksacyjny, złego słowa powiedzieć nie można. Zrobiłem na miejscu kierowcy w ST 3000km na trasie, wracałem z tyłu to porównanie jest.

---------- Post added at 17:45 ---------- Previous post was at 17:40 ----------

Co do wnętrza - w tej samej konfiguracji osobowej jeździłem moją 156 i ST. Różnica jest taka, że w alfie jadę wygodnie z ręką na podłokietniku, w ST przy zmianie biegow obijam pasażera. Nad nogami w alfie jest znacznie więcej miejsca. Z tyłu na szerokość wygodniej, jeśli chodzi o odległość między kanapami to w moim przypadku i tak każdemu będzie ciasno. Nie na darmo mondeo w sedanie ma bagażnik wielkości małej stodoły, jak sam jest niewiele większy jeśli chodzi o przestrzeń pasażerską.

Jakość wykonania przebija 156 przed FL, ale na polskich drogach lubi trzeszczeć luźno pasowana konsola środkowa :/

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

http://otomoto.pl/ford-mondeo-st-220...C20317337.html

Autoauto.pl Zakup Kontrolowany tam zawsze jeździł...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Na pewno więcej od Ciebie!
    Naprawdę bardzo wartościowa i wiele wnosząca w wątek wypowiedź. NA drugi raz pooddychaj głęboko, nim zaczniesz się dzielić swoimi przemyśleniami, bo są w średnio sympatycznym tonie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Widzę temat się rozwija, co mnie bardzo cieszy. W końcu można poznać zarówno obiektywne, jak i subiektywne opinie innych. Co do foteli, to wydaje mi się, że będą ok. Trasy robię z reguły do 500km, więc te 4-5h na pewno mnie nie zmęczy zbytnio. Standardowe skóry Momo w 156 też ponoć są niewygodne dla wysokich, a ja mam 187cm i dla mnie jest super.

Co do skrzyni, to pod uwagę biorę tylko model po lifcie (2003 wzwyż), a wtedy weszła skrzynia 6tka. Co do ilości miejsca w środku to aż wierzyć mi się nie chce, że w Mondeo jest rzekomo ciaśniej. Co do obijania o pasażera przy zmianie biegów, to akurat dla mnie bolączka 156, bo wystarczy osoba ponad 110kg obok i obijanie nóg gwarantowane przy wbijaniu 5 A jakość wykonania już w 156 Fl jest dla mnie na wystarczającym poziomie (przynajmniej w mojej na razie jeszcze nic nie skrzypi, trzeszczy), więc jak w Mondeo jest jeszcze lepiej to już w ogóle super. Do tego z wyczytanych opinii użytkowników wynika, że zawieszenie mimo dobrych właściwości jezdnych jest dosyć trwałe, co dla mnie jest kolejnym plusem, bo w 156 zawieszenie przód lubi być upierdliwe.

Racjonalnie patrząc Mondeo wydaje się być lepszym wyborem, ale póki co wciąż jest dylemat. Widziałem dwie ST220ki na aukcjach w pobliżu, może się umówię i podjadę na dniach obejrzeć i się przymierzyć to już się zawsze trochę własna opinia wyrobi

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ludzie dzielą się na takich którzy kalkulują + i - na kartce, podsumowują i ten który wygra jedzie i kupuje żyjąc w przekonaniu że to był najlepszy wybór. Ale są też tacy dla których liczby to nie wszystko. I dla tych dwóch typów ludzi nasze wypowiedzi mogą mieć zupełnie inną wartość. A Ty kim jesteś?