Czy to oznacza, że po wymianie wahacza na nowy, powinno się sprawdzic geometrię przedniego zawieszenia?
Tomek - czy w tym zakładzie, który polecałeś nie powinni robić geometrii na obciążonym ( kierowcą) samochodzie?
Czy to oznacza, że po wymianie wahacza na nowy, powinno się sprawdzic geometrię przedniego zawieszenia?
Tomek - czy w tym zakładzie, który polecałeś nie powinni robić geometrii na obciążonym ( kierowcą) samochodzie?
Jak najbardziej. Latem miałem wymieniane górne wahacze w ASO ale po godzinach pracy. Ze względu na to, iż już nie było speca od geometrii odebrałem auto bez niej. I tu doznałem szoku po wyjechaniu na ulicę i każdy zakręt był brany z piskiem opon. Postanowiłem pojechać do sprawdzonego fachury bo zna się na rzeczy ale to aż 40 km. Mocno trzymając kierownicę w dłoniach i z piskiem opon dojechałem. W trakcie ustawiania okazało się, że lewa opona od wewnętrznej strony zdarła się do tego stopnia, że widać było druty. Ustawił mi porządnie geometrię, że w końcu koleiny nie stanowią walki z kierownicą. Poprzednie ustawienia geometrii były w ASO do którego już nigdy nie zawitam...
to w Warszawie nie było bliżej zakładu który ustawił by geometrię?taniej by Ci wyszło niż kupowanie nowych opon...a tak na poważnie to na 100% po wymianie wahaczy trzeba ustawiać geometrię
Born to be wild.
Oczywiście, że mogłem zrobić geometrię w Warszawie w pierwszym lepszym warsztacie czy na stacji diagnostycznej ale i tak jechałem w tamtym kierunku tylko nie wiedziałem czy dam radę dojechać nie urywając czegoś... a opony i tak już miałem zamiar wymienićco prawda do końca sezonu bym na nich przejeździłKażda nie typowa sytuacja nas czegoś uczy...
Właśnie podnosiłem auto i mierzyłem odległości pomiędzy kołem a zwrotnicą. Po obu stronach jest taka sama...
Pozdrawiam.
- Rafał
wymieniłem prawą zwrotnicę. wszystko wreszcie jest ok. zbieżność ustawiona wzorowo. ale tak sobie myślę, że musiałem soczyście przy... walić![]()
nowa w serwisie prawie 1800 zł brutto. Udało mi się trafić dobrą używaną (świeżą- wyglądała nieskazitelnie) za rozsądne 400 zł od uczciwego sprzedawcy, który miał kilka sztuk (otrzymałem pisemną gwarancję i możliwość zwrotu w ciągu 30 dni oraz fakturę). starą zostawiłem, bo łożysko jest ok.
cóż - rachunek prawdopodobieństwa, bo nikt nie chciał orzec na 100%, większość obstawiała zwrotnicę, więc zaryzykowałem.
Jakby co mogę podać namiary na w/w pana.
Witajcie ja wczoraj ustawiałem sobie zbieżność i była ok ale kąt lewy -1' prawie w normie ale prawy -3' masakra jakieś pomysły
najprostsza przyczyna to skrzywiona zwrotnica.
By potwierdzić to -3' to wybierz się do innego diagnosty. U mnie też wydawało się, że prawe koło "leży" sprawdziłem Alfę na płycie, okazało się, że kołyska jest delikatnie przestawiona. Ustawili, kąt się poprawił, ale na geometrii nadal twierdzili, że nie jest jak trzeba.
Pojechałem do innego warsztatu, który robi głównie geometrię i jest to warsztat polecany.
Okazało się, że jednak ten kąt jest w normie. Ustawili zbieżność i jest OK.
Pozdrawiam.
- Rafał