Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Temat: Q2 kto ma niech zagląda i pisze ;]

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

A w ostrych zakrętach i przy sporej mocy przy wyłączonym ASR wewnętrzne koło nie będzie przypalało oponki?
    Zrozumiałe jest to - że najlepiej przy jeździe sportowej by systemy były wyłączone bo to rozwija umiejętności kierowcy (radź sobie sam) - ale czy ASR rzeczywiście pogarsza czasy okrążeń?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar coxu
    Auto
    Megane 3RS CUP-S

Domyślnie

Ja się zastanawiam nad tym, czy ASR pozwala rozwinąć skrzydła Q2.
    Czy czasem nie redukuje mocy na kołach, bo wykrywa poślizg i nie pozwala dojść do głosu Q2.

Odkąd mam Q2 i mam włączony ASR "żółte kółko" się rzadziej pojawia, ale jak pisałem wyżej nie wiem czy ASR nie przycina skrzydeł Q2.
    Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Niski
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 3.2 GTA Q2

Domyślnie

Miałem GTA bez Q2. Trochę tym pojeździłem.
    Teraz z Q2.

Pierwsze i najważniejsze to asr off!
    Bo mimo, że rzadziej się zapala to ściąga moc z kół.
    Q2 to minimalnie lepszy start na prostych. Poza tym wyjście z zakrętów jest o niebo szybsze. Inna sprawa, że jak przepustnica pójdzie w podłoge w zakręcie do drugiego biegu to i Q2 nie pomoże.

ostra jazda w zakręcie bez Q2 - wychodzi przedem auto z łuku. Przy Q2 trzyma tor, albo nawet się wgryza w zakręt.

Grzesiekk jak wyjechałeś bez problemu ze śniegu to raczej na 99% masz Q2.

Miłego użytkowania.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

Dokladne dzialanie ASRu w GTA jest opisane w eLearnie. Dziala na dwa sposoby w zaleznosci czym spowodowana jest utrata przyczepnosci - moze hamowac kola za posrednictwem ABSu albo zmniejszyc moc ograniczajac moc silnika (zdaje sie przymyka przepustnice). Efekt jaki jest wiadomo. Teraz sobie mysle, ze przy wlaczonym ASR nie udaloby sie uzyskac lepszych czasow (nawet z seryjnym dyfrem) na torze. Co do samego dzialania ASRu, to nei mam zbytnio doswiadczen w innych autach, wg mnie uwazam ze system dziala przesadnie agresywnie. No ale widocznie po to jest
    Q2 natomiast dziala zupelnie inaczej, dajac w palnik na zakrecie przerzuca moc z kola "odelzonego" wewnetrznego bezsensownie palacego gume na kolo dociazone i przyczepne zewnetrzne. Na prostej podejrzewam ze przerzuca moment z jednego kola na drugie z duza czestotliwoscia, a wiec wydaje mi sie ze powinne zostac ladne dwa slady gumy na asfalcie po agresywnym ruszeniu. Podsumowujac, mamy wiecej przyczepnosci i wiekszy moment obrotowy na wyjsciu z zakretu - jest szybciej i takze bezpieczniej bo zaciesniamy zakret. Wiedzac co jak dziala nasuwa mi sie teraz kwestia, ze przy wlaczonym ASR Q2 w ogole nie zadziala, albo dzialanie bedzie bardzo ograniczone. Chyba ze ktos ma inna teorie ? Gdzies tez wyczytalem, ze w autach z seryjnie montowanym Q2, czyli dieslach 1.9 inaczej, mniej inwazyjnie dziala wlasnie ASR. I to mialoby sens.

Nastepna poruszona w temacie kwestia. Zalozmy sytuacje. Jezdze sobie po mokrym rondzie w kolko z wylaczonym ASR majac zainstalowane Q2. Nie, nie przejdzie teoria, ze pojade ladnie z gazem w podlodze. Pojedzie sie prosto bo fizyka jest nadal taka sama i utrata przyczepnosci nastapi bardzo szybko i skonczy sie tak jak w typowej przednionapedowce. Zapewne granica przesunie sie dalej, ale bez przesady. Od tego jest wlasnie ASR, albo rozwazne operowanie gazem, cudow nie ma. Jesli cie wynosi z zakretu to znaczy ze jedziesz za szybko, proste. Przy utracie przyczepnosci dociazonego kola Q2 na nic sie nie zda. Sprawdzalem to osobiscie i opisuje moje odczucia. Mozliwe ze inni maja inne zdanie.

Mialem niebywala okazje przetestowac troche Q2 na sniegu i to na zimowkach! Otoz wystapily jednodniowe opady sniegu Niestety mialem okazje jezdzic tylko po ubitym i sliskim sniegu. Przy ruszaniu z miejsca o wiele szybciej sie rozpedzalem z wylaczonym ASR. Warto zaznaczyc, ze nie cackalem sie z gazem. Kola buksowaly, a mimo tego przyspieszenie bylo zaskakujaco dobre. Malo tego, zimowki Vredestein wintrac 225/45/17 (tutaj uklon dla pewnego "fajnego" pana z Allegro) ktore mialem na przedniej osi mialy po obu stronach jakies 3mm, a na srodku niecale 2 !! Z tylu mialem znacznie lepsze, okolo 4-5mm ale to nie ma znaczenia przy ruszaniu. Takze ruszanie bardzo pozytywnie, hamowanie slabo, ale to pewnie wina "lysych" opon.

Grzesiek na tak sliskich nawierzchniach watpie aby twoje proby dawaly odpowiedz czy masz tam Q2, z powodow ktore opisalem powyzej. Oczywiscie zycze ci zebys mial Czy przypadkiem nie daloby sie sprawdzic podnoszac przod, kola powinny krecic sie w tym samym kierunku ? Z ostatnich doniesien wiem, ze Alfa po raz kolejny podniosla ceny. W tym momencie alternatywa jest Quaife.

Czy Q2 czy Quaife - obojetnie. Mimo ze nie jest to jakas rajdowa szpera, jednak nie wyobrazam sobie jazdy bez tego. Niestety nie jezdzilem swoja bez szpery, ale domyslam sie ze jest to hardcore i nieumyslne, niezaplanowae palenie gumy gdzie popadnie Jest jeszcze kwestia awaryjnosci seryjnych dyfrow, wtedy koszty naprawy sa kosmiczne i niewspolmierne do nakladow poniesionych na zakup szpery.

Z tego co pamietam to Plug and play Q2 pasuje tylko do skrzyn "szostek".

http://www.youtube.com/watch?v=wRR-eT6KlVw Jedyna taka moja proba. Ten czas to pewnie jest malo dokladny, ale jakis poglad daje. Domyslam sie, ze gdybym nie mial Q2 to przy tych obrotach i strzale ze sprzegla uderzalbym w limiter jak weseli panowie w Bmkach palacy gume, np cos takiego : http://www.youtube.com/watch?v=NdcYMxAKOls

Bardziej inwazyjna metoda sprawdzenia
    Z q2

bez q2

Ostatnio edytowane przez wasyl ; 14-02-2012 o 02:04

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Ewidentnie wychodzi że ktoś doposażył ją sobie w Q2 jeszcze w Szwajcarii, ponieważ nie chce mi się otwierać dyfra prośba do osób jeżdżących autami z Q2 o zweryfikowanie moich przypuszczeń.
    Grześku drogi, czy Ty aby nie jesteś hipokrytą do kwadratu?
    http://www.forum.alfaholicy.org/147/...alanie_q2.html w tym temacie roi się od Twoich dobrych rad nt jak rozpoznać czy auto ma Q2 czy nie.

Cytat Napisał GrzesiekK
    wyraznie czuc czy spina czy nie spina sie skrzynia

Cytat Napisał GrzesiekK
    A jak ktos ma problem z ocena w czasie jazdy to .... niech wpakuje sie w blocko jedna strona i sprobuje ruszyc, mysle ze od razu zakuma czy jest czy nie ma "szpery"
    Cytat Napisał GrzesiekK
    wyraznie czuc w jezdzie ze to nie zwykla skrzynia

A teraz sam, we własnym aucie nie potrafisz tego sprawdzić?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Ktoś może mi powiedzieć gdzie teraz taką szperę kupię ?
    Cinek może mieć dopiero na maj..

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Nie wiem jak teraz - ale rok temu z kilku ASO AR tylko oni wiedzieli o co pytam (Q2) i mieli je w niezłej cenie - coś koło 2000 zł

ale jak dobrze poszukasz w postach kolegów (o ile pamiętam z W-wy) to znajdziesz info, że kupowali też taniej ok. 1600 zł

Avanti
    05-500 Piaseczno, ul. Okulickiego 3A
    tel. centrala: (022) 715 94 00
    fax: (022) 715 94 09

kiedyś mieli <straganik> na allegro - teraz go nie widziałem - stąd ten namiar

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Czemu do 2.4 20V nie ma takiego cuda?

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto