Strona 4 z 37 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 364

Temat: [diagnostyka] spomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowe

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Mam kłopot z parametrami oscyloskopu, próbowałam to ogarnąć, ale wszystko mi się miesza. Ugrzęzłam w tym na dobre kilka dni i nie mogę z tego wyjść. Ale bez tego znowu popełniam błędy na oślep oglądam wykresy, dlatego podjęłam próbę.

Nie wiem jakie były ustawienia w oscyloskopie. Potrafię je przestawiać, ale nie potrafię ich odczytać z wykresów.
    Nie potrafię analizować widma.

Nie umiem też wielu innych rzeczy, ale nie będę może wymieniać.

Sama sonda może też dawać jakieś szumy, czy ustawia się jakieś tłumienie ich? Nie doczytałam się tego w instrukcji.

Czy można wyświetlić przebieg referencyjny, aby mieć porównanie?

Czytam instrukcję, dlatego, że był problem z tym sygnałem CKP w 147, poza tym są te ustawienia ważne, bo mogą stanowić źródło błędów i małej dokładności pomiaru. Tyle, że nadal nie wiem jak je ustawiać, pewnie wszystko można obliczyć, ale na razie nie wiem jak, ciężko mi przez te rozmaite wzory przebrnąć zwłaszcza, że nie widziałam nigdy jak się ustawia i po co. To trudne.

Panel Dx na początek. Też w 147 miałam pewne kłopoty z ustawieniem paneli, zmuszona byłam kombinować. Dlatego tak – co widzę na wykresach. W sumie nawet do końca nie znam warunków testu na podcisnienie w kolektorze ssącym?

Panel Px i skrypt Px jeszcze męczę się z wyobrażeniem sobie wszystkiego, do jutra skończę.

Właściwie to są pytania. Pytam na oślep trochę.

Dx.zip

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- w starszej wersji oprogramowania był błąd sterownika i/lub programu.
    - bład ten powodował że jednostka AutoScope I nie pracowała na maksymalnej częstotliwości 125 kHz.
    - ten problem powodował że wykresy nie były dokładne.

- przedstawione wykresy dla AR147 sa obarczone tym właśnie błędem, co nie zmienia faktu że można sie na nich czegoś uczyć.

- wykresy , panele Dx.
    - wykresy Dx są trudne do analizy, ja ich nie polecam dla poczatkujących.
    - do zwykłych błędów dochodza jeszcze błędy metody pomiarowej.
    - sygnał Dx powinien być pomierzony z pomocą dostarczonego wzmiacniacza 10x i opisany jako "Dx + ampli.".
    - podobny sygnał daje czujnik Dp, piezoelektryczny (datczik piezo ), sygnal ten powinien być opisany jako "Dp.".
    - tylko że czujnik Dp powinien być wstępnie wykalibrowany, poniżej wykres z kalibracji czujnika Dp.
    - zwykle z wykresu nie wiemy czy dany czujnik był wstępnie wykalibrowany.
    - na wykresy Dp oraz Dx można nałożyć panel Dx.
    - jednak uzyskane rezultaty są zależne od spełnienia warunków takich jak: stabilna praca silnika, dobrze nagrzany silnik, długa próbka pomiarowa.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 10-04-2012 o 19:42
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Tak, to jest trudne.

Mam wielki problem z Dx i nie tylko.

Podjęłam próbę, żeby to ogarnąć, ale w ogóle to wszystko jest trudne.

Druga próba z Dx i przed Px, do Px znowu nie doszłam, nie dałam rady.

Nie zapytałam znowu o kilka rzeczy, ważnych.

Chciałam zapisać z panelami, ale paneli nie zapisuje, nie wiem dlaczego?

21114 po remoncie_1.zip

Dx_przedPx.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 12-04-2012 o 07:37

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- plik 21114 po remoncie, na ten plik nałożymy panel Dx.
    - milczaco przyjmujemy że wykresy były zrobione dla czujnika Dx + ampl.
    - czujnik Dx, Dp zwykle jest umieszczamy w dolocie zaworu odmy.
    - po uruchomieniu panelu Dx otrzymamy wskażnik w postaci poziomej linii, linia ciśnienia "zerowego".
    - linia ta może nie pokrywać się ze strzałka obok kanału 1, stopien pokrycia lub nie, mówi nam o tym czy kalibracja kanału została dobrze wykonana.
    - brak kalibracji nie wpływa na wyniki, które są i tak bardzo przybliżone dla tego typu czujnika.
    - podobnie pomiary i nałożenie panelu Dx robi się dla czujnika Dp.

- marker A ustawiamy na pokryciu sie linii poziomej z wykresem Dx, wybieramy pierwszy wykres dla którego mamy iskrę.
    - marker B ustawiamy na linii poziomej dla 5 wykresu.
    - dlatego też dane muszą zawierać minimum 5- 6 wierzchołków wykresu.
    - po tym ustawieniu punktów orientacyjnych wciskamy " Set Markers".
    - program wyświetla nam przedziały otwarcia zaworu ssacego i zamknięcia zaworu wydechowego.
    - program rysuje wyniki wg stałego algorytmu, otwarcie zaworu ssącego 20 stopni, zamnknięcie zaworu wydechowego 15 stopni.
    (mozliwa edycja pliku Dx_panel.apn, )
    Kod:
    function Cars_Configurations (xml_name) 
    { 
        this.Names = new Array(); //Names 
        this.Int = new Array(); //Intake 
        this.Exh = new Array(); //Exhaust 
        this.Names.push(false);
        this.Int.push(9);
        this.Exh.push(9);
    - na wykresie możemy zrobić korekcję ustawienia punktu zerowego oraz korektę punktu otwarcia i zamknięcia zaworów.
    - zwykle to będzie dotyczyć cylindrów "srodkowych", czyli 3-4-2.
    - po korekcji na minima i maksyma wykresu otrzymamy przyblizowe kąty otwarcia zaworów ssącego i wydechowego.
    - sa to kąty "dynamiczne" pomierzone poprzez pomiar pośredni pulsacji w komorze kolektora ssącego.

- jak widać na zrzutach czasami określenie gdzie jest minimum nastręcza troche problemów.

P.S.
    - pliki dla skryptu Px z AR 156 TS.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 12-04-2012 o 18:16

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ten kod znalazłam, ale jak można zmienić punkt zerowy, to nie wiem. Możesz mi podać, która linijka, albo jakiego kodu mam szukać?

JS.zip

---------------------------------------------------------------

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - do pomiaru wykresu ciśnienia w cylindrze użyjemy czujnika cisnienia Px.
    - wykręcamy świecę np. w cylindrze 4 i w to miejsce wkrecamy czyjnik Px.
    - na dowolnym kanale (1-4 ) oscyloskopu jako wejście IN wybieramy ten kanał do którego podłączyliśmy czujnik Px.
    - na tych 3 aktywnych cylindrach uruchamiamy silnik, auto po pewnym czasie będzie pracować stabilnie, zdejmujemy wtedy interesujace nas wykresy cylindra
    Nie jest podane na którym cylindrze badano ciśnienie. Widzę teraz, jak odczytać na którym cyl. sychronizacja, bo napisałeś na którym, to widzę. Ale z Px mam kłopot.

Jak uruchomię skrypt CSS, to cyl 1 w obydwu plikach - daje wykres aktywności poniżej czarnej linii zerowej - ten cyl 1 - jest niekatywny (odłoączony)? Czy to znaczy, że w obydwu badaniach Px było na cyl 1?

Jak można to odczytać z wykresu CKP, bo czasami jak jest b. krótki zapis, nie można uruchomić skryptu CSS. Nie wiem - nie widzę tego.

Jeszcze jest wykres jakby zerowy dla Px na kanale 4.

Jak były testy robione - 1 i 2 - to znaczy, jak były realizowane podłączenia?

Px3000.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 13-04-2012 o 09:33

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- te testy były robione błędnie, to znaczy robimy tylko na dwóch kanałach aby była większa rozdzelczość.(125 Khz.)
    - sygnał CKP był dodany dla testów.
    - bez sygnału CKP i bez opisu można cylinder wybierać z pary, 1-4, 2-3.
    - przy naszej diagnostyce należy dość dobrze opisywać wykresy, bo wazna jest informacja czy to cylinder 1 czy 4.

- bardziej mnie martwi to, że nie mamy danych dla katą otwarcia zaworu ssacego oraz zamkniecia zaworu wydechowego.
    - dla 156 TS te kąty były znane ssący 3 stopnie, wydechowy 4 stpnie, kąt pokrycia zaworów 7 stopni.(odczytane z rysunku wałków rozrządu )
    - widać jakie kąty "dynamiczne" podaje panel Dx.
    - a jakie wartości kątów są dla AR 147, GT JTS ?

- poniżej wykres Dp z czujnikiem bez kalibracji, bardziej prawdopodobne że czujnik jest uszkodzony.
    - pierwszy impuls cisnienia z cylindra jest niższy niz drugi , kolejny.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 13-04-2012 o 12:31

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Nie mogę nadal do końca uporać się z Px, idzie mi strasznie ciężko.

Bo te wykresy Dx – one mają inne wysokości pików, nie można znaleźć miejsca, gdzie byłyby takie same. Tylko, że one także kreślą także inne wykresy – cyklicznie, w sensie naprzemiennie i to mnie zastanawia cały czas. Bo to koreluje z katami i te Px i chyba z tym co się dzieje z rpm na jałowym. To się zmienia cyklicznie – 1,4 analogiczne i 2,3 analogiczne. W lanosie jest podobnie, ale nie do końca, a tam czestotliwosc jest 125kHz. Tylko, że nie wiem, no nic.

Chciałam zobaczyć Dx – przy wchodzeniu na wyższe rpm i na wyższych rpm. I dłuższy zapis z 147 nawet z jałowego tylko, ale dłuższy. Masz takie wykresy? Nie wiem jeszcze o co mi chodzi, ale chciałam zobaczyć, bo wykres ciśnienia, tam w jednym, a może dwóch m-cach coś się zmienia, nie wiem czy ma to znaczenie, ale chciałam zobaczyć.

Px na cyl 1 i 2, w odpowiednich plikach, chyba wcześniej popełniłam błąd. Nie wiem do końca, ale już tak będę brnąć dalej.

Pomyślę, jeszcze, próbuję to ogarnąć, ale nie wiem czy mi się uda. Muszę jeszcze coś może doczytać.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 14-04-2012 o 14:28

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Zaczynam od panelu Px vs Dx. Wpierw musiałam te panele skończyć, aby przejść do skryptu Px. Patrzyłam zapoznawczo, ale muszę teraz opracować i ustalić co może widzę. To potem wrzucę. Na razie panel Px.

Panel Px jest okropny.

Nie czuję tego, dlatego, że nie wiem jak się ustawia rozrząd i paru innych rzeczy.

Pozostałe moje stresy w zrzutach.

Jeśli przekombinowałam i nasadziłam głupot, to proszę mi wybaczyć.

Proszę o weryfikację i poprawki.

156_panel_Px.zip

px2-3000-1_1.zip

px3000-0_1.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 18-04-2012 o 15:07

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

@majka to jeszcze wiele przed tobą, gubisz sie na szegółach, takie szczegóły nie sa potrzebne w diagnostyce auta..... Px3000, cyl 1, cyl 2 chyba ? to trzeba wiedzić, a zreszta to wynika z pliku CSK.... po kiego grzyba ktos załączył ten plik, on zdrowo ogranicza pasmo oscyloskopu !... właczony prawie wszędzie znacznik VVT, dla tego zakresu obrotów zaznaczanie jego nie jest potrzebne..... skrypty, zabki ustawienia rozrzadu, walka wydechowego, wałka ssacego to nie te same problemy, analiza tego nie jest potrzebna. ważny jest kąt pokrycia zaworów, resztę punktów załatwia skrypt panelu. jak jeszcze dojdziesz do pomiaru wysokiego napięcia to może się ostudzisz w takiej dokładności i szczegółowości..... pomiary oscyloskopem dają błąd chyba na poziomie 5 %, ząbek w tę czy w drugą stronę nie jest ważny.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- plik z wykresami czujnika obrotów był dołaczony do wykresów w celach doświadczalnych, nie pisałem że tak ma być.
    - znacznik VVT chyba też był załączony dla testów.
    - a kąt pokrycia zaworów to trochę wyższa szkoła jazdy.
    - trzeba troche poogladac wykresów aby zaskoczyc o co w tym chodzi.
    - ten kąt jest ad razu widiczny na panelu Dx, tutaj był analizowany panel Px.
    - zreszta jak bedziemy robić wykresy to nigdy z Px nie będzie sygnału Dx.
    - sądziłem że dla nauki taki zestaw będzie bardziej dydaktyczny, co zreszta widać po pytaniach na wykresach.

- autor skryptu dodał wyświetlane wartości kątów w przypadku przekroczenia wartości.
    - w tej formatce ja na to zwracam uwagę.
    - mam za to pewne uwagi co do wykresu Px dla AR, która w końcu posiada dwa wałki rozrzadu.
    - czasami otrzymane wykresy nie bardzo pasują do znormalizowanych wartości kątów.
    - widziałem że kolega euroscan na forum autora pisał o tym ale nie spowodowało to żadnego oddzwięku.
    - jak napisał ktoś z forum, " ja taką alfę miałem raz w życiu AR 146" a opli, wazów, hondy tysiące.

- panel W.N. to nic trudnego, za to trudniejsza jest jego analiza.
    - skrypt podaje marginesy dopuszczlnych wartości i to jest pomocne w analizie W.N.