Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Temat: 2.0 TS głośne stuki przy schodzeniu z obrotów ( po małym remoncie)

Sławek325
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Pierwszy raz słyszę, żeby konfiguracja fabryczna była 1 ząbek do przodu na ssącym i 4 ząbki opóźnienia na wydechowym.
    Tu ewidentnie ktoś nie umie ustawić tego silnika i stąd te kłopoty.
    Jeśli czytałbyś uważnie to zrozumiałbyś, że ustawienie o 1 ząbek do przodu na ssącym i 4 do tyłu na wydechowym to nie jest konfiguracja fabryczna, tylko akurat w tym przypadku konfiguracja najbardziej zbliżona do fabrycznej na której silnik chodzi prawidłowo.

Ewidentnie to Ty wyciągasz pochopne wnioski.

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - podaj z jakiej miejscowości jesteś, bo chetnie bym podjechał z moim oscyloskopem do samochodu aby zbadac jak masz ustawiony rozrząd,
    (może być info na PW).
    - jak mierzyłem czujnikiem Px moją 147, to na blokadach silnik od dołu nie miał mocy, dopiero przestawienie wałka ssącego przywróciło moc.
    - a blokady od firmy HP z Zabrza.

- 147 TS na biegu jałowym wcale nie ma ubogiej mieszanki, taką mieszankę na biegu jałowym ma tylko silnik JTS, coś niecoś na ten temat wiem
    Jestem z Namysłowa, więc mamy do siebie nie daleko. Bywam czasem we Wrocławiu. Chętnie się z Tobą ustawię. Zaraz napisze pw.
    O widzisz, to ciekawa sprawa, że również musiałeś przestawiać wałek aby było ok. (Wg kolegi SG0240 zapewne również nie potrafisz ustawić tego silnika ). Więc wychodzi na to, że jeśli ustawiać rozrząd to na oryginalnych blokadach chyba... skoro na nie oryginalnych są problemy.

Z tą uboga mieszanką na jałowym myliłem się w takim razie.

Dysponujesz może czasami otwarcia i zamknięcia zaworów do tego silnika?

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    Wariator się nie przytnie,tym bardziej ten egzemplarz jest na prawde ok.
    Jedyne co to może przy zakładaniu paska jak nie ma czujnika zegarowego wkreconego a nie fortunnie napinacz ci pociagnie za pasek to stracisz GMP i ewentualnie to jeszcze po miedzy kolami ustawienie paska.Dobrze ze na tym sie skonczylo i nie wytłukłoo niczego
    Czujnik zegarowy był. Na koniec przed odpaleniem wszystko było sprawdzone.

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    A kto wie, czy nie wytłukło, jeśli było przestawiane o 4 ząbki, a może i więcej.
    Tu jest za mało informacji. Kolega pisze coś o strzałach przy minimalnym przestawieniu rozrządu.
    Ja bym jednak radził sprawdzić ten silnik kompleksowo i powinien to zrobić ktoś, kto ma dobre pojęcie o TS i dysponuje odpowiednimi narzędziami.
    A ja wiem, że nie wytłukło. Silnik zrobił już niespełna 200km i chodzi prawidłowo.
    Poza tym, powiedz proszę co mogłoby się wytłuc w sytuacji gdy pojawiały się wybuchy mieszanki w dolot? Ciekawi mnie bardzo Twoja opinia na ten temat .

No jest trochę nie spójnie ale grunt że chodzi i udało się opanować.Z TS nie każdy sobie daje rade,kiedyś robiłem wariator mechanikowi który sprzątał po kolizji zaworów po zerwaniu paska.Dałem mu wydruk z Autodaty i pogadaliśmy sobie troche na ten temat i wyglądało że ze zrozumieniem.Przez tydzień składali rozrząd w kilku żeby na koniec zeszlifować blokady-"bo nie pasowały"po czym odpalili,zrobili 30 km i silnik zaniemówił.Zdenerwowany tym faktem mechanik rozpoczął sledztwo i zaczął od zdjęcia głowicy od razu bo jak stwierdził silnik zachowuje się jakby nie było kompresji=znowu kolizja mimo iż pasek jest napięty i na swoim miejscu ale zgłasza reklamacje co do mojej naprawy wariatora ponieważ wariator kręci się w kółko i to jego wina-co ciekawe zawory nie ucierpiały
    Szybko okazało się że składając po kilkunastu podejściach rozrząd kręcili silnikiem w lewą strone za koło od wałka wydechu czym odkręcili wariator
    Ostatnio odnotowalem identyczną historię w innym miejscu także nie ma żartów co do rozrządu w TS i nic mnie nie zdziwi-4 ząbki czy 1
    W którym momencie jest nie spójnie, bo nie wiem?
    O ile ja nie mogę, bo moje doświadczenie jeśli chodzi o mechanikę nie jest ogromne, o tyle osoba z którą po tych wszystkich ,,specjalistach,, forumowych i nie tylko zabrałem się za ten silnik mogłaby się poczuć urażona po tym jak podałeś przykład jakiś partaczy w moim temacie, poniekąd sugerując tym, że umiejętności brak jest w naszym przypadku.

Skoro kręcili silnikiem w lewo za koło rozrządu to może niech zajmą się pieczeniem chleba.

Nie róbmy z TS-a nie wiadomo czego. Nie jest skomplikowany. Rozrząd prosty i to bardzo.
    Ostatnio edytowane przez Sławek325 ; 31-12-2012 o 10:21

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Nie urażaj się proszę bo nikogo nie oceniam tylko podalem przykład akurat.Nie spójnie dlatego że z tematu wynika iż po jakimś mechaniku musiałeś poprawiać i troche mnie zmylił temat tych ząbkó tym bardziej że też poprawiam nie raz takie nie zgodnośći po blokadach flamastrowych

Sławek325
    Gość

Domyślnie

Nie urażaj się proszę bo nikogo nie oceniam tylko podalem przykład akurat.Nie spójnie dlatego że z tematu wynika iż po jakimś mechaniku musiałeś poprawiać i troche mnie zmylił temat tych ząbkó tym bardziej że też poprawiam nie raz takie nie zgodnośći po blokadach flamastrowych
    W porządku.
    Pech chce, że nie bardzo dysponuję wystarczająca ilością czasu abym mógł zająć się moim samochodem.

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Dobrze że sytuacja opanowana sukcesywnie i obyło się bez nie przyjemnych doznań.Wszystiego dobrego w nowym roku i szerokiej drogi!

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ja też przyłączam się do życzeń i życzę koledze Sławek325 i wszystkim innym szerokich dróg i zadowolenia z bezawaryjnej jazdy.
    A gdyby trzeba było ten rozrząd ustawić dokładnie, jak w fabryce, to zawsze chętnie pomogę.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 31-12-2012 o 12:27

Sławek325
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za życzenia. Wam również życzę tego samego

SG0240, aby ustawić ten rozrząd tak jak w fabryce to wychodzi na to, że potrzebne są fabryczne blokady. Bo jak widać nie tylko ja mam ten problem. Więc jeśli masz takie blokady to możesz pomóc .

9none
    Gość

Domyślnie

co do blokad dla 147, był taki temat kolegi bubu321 w dziale 156 o jakości blokad na naszym rynku.... wnioski były takie że najlepsze to "fabryczne (np. od kolegi z forum QBA) , potem to blokady z firmy ZUP HP.... -- http://silnikowiec.pl/index.php/kate...w/alfa-romeo,3 -- z tego linku wynika że do 147 120CV, 150CV pasują blokady od 156 2.0.... tylko w przypasku 147 105CV były dwa rodzaje blokad, po i przed liftingiem...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- mam do 156 TS 2.0 blokady "fabryczne", można je przyłożyć do tej alfy 147 a wześniej sprawdzić czujnikiem Px, oscyloskopem jak to wygląda od strony wykresów i cyklu Otta.

- poniżej to zrzut z czujnika Px mojej 147 TS 1.6 105CV , wykresu ciśnienia w cylindrze 3.
    - wałek wydechowy to punkt D, ssący to punkt I.
    - widać że wydechowy D= + 5 stopni, czyli za bardzo ustawiony w prawo.
    - za to ssący I= - 9 stopni za bardzo przestawiony w lewo.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AR147.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	123.2 KB
ID:	81547  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 01-01-2013 o 13:31
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Na prawde fajna sprawa taki programik i oscyloskop,chyba zainwestuje.Mimo jednej nie zgodności w blokadach do 1.8 STILO,BARCHETTA I PUNTO HGT FIATA to mam kilka kompletów firmy TESAM i jeden komplet HP-jak na razie ok poza tym jednym ale skorygowane jest do właściwych blokad i jest ok

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- jesli blokady od 156 Ts pasuja , to poniżej zrzut kątów dla wałków rozrządu.
    - jak widać kąt pokrycia czyli otwarcia zaworów wydechowych i jednocześnie ssących to tylko 7 stopni.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Fazy.jpg
Wyświetleń:	171
Rozmiar:	45.0 KB
ID:	81760  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 03-01-2013 o 16:31
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm