Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Temat: Infocenter - rozmiary matrycy LCD partial FL / full FL.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Arrow

Cytat Napisał diodak Zobacz post
    Bosh ME 7.3.1 ma sygnał Fuel Consumprion wyprowadzony bezpośrednio z ECU. Niestety nie pamiętam który to pin.
    Dla Bosch Me7.3.1 to jest A52 i sygnał ten idzie do modułu E4021 - Speedometer. E4021 skupia w sobie wszystkie parametry które idą po złączce do Infocentera, ale nie ma tak opisanego pinu który podawałby dane o zużyciu paliwa. Ale... doszedłem do opisu, gdzie na pin 10 Infocenter wchodzi albo sygnał z Interia Switch (po cholerę?), albo opisany jest że niby miernik użycia paliwa... także chyba na schematach eLearn co nie co umknęło celowo czy też nie tym którzy schematy robili.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

W elearnie schematy są niekompletne. Przekonałem się o tym studiując połączenie radia nawigator. Nie ma anteny, nie ma sygnału gala i reverse. W modułach przycisków na kierownicy nie ma rezystorów.
    Te schematy są chyba raczej dla mechaników a nie dla elektroników i niektóre rzeczy są pominięte z rozmysłem jak sądzę.
    Mam dużego Infocentra który mi akurat lezy nie używany.
    Jeśli jest nadal potrzebny to prosiłbym o adres do wysyłki na maila r-sokol@wp.pl
    Mam parę pomysłów na to co mogłoby znaleźć się jeszcze w takim infocentrze ale to po robocie...
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Mieszka w
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Witam
    U mnie generalnie brakuje czasu, właściwie na wszystko, programowania to sie juz nie nauczę, elektroniki liznąłem trochę ale w sumie amatorsko i jakieś tam drobiazgi na własny uzytek. Rozkminianie czy przecieranie ściezek zawsze wymaga czasu. Więc wiele pomysłów umrze razem ze mną...
    Kiedyś miałem styczność z autodatą - nie wiem jak ze schematami w niej, nawet chyba leży gdzies w domu, ale teraz to nawet juz nie mam miejsca na dysku żeby zainstalować.

Byłem przekonany że elearn to jest coś stworzonego przez alfę co ma służyć serwisom do napraw a więc jest to coś dokładnego - no ale chyba nie. W sumie nie znam nic innego co by zawierało tyle schematów do alfy - ale jednak nie ma tam wszystkiego. Ja mam elerna polskiego i angielskiego, często jedno jest w angielskim a tego niema w polskim, jak jest w polskim to nie ma tego w angielskim. Polski chyba jest bogatszy.
    (tyle w odpowiedzi na pm)

Najlepszą dokumentacją byłaby firmowa dokumentacja serwisowa. Jest przepaść między serwisówką a innymi opracowaniami. Mam taką do ar 33 i 146 ale nie mam do 156, i nie wiem czy ktokolwiek posiada takową, nie spotkałem takiej w internecie. Tu trzeba by wypytać po cichu kogoś znajomego pracującego w serwisie alfy z czego oni korzystają - no ja do najbliższego serwisu alfy mam 50 km i nigdy tam nie byłem...

Co do infocentra.

Trafił sie okazyjnie na allegro, kupiłem na zapas, bo straszą że infocentry się psują, tzn. znika kontrast jak jest bardzo gorąco i wyświetlacz jest nieczytelny (zlewa się wszystko - jednak po ostygnięciu do temp jak teraz wszystko wraca do normy - sprawdziłem - aczkolwiek ktoś się kiedyś ogłaszał że naprawia coś takiego - dodatkowy rezystor dolutowany do infocentra ale co to daje to nie wiem) , ponadto mam druga alfę którą jeździ żona i miałem zamiar to tam zapakować ale na razie nie mam czasu więc infocenter leży...

Nie wiem od jakiej wersji jest ten infocenter - tak przy okazji co to jest VDC?

No sprzedawać to bym go raczej nie chciał, wydawało mi sie że chcesz wypożyczyć - chociaż zdaję sobie że żeby poznać być może będzie trzeba zaingerować w elektronikę a w tym przypadku wypożyczenie się nie sprawdzi. Ale jakby wypożyczenie cię urządzało to możesz go mieć już i to na dłuuuższy czas.

Napiszę szczerze że gdyby twój system zachowywał dotychczasową funkcjonalność infocentra plus twoje dodatkowe funkcje to na takie coś pisał bym się na 200%. A w takim przypadku to dostałbym z powrotem swojego infocentra z twoją elektroniką i wtedy to ja wisiałbym ci za twój projekt...

Jeśli infocenter to zwróciłbym ci uwagę na takie coś:
    Mam dużego infocentra. Ja na co dzień zaraz po odpaleniu przełączam wyświetlacz na wyświetlanie aktualnego zużycia paliwa. Ale jak wyłączę stacyjkę i włączę ponownie to muszę przełączać od nowa.
    W małym infocentrze wyświetla się to co zostało ustawione przed wyłączeniem stacyjki - bardzo użyteczna funkcja.

Ale tak po prawdzie to sam wyświetlacz z infocentra jest tak do dupy że może jednak warto go porzucić i zainwestować no może nie w czerwony VFD, ale kolorowy wyświetlacz lcd i to może o wyższej rozdzielczości, że o dotyku nie wspomnę.

Swojego czasu na Elektronice Praktycznej 9/2005 był projekt komputerka samochodowego (bardzo fajny - AVT-434) oparty na monochromatycznym wyświetlaczu od nokii 3110. W wersji rozwojowej (temat na forum EP) był już wyświetlacz kolorowy od siemensa bodajże s65 - to był już wypas.

Tam był dobrze rozwiązany sposób dokładnego mierzenia zużycia paliwa - w tym LPG, zwłaszcza w autach w których komp mnie podaje takiej informacji, był także rozwiązany trip computer.

Zobacz na allegro - bo się może okazać, że za psie pieniądze można kupić nowe wyświetlacze 3,5" albo i 4" , kolorowe o wysokiej rozdzielczości do telefonów komórkowych, a wtedy...

Możemy zrobić sobie np. coś takiego:

http://lpg-forum.pl/alternatywne-opr...da-t22732.html

i mieć na stałe zabudowany podgląd do dość popularnej instalacji gazowej stag i zobaczenia co się z nią dzieje (u mnie cały czas coś się z nią dzieje) albo możliwość ustawienia znajomemu gazu podjeżdżając do niego swoją alfą (potrzebny moduł bluetooth - jest link)

Albo jakiś inny typu Torque..., albo odtwarzacz mp3...

Ale zejdźmy na ziemię:
    Okazuje się że jednak dość często pada ładowanie w alfie - raz powoli, raz gwałtownie. Uważam że możliwość odczytu napięcia ładowania (czyli na uruchomionym silniku) jest bardzo potrzebna (dlaczego wszystko nam się rano kasuje jak odpalamy samochód? - bo napięcie kuca....).

Mam gaz. Ja tak bardzo jeszcze z tego nie korzystałem, ale gazownicy często każą sprawdzić AFR - czyli odczyt z sondy lambda - na jakiej mieszance auto jeździ. Uboga prowadzi do wypalania zaworów, grzania się silnika i jego uszkodzenia. Przydałaby się możliwość kontroli tego (odczyt napięcia z sondy).

Tu dobrze jakby się wypowiedział któryś z forumowych gazowników - może Grzesiekk?

Może na razie tyle

Jak wypożyczenie cię urządza to pisz adres na maila to Ci wyślę.

Wyświetlacze samsung avila lub wave - po 20 zł....
    Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 08-03-2013 o 00:43

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

A może jednak zamiast bawić się w odczytywanie tego co alfa nakombinowała, zrobić po OBD jak Ci mówiłem? Wtedy mamy dostęp do dużo większej ilosci danych, możemy np. zczytać kody błędów. Masz tam też czas wtrysku czy info o obrotach i prędkości.

A ja jeszcze z dodatkowych funkcji dorzucę do listy lap timer, fajnie by było mieć taki obsługiwany przyciskiem set przy kierownicy za każdym razem jak przejeżdzam metę. Do tego dla tuningowców idealnie by było dorzucenie EGT x4(6) i odczytu AFR z szerokopasmowej lambdy (to akurat jest chyba dosć proste, bo ze sterownika sondy dostajemy sygnał chyba 0-5v).

Tomito, napisz co sądzisz o tym wszystkim i jak realnie wyglądają szanse na sukces tego projektu?

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał r-sokol Zobacz post
    Wyświetlacze samsung avila lub wave - po 20 zł....
    A napiszesz do nich obsługę?

Zaletą gniazda z oryginalnego infocentera są również doprowadzone sygnały od otwarcia drzwi, klapy z czego szkoda rezygnować. Ale połączenie tej kostki i K-line może dać fajny efekt.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Arrow

Panowie, dzięki za wsparcie. Wszelkie uwagi, propozycje co do funkcjonalności są notowane i uwzględniane. Ja też mam pewną wizję tego zestawu, w tym komunikacja z urządzeniami mobilnymi - telefony po Bluetooth lub przewodzie (w zamierzeniu jest iPhone Apple'a) - ale to jest druga lub trzecia wersja firmware. Płytka będzie projektowana tak aby wyprowadzić jak najwięcej interfejsów aby rozbudowa była możliwa przez dodanie np. modułu BT na USB.

Cytat Napisał r-sokol Zobacz post
    Nie wiem od jakiej wersji jest ten infocenter - tak przy okazji co to jest VDC?

No sprzedawać to bym go raczej nie chciał, wydawało mi sie że chcesz wypożyczyć - chociaż zdaję sobie że żeby poznać być może będzie trzeba zaingerować w elektronikę a w tym przypadku wypożyczenie się nie sprawdzi. Ale jakby wypożyczenie cię urządzało to możesz go mieć już i to na dłuuuższy czas.
    VDC - Vehicle Dynamic Control, układ stabilizacji toru jazdy, odpowiednik ESP.

Co do wypożyczenia: jeśli taki układ Ci odpowiada to OK. Nie mam zamiaru ingerować w elektronikę Infocenter'a, na czym mi zależy to panel LCD - ponieważ do niego dokumentacji brak, także reverse engineering co do niego chciałbym zastosować. Osobna płytka + złączki i próba wysterowania go. Jednak co do LCD to nie mam pewności czy warto pakować się w istniejącego czy zastosować inny. Wadą innego LCD jest że w przypadku oryginalnego przekładasz jedynie płytkę drukowaną, podpinasz taśmy do LCD, ewentualnie wiązkę z dodatkowych czujników ciśnienia oleju, temp. oleju oraz napięcia i gotowe - plug&play.

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    A może jednak zamiast bawić się w odczytywanie tego co alfa nakombinowała, zrobić po OBD jak Ci mówiłem? Wtedy mamy dostęp do dużo większej ilosci danych, możemy np. zczytać kody błędów. Masz tam też czas wtrysku czy info o obrotach i prędkości.

A ja jeszcze z dodatkowych funkcji dorzucę do listy lap timer, fajnie by było mieć taki obsługiwany przyciskiem set przy kierownicy za każdym razem jak przejeżdzam metę. Do tego dla tuningowców idealnie by było dorzucenie EGT x4(6) i odczytu AFR z szerokopasmowej lambdy (to akurat jest chyba dosć proste, bo ze sterownika sondy dostajemy sygnał chyba 0-5v).

Tomito, napisz co sądzisz o tym wszystkim i jak realnie wyglądają szanse na sukces tego projektu?
    OBD jak najbardziej można, jest tylko jedno "ale". Trzeba ingerować w instalację auta. I tak, można spróbować wpiąć się do złączki głównej ECU - czego wolałbym uniknąć, z założenia bowiem produkt ma być do zainstalowania samemu. Dwa, można zrobić "odpinkę" do gniazda diagnostycznego EOBD, ale pamiętając o tym, że w przypadku diagnostyki pojazdu z uzīciem komputera nie dochodziło do konfliktów na liniach. Np. gdy zapłon mamy ON, multiplekser przełącza złącze EOBD na Infocenter, gdy zapłon jest OFF, ale kluczyk w pozycji MAR - domyślnie port mamy ustawiony standardowo. Na tym polu muszę doczytać odnośnie komunikacji po złączu diagnostycznym w przypadku wielu urządzeń odczytujących.

Można zrobić i tak, że do standardowego gniazda EOBD będzie biegła wtyczka od Infocenter - gdy chcesz podłączyć normalnie kompa diagnostycznego to ją odpinasz.

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Zaletą gniazda z oryginalnego infocentera są również doprowadzone sygnały od otwarcia drzwi, klapy z czego szkoda rezygnować. Ale połączenie tej kostki i K-line może dać fajny efekt.
    Złącze klasyczne zostanie zachowane, nic się nie zmieni. Dodatkowe złączki będą dla czujników temp. oleju, ciśnienia oleju, napięcia na zaciskach akumulatora + inne - EOBD. Instalacja ma być maksymalnie plug&play, user friendly.

Wersje firmware:
    0.1 - 0.9 - moduły testowe
    1.0 - pełna funkcjonalność Infocenter
    1.5 - odczyt ciśnienia oleju, temparatury oraz napięcia na zaciskach skumulatora
    (faza stabilizacji rozwiązania, testy w jeździe, czyli u Was w autach)
    (produkt gotowy do sprzedaży)
    2.0 - EOBD
    (testy w jeździe)
    2.5 - komunikacja z urządzeniami zewnętrznymi (USB/BT/WiFi)
    (testy w jeździe, stabilizacja wersji firmware)
    (update firmware w pojazdach - gdzie pożądane)

Kwestie otwarte:
    - wyświetlacz LCD
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 08-03-2013 o 09:19
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Tomito
    Z twojego pisania to ja wywnioskowałem że ty chesz tego używać w taki sposób jak napisałeś więc ślij adres do wysyłki na mojego maila i infocentra wysyłam.

Mały_777
    No ja nie napiszę - nie dam rady się wszystkiego nauczyć, są mądrzejsi ode mnie, mogę służyć pomocą taką jak mogę czyli np infocentrem lub jakimiś materiałami lub wskazaniem jakiegoś projektu który już ktoś stworzył (po co wyważać otwarte drzwi).
    Na pewno da się napisać sterowanie do tego tylko trzeba mieć to coś w głowie, duuzo czasu i dokumentację, a może i kasy żeby komus to zlecić. Skoro w tym avt-434 człowiek napisał program do wyświetlacza s65 to do avili też się pewnie da.
    Ja strzeliłem tymi wyświetlaczami bo są bardzo dostępne i popularne, są tańsze niż te z tme, i przede wszystkim zapewne jest dostępna dokumentacja do nich.
    I jak znam świat to już pewnie ktoś napisał program do takich wyświetlaczy, i może nawet jest gdzieś w necie. No ja niestety nie śledzę for elektronicznych ...
    To z mojej strony to było raczej podsunięcie pomysłu innego rozwiązania, co wykorzysta Tomito, co mu będzie wygodniej to już jego decyzja.

Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Co do polaczenia po obd, ja sugeruję soprowadzenke wtyczki do złącza obd tak żeby można ją było odpinać na czas diagnostyki. Przeprowadzenie kabla od "dziury" Infocenter do złącza obd jest banalnie prostewięc tu bym się niczego nie obawiał, ingerencja minimalna i łatwo odwracalna. Możliwości rosną kilkakrotnie.

I proszę weź pod uwagę poza dodatkowym wskaźnikiem cis. Oleju, temp. Spalin x4 i AFR. Wtedy moduł będzie miał niesamowitą funkcjonalność zastępując wszystkie możliwe zew. wskaźniki ktore moga sie przydac.
    Ostatnio edytowane przez Krusz ; 08-03-2013 o 10:31

"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto

Exclamation

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Co do polaczenia po obd, ja sugeruję soprowadzenke wtyczki do złącza obd tak żeby można ją było odpinać na czas diagnostyki. Przeprowadzenie kabla od "dziury" Infocenter do złącza obd jest banalnie prostewięc tu bym się niczego nie obawiał, ingerencja minimalna i łatwo odwracalna. Możliwości rosną kilkakrotnie.

I proszę weź pod uwagę poza dodatkowym wskaźnikiem cis. Oleju, temp. Spalin x4 i AFR. Wtedy moduł będzie miał niesamowitą funkcjonalność zastępując wszystkie możliwe zew. wskaźniki ktore moga sie przydac.
    EOBD do Infocentera via wtyczka i osobny przewód - rozwiązanie zaakceptowane i jeśli tylko ktoś chce proste do podłączenia

Temperatura gazów wylotowych - EGT jest chyba także do wyciągnięcia z ECU (EOBD), ale chyba tylko JTD?
    AFR - to z lambdy można wyciągnąć o ile dobrze kojarzę także via ECU (EOBD).

Także nie potrzeba mi chyba dodatkowych złączek na czujniki, chyba że jakieś custom made.

Pytanie jeszcze jedno, dość istotne:
    - co z użytkownikami wersji przed FL wnętrza

Opcja nasuwa mi się tu taka, że nie mając LCD po środku mój moduł mógłby słać dane po BT do telefonu z Android czy iOS, a odpowiednia aplikacja by je obrabiała i wyświetlała. Telefon można umieścić w holderze na przyssawkę do szyby.
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 08-03-2013 o 11:57

Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Tzn. mnie chodziło o dodatkowe czujniki temperatury - cztery termopary umieszczone pod maską (kolektor wydechowy nawiercony oczywiście). Tak samo z lambdą (zew. sterownik lambdy szerokopasmowej , wiem, że są to opcje raczej dla nielicznych decydujących się na modyfikacje swojego auta, ale byłbym naprawdę szczęśliwy jak byś wziął to pod uwagę.

Weź pod uwagę, że przed FL wnętrza masz zupełnie inny sterownik i podejrzewam inne formaty danych...
    Ostatnio edytowane przez Krusz ; 09-03-2013 o 05:39