Moim zdaniem powinienes zmienic. Koszt wymiany nie wielki a ma duze znaczenie.
Moim zdaniem powinienes zmienic. Koszt wymiany nie wielki a ma duze znaczenie.
Miałem podobną przypadłość - temperatura w trasie <70. Wymieniłem termostat na Verneta, zapłaciłem niedużo. Mechanik za wymianę wziął 20zł. Całość nie przekroczyła 90zł, a mina w trakcie jazdy próbnej mówiła sama za siebie. Temperatura +-88. Tylko, że troche trwa aż do niej dojdzie
Ten sam temat w dwóch różnych miejscach... To powtórzę i tutaj:
Vernet ma w ofercie dwa termostaty, stosowane w zależności od roku produkcji auta. I tak:
1. Vernet 6490.83 jest zamiennikiem dla oryginalnego 60602148 i ma temp otwarcia 83 stopnie C. Zastosowanie: do roku prod. 2000.08
2. Vernet 6506.88 jest zamiennikiem dla 60653946 i ma temp otwarcia 88 stopni C. Zastosowanie: od roku prod. 2000.08 do 2003.02.
Może to pomoże zrozumieć, dlaczego w niektórych autach temperatura trzyma się w okolicach 80, a w innych koło 90.
Poniżej fragment z manuala od Gtv - w moim przypadku temp otwarcia wynosi 83 stopnie:
Piciu,W JTD temperatura otwarcia termostatu jest równa 80 stopni (plus/minus dwa).Napisał selius
Zacytuję sam siebie z innego wątku:
Byłem na kompie. Przy ok. 50 stopni na wskaźniku w kabinie ECU czyta ok. 65 stopni. Przy ok. 70 stopni na wskaźniku ECU czyta ok. 80 stopni. Różnice wyrównują się, gdy wskaźnik kabinowy wędruje wyżej w okolice 90 stopni. Wentylatory się włączają.
Wniosek -> pomimo temp. na wskaźniku (jazda w mieście) ok. 70 stopni termostat mam sprawny.
potwierdzam, komp czyta z czujnika na termostacie, a wskaźnik z rury przy nagrzewnicy. Jeśli wskaźnik w kabinie pokazuje ok. 70 to faktycznie mamy na termostacie temp. ponad 80. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, być może wskaźnik jest bardzo niedokładny.Napisał piter34
No dobra, ale jak to teraz odnies do tego co pisali wyzej inni, ze niby wymienili termostat i non stop pod 90 st.?Napisał Kali_33
To co? Nowe termostaty "wiedza", ze maja pokazywac 90 st., nawet jesli na czujniku na magicznej rurze jest 80 st.?![]()
Rozumiem, że tak jest w JTD.Napisał Kali_33
2.0 TS ma czujnik wskaźnika temperatury w innym miejscu - patrz załącznik poniżej. Wygląda, jakby był wkręcony w blok silnika.
Pozdr!
U mnie w V6 tez byl problem z termostatem.Ciezko sie zagrzewala.Jak jechalem to temperatura oscylowala w okolichach 50-60 stopni.Jak stalem to zagrzala sie do 90 ale jak ruszylem to temp zaczela spadac.Kupilem termostat BEHRa wymienilem i jak reka odjal.Teraz ladnie sie nagrzewa i caly czas trzyma 88 stopni.Sprawdzilem stary termostat i okazalo sie ze sie zacial i byl caly czas otwarty.No i spalanie spadlo o okolo 2 litrow![]()
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
Mierzyłem sobie na unidiagu (mam skorygowaną definicję temp.) I jest dokładnie tak jak wyżej koledzy piszą.Napisał Kali_33
50'C na wskaźniku to ok. 65'C w unidiagu
70'C na wskaźniku to ok. 78-80'C w unidiagu
90'C na wskaźniku to ok. 92'C w unidiagu
91-92'C na wskaźniku, tj. 95'C w unidiagu załącza mi się wiatrak.
Wyższej temp jak ok. 93-94'C na wskaźniku, NIGDY (38tys km, 1,5 roku) nie widziałem
Mam ten problem, że normalnie podczas jazdy trzyma mi temp
ok. 70'C na wskaźniku czyli ok. 80'C (raczej niecałe) w unidiagu... Dopiero jak stanę w korku to temp mi rośnie do 90'C i załączenia wiatraka (co dzieje się stosunkowo rzadko, nawet latem...)
Parę dni temu kupiłem termostat Vernet 6506.88J (89zł) i niedługo będę go zakładać![]()
Po wymianie zajrzyj tutaj podzielić się spostrzeżeniami :wink:Napisał Wesolatempra
Pozdr!
Piciu