Taki remoncik to pewnie ze 2 k zł? bo jak już to wszystkie uszczelniacze panewki i co jeszcze ?;]
Mam jeszcze jedno pytanie ile on tak może oleju spalić bo wlałem mu teraz na max , musze w tym tyg zrobic parę niezbędnych kursów .
Taki remoncik to pewnie ze 2 k zł? bo jak już to wszystkie uszczelniacze panewki i co jeszcze ?;]
Mam jeszcze jedno pytanie ile on tak może oleju spalić bo wlałem mu teraz na max , musze w tym tyg zrobic parę niezbędnych kursów .
Głowica do zabielenia, uszczelniacze zaworów nowe, docieranie zaworów - najtańsza opcja. A dół silnika swoją drogą.
Hm ja bym wolał profesjonalną naprawę nie iść na łatwiznę tj najtaniej , tylko porządnie tak jak to powinno być ;] żeby miał spokój na długi czas z silnikiem ;]
Jak uchronić się przed ponownym przegrzaniem ? nowa chłodnica ? i co jeszcze ?
Ja przed remontem swojej, bardzo lubiłem dać jej w palnik i to w miarę ostro, oczywiście wszystko po rozgrzaniu silnika i ani razu mi wskazówka temperatury nie wyszła powyżej 90 stopni. Przecież od tego jest wentylator i jego biegi.Może kolego po prostu już ci pompa wody nie domagała i stary płyn już miałeś ? No chyba że chłodnice masz już jak sito.
Co do remontu, to najlepiej to zrobić tak:
1. Dół silnika:
- panewki ze sprawdzeniem wału
- pierścienie tłokowe, tylko też pomierzyć tłoki czy trzymają wymiar
- honowanie gładzi cylindrowej
- sprawdzić czy nie ma luzów na sworzniu tłokowym
2. Góra
-głowica do regeneracji czyli:
*wymiana uszczelniaczy zaworowych
*docieranie zaworów (ewentualne frezowanie gniazd w przypadku ich uszkodzenia)
*planowanie głowicy
*kompletne wymycie głowicy
-rozrząd z nową pompą wody i wariatorem
Do tego nowy płyn chłodniczy.
Ja za panewki do 1.6TS główne i korbowodowe dałem 200zł (nominał u mnie był)
Pierścienie około 200zł
Regeneracja głowicy około 500zł, u mnie było 600zł ale naprawiali jeszcze gniazda świeć (4 sztuki)
Rozrząd 1000zł
Nie wiem ile honowanie, ale myślę że do 150zł.
Części same około 2tys, do tego robota. No chyba że działałbyś sam to robota odpada.
Ostatnio edytowane przez m4tinez ; 29-10-2013 o 19:20
No tutaj kolega napisał dość wyczerpująco xd hm to wyjdzie ze 3 -3.5 k , tylko ze mam maly problem ze znalezieniem speca w mojej okolicy xd z rozrzadem prulem 180 km w jedną stronę xd
Wysłane z mojego HTC One V przy użyciu Tapatalka
To najlepiej oddać do zakładu gdzie robiłeś rozrząd,ponieważ rozebrać silnik to prosta rzecz, głowicę oni wysyłają do regeneracji więc dostają już gotowa, panewki wymienić też nie problem, tylko podokręcać wszystko z odpowiednim momentem. Korbowody, głowicę, i panewki wałków rozrządu z odpowiednim momentem i będzie hulało.
Oczywiście przy rozrządzie też potrzebny jest klucz dynamometryczny, ale jeżeli już ci wcześniej zrobili rozrząd to będą wiedzieć jak to zrobić.
Popychacze wymienić to też błachostka, każdy mechanik to potrafi. Do wymiany pierścieni to tylko mieć tą blaszkę ściskana, też będą mieć.
Czyli najgorsza rzecz to rozrząd, ale skoro już go wcześniej dobrze zrobili to to też dobrze zrobią![]()
No to teraz mnie pocieszyles xd no to jutro się umowie z nimi :p sam bym cos pokombinowal ale tylko i aż ten rozrzad xd
Dokładnie. Ja też miałem zamiar sam sobie porobić z rozrządem, bo spokojnie bym dał rady tylko mnie też rozrząd trzymał. Oddałem auto do znajomego mechanika, który zamiast silnik wyremontować to go jeszcze bardziej dobił, następnie auto już trafiło do innego mechanika który się znał na rzeczy i od teraz tylko do tego mechanika jeżdżę![]()
Powodzenia i remontuj bo ci będzie jeszcze długo służył po takim remoncie.
Ja aktualnie walczę ze stukającymi popychaczami, ale co się dziwić jak ten pierwszy mechanik policzył mi za popychacze INA a okazało się że wsadzone są najtańsze. W grudniu kolejne 1000zł leci w silnik, na nowe popychacze, olej i uszczelkę pokrywy rozrządu.
No ja myślę ze po remonciku bedzie smigal jak ta lala przez latka xd heh no tak to bywa :d a Ty jaki motor masz ?xD moj to 9 lat na gazie lata xd także chyba do zaworów bd musial zajrzeć xd
Ja mam motor 1.6 120KM, oryginalny przebieg 147 tys km, ale poprzedni właściciel idiota ukręcił gwinty świec w głowicy i świece wkleił na kleju do bloków silnika.
Po zakupie chciałem wymienić świece i się nie dość że poukręcały to okazało się żę padła uszczelka pod głowicą, ponieważ wklejał świece na ściągniętej głowicy i założył nową uszczelkę pod niesplanowaną głowicę. Także zrobiliśmy mały remont silnikowi. O dziwo auto zadbane, zawieszenie ok, tyle na silniku trochę beknąłem.
Zawsze możesz kupić używaną głowicę z allegro, tylko z gwarancją rozruchową, i oddać ją do zakładu i ci ocenią czy twoja lepsza czy ta zakupiona![]()