Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: wyciek oleju

alfka156
    Gość

Domyślnie Niska temperatura = wyciek oleju

Witam,
    Po kilku godzinnej podróży w nocy w temperaturze -17'C (nie wiem czy ma to znaczenie) gdy podjechałam pod garaż zauważyłam, że za samochodem pozostała "ścieżka" oleju. Wyciek jest z prawej strony w okolicy przedniego koła. Z wydechu zaczęło mocno dymić a kontrolka poziomu oleju wskazała minimum... jednak przez całą drogę nie zapaliła się żadna kontrolka informująca o awarii, a wskaźnik temperatury silnika wskazywał 70'C. Olej wymieniałam rok temu, fakt, że nie sprawdziłam przez ten czas oleju, polegałam na wskaźniku poziomu oleju, który jest widoczny na wyświetlaczu po odpaleniu silnika.
    Silnik pracuje bez zarzutu, odpala bez problemu, poza bardzo istotnym szczegółem... nastąpił wyciek, brak oleju i mocno dymi z wydechu.
    W drodze zaliczyłam kilka dziur na drodzę, zastanawiam się czy czegoś nie uszkodziłam... Szukałam na forum podobnych tematów, lecz muszę wam powiedzieć, że bardzo się zmartwiłam bo dzisiaj niedziela więc do jutra pozostanę w niewiedzy a po drugie nie wiem, czy jutro w ogóle odpalać auto, czy może jednak zaholować auto do mechanika?
    Ostatnio edytowane przez alfka156 ; 27-02-2009 o 09:59

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Koleżanko prawdopodobnie zamarzła ci odma odpowietrzająca skrzynię korbową silnika (w łasciwie odstojnik par oleju założony na tej odmie) i turbina wessała olej przez uszczelnienia, a silnik go przepala lub dostał się do wydechu., albo to gorsze wywaliło gdzieś brok lub uszczelniacz. Takie przypadki się zdarzają w JTD przy jeździe w niskich temperaturach zewnętrznych i utrzymywaniu obrotów silnika poniżej 2000obr/min z dodatkowo włącząnym ogrzewaniem (znaczne przechłodzenie silnika). Wskaźnik lubi się często zawieszać - szczególnie przy rzadkiej wymianie oleju. Ja postoi w ciepłym garażu to roztaje,ale warto zdemontować ten odstojnik i wyczyścić go z "masła" olejowego- potem uzupełnić poziom oleju i możesz jeździć. Dodatkowo sprawdź czy termostat dział ci prawidłowo, nie polegaj na wskaźniku kabinowym tylko podepnij komputer.
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 22-02-2009 o 10:04
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

alfka156
    Gość

Domyślnie

Zastanawia mnie jednak to, że przejechałam około 120 km i moja średnia prędkość to 140 km/h ale być może ten problem narastał od jakiegoś czasu. Codziennie jeżdżę tylko do pracy kilka kilometrów, więc silnik nie ma możliwości się rozgrzać.
    Jednak dzisiaj był niezły mróz a patrząc na kontrolkę temperatury (70'C przy nie małej prędkości) to chyba niezbyt wiele
    Mam nadzieję, że moja kochana Alfka nie ucierpiała przy tym zbytnio.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez alfka156 ; 22-02-2009 o 10:30

arczimi
    Gość

Domyślnie

Poczytaj tematy o termostatach... Róznie ci będą radzić..jak napisał kolega wypadało by podpiać pod komputer ale przy mrozie i włączonym ogrzewaniu moim zdaniem..jest to temperatura do przyjęcia..(wskaźnik kabinowy)Choć pewnie rozgorzeje dyskusja w tym temacie.Co i tak nie zmienia faktu ,ze powinnaś mieć minimum 78-82

alfka156
    Gość

Domyślnie

Potwierdziło się, że przyczyną wycieku była odma odpowietrzająca skrzynię korbową silnika, która nie wytrzymała tak niskiej temperatury. Usterka usunięta, olej uzupełniony a koszt naprawy to zaledwie 35 zł
    Przy okazji sprawdzili tez termostat i jest wszystko ok.
    Dziękuje za pomoc

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał arczimi Zobacz post
    Co i tak nie zmienia faktu ,ze powinnaś mieć minimum 78-82
    Oczywiście chodzi o temperaturę w rzeczywistości, a nie na wskaźniku kabinowym

Jeśli wskaźnik w kabinie pokazuje 70'C to dla JTD powinno być okey
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

alfka156
    Gość

Domyślnie wyciek oleju = problem z turbiną?

Witam ponownie,
    Kontynuuje ten temat gdyż na drobnej naprawie niestety się nie skończyło...
    Po kilku dniach zauważyłam, że moje autko pali więcej a przy przyspieszaniu strasznie dymi z wydechu.
    Pojechałam do mechanika, zrobili przegląd... i nie wiedzą co jest, kierują mnie do innego mechanika. Powiedzieli tylko, że prawdopodobnie coś z turbiną...
    Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i doradzi co dalej.
    Ostatnio edytowane przez alfka156 ; 04-03-2009 o 20:31