Co prawda ja mam podobny problem ale w 147 i u mnie pojawia się on po delikatnym rozgrzaniu. Na zimnym odpala znośnie. U siebie zrobiłem wtryski, nowy termostat z czujnikiem temperatury behr, czujnik położenia wału eps, klapy wirowe i egr wywalone, filtr paliwa nowy, czyszczenie zaworu ciśnienia paliwa na pompie cr, pompa paliwa w zbiorniku też wyczyszczona i dalej jest jedna wielka doopaNa rozruch mam ponad 300 bar, błędów brak a mieli rozrusznikiem aż miło. Chyba trzeba skierować się w stronę cofania paliwa. Wymieniłem ostatnio oringi pod przelewami wtryskiwaczy i była poprawa. Pięknie paliła czy ciepła czy zimna ale tylko przez 3 dni, potem znów wróciła do bujania się na rozruszniku. Wymieniłem nawet wszystkie przewody przelewowe i dalej nic. Proponuję te rzeczy wpisać na listę, a ja chętnie przyjmę kolejne wskazówki gdzie jeszcze zajrzeć bo kończą mi się powoli pomysły.
Ja zaczynam kręcić rozrusznikiem zanim pompa paliwa w baku przestanie pompować. Wtedy najlepiej odpala.
to jeszcze może ktoś byłby w stanie pomóc w tym problemie http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tml?highlight=
Nad każdym wtryskiwaczem masz metalową zawleczkę. Wyciągasz ją a potem rurka od przelewu wtryskiwaczy do góry. Na niej właśnie są oringi. U mnie pomogło ale na kilka dni i w większości mam problem z rozruchem przy delikatnie ciepłym silniku. Po kilku godzinach pali całkiem znośnie. Teraz na tapetę idzie rozrusznik bo za wolno kręci przy zimnym silniku. Ledwo nim buja, po delikatnym rozgrzaniu idzie zdecydowanie szybciej. Przy okazji zajrzę w okolice filtra paliwa czy tam przypadkiem nie ma zaworka zwrotnego na złączach i jak są uszczelnianie, jeśli oringi to spróbuję je wymienić. Kolejna rzecz to próba z dołożonym zaworkiem zwrotnym na przewodzie od zbiornika w stronę pompy cr.
No name witaj w klubie. U mnie jednak jest trochę na odwrót, bo ciężko pali na zimnym. Rozmawiałem z różnymi mechanikami od alf i nikt nie wie o zaworku zwrotnym w pompie w baku. Patrzałeś może jakie ciśnienie w FES/MES na zapłonie podaje pompa z baku? U mnie pokazuje 2.1 a chyba powinno być więcej. Co do zaworka zwrotnego - też mam zamiar go założyć, tylko nie wiem czy nie zrobić tego na powrocie do zbiornika. Przynajmniej tak zrobił mechanik w serwisie scani ( co prawda w agreacie ale jednak), twierdząc że do tamtego momentu paliwo nie może się cofnąć.
Zaworki zawsze założyć można dwaJednak ja chyba założę na przewód paliwowy, ale najpierw sprawdzę wszystkie złącza. Może gdzieś puszcza powietrze. Przewody przelewowe(gumowe) też wymieniłem i nic z tego. Dalej to samo. Jedyna poprawa była właśnie po wymianie oringów wtryskiwaczy dlatego trzeba iść w tę stronę. Nie sprawdzałem jakie ciśnienie podaje pompa, ale zrobię to niedługo. Jedynie mierzyłem ciśnienie na pompie cr przy rozruchu. Było ponad 300 bar.