Strona 41 z 135 PierwszyPierwszy ... 31323334353637383940414243444546474849505191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1341

Temat: JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kinia27
    Mieszka w
    WGR
    Auto
    AR 159 SW 1.9 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    spróbuj oczyścić połączenia masowe oraz połączenie kabla zasilającego przy rozruszniku. Jak się nie poprawi i dalej będzie słabo kręcił to zostaje rozrusznik.
    dzięki

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Co prawda ja mam podobny problem ale w 147 i u mnie pojawia się on po delikatnym rozgrzaniu. Na zimnym odpala znośnie. U siebie zrobiłem wtryski, nowy termostat z czujnikiem temperatury behr, czujnik położenia wału eps, klapy wirowe i egr wywalone, filtr paliwa nowy, czyszczenie zaworu ciśnienia paliwa na pompie cr, pompa paliwa w zbiorniku też wyczyszczona i dalej jest jedna wielka doopa Na rozruch mam ponad 300 bar, błędów brak a mieli rozrusznikiem aż miło. Chyba trzeba skierować się w stronę cofania paliwa. Wymieniłem ostatnio oringi pod przelewami wtryskiwaczy i była poprawa. Pięknie paliła czy ciepła czy zimna ale tylko przez 3 dni, potem znów wróciła do bujania się na rozruszniku. Wymieniłem nawet wszystkie przewody przelewowe i dalej nic. Proponuję te rzeczy wpisać na listę, a ja chętnie przyjmę kolejne wskazówki gdzie jeszcze zajrzeć bo kończą mi się powoli pomysły.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Cytat Napisał No name Zobacz post
    Co prawda ja mam podobny problem ale w 147 i u mnie pojawia się on po delikatnym rozgrzaniu. Na zimnym odpala znośnie. U siebie zrobiłem wtryski, nowy termostat z czujnikiem temperatury behr, czujnik położenia wału eps, klapy wirowe i egr wywalone, filtr paliwa nowy, czyszczenie zaworu ciśnienia paliwa na pompie cr, pompa paliwa w zbiorniku też wyczyszczona i dalej jest jedna wielka doopa Na rozruch mam ponad 300 bar, błędów brak a mieli rozrusznikiem aż miło. Chyba trzeba skierować się w stronę cofania paliwa. Wymieniłem ostatnio oringi pod przelewami wtryskiwaczy i była poprawa. Pięknie paliła czy ciepła czy zimna ale tylko przez 3 dni, potem znów wróciła do bujania się na rozruszniku. Wymieniłem nawet wszystkie przewody przelewowe i dalej nic. Proponuję te rzeczy wpisać na listę, a ja chętnie przyjmę kolejne wskazówki gdzie jeszcze zajrzeć bo kończą mi się powoli pomysły.
    Czujnik położenia wału?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

Ja zaczynam kręcić rozrusznikiem zanim pompa paliwa w baku przestanie pompować. Wtedy najlepiej odpala.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kinia27
    Mieszka w
    WGR
    Auto
    AR 159 SW 1.9 jtdm

Domyślnie

to jeszcze może ktoś byłby w stanie pomóc w tym problemie http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tml?highlight=

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał łuk4sz Zobacz post
    Czujnik położenia wału?
    Czujnik położenia wału korbowego. Niektórzy twierdzili, że to w nim leży przyczyna i w pewnym zakresie temperatur nie działa, więc go wymieniłem.
    Ostatnio edytowane przez No name ; 26-02-2016 o 09:37

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    AR 159 1.9 120

Domyślnie

Cytat Napisał No name Zobacz post
    Chyba trzeba skierować się w stronę cofania paliwa. Wymieniłem ostatnio oringi pod przelewami wtryskiwaczy i była poprawa. Pięk
    Gdzie konkretnie są te oringi? Też mam problemy z odpalaniem jak zimny i od cofającego paliwa chyba zaczne.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Nad każdym wtryskiwaczem masz metalową zawleczkę. Wyciągasz ją a potem rurka od przelewu wtryskiwaczy do góry. Na niej właśnie są oringi. U mnie pomogło ale na kilka dni i w większości mam problem z rozruchem przy delikatnie ciepłym silniku. Po kilku godzinach pali całkiem znośnie. Teraz na tapetę idzie rozrusznik bo za wolno kręci przy zimnym silniku. Ledwo nim buja, po delikatnym rozgrzaniu idzie zdecydowanie szybciej. Przy okazji zajrzę w okolice filtra paliwa czy tam przypadkiem nie ma zaworka zwrotnego na złączach i jak są uszczelnianie, jeśli oringi to spróbuję je wymienić. Kolejna rzecz to próba z dołożonym zaworkiem zwrotnym na przewodzie od zbiornika w stronę pompy cr.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    AR 159 1.9 120

Domyślnie

No name witaj w klubie. U mnie jednak jest trochę na odwrót, bo ciężko pali na zimnym. Rozmawiałem z różnymi mechanikami od alf i nikt nie wie o zaworku zwrotnym w pompie w baku. Patrzałeś może jakie ciśnienie w FES/MES na zapłonie podaje pompa z baku? U mnie pokazuje 2.1 a chyba powinno być więcej. Co do zaworka zwrotnego - też mam zamiar go założyć, tylko nie wiem czy nie zrobić tego na powrocie do zbiornika. Przynajmniej tak zrobił mechanik w serwisie scani ( co prawda w agreacie ale jednak), twierdząc że do tamtego momentu paliwo nie może się cofnąć.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Zaworki zawsze założyć można dwa Jednak ja chyba założę na przewód paliwowy, ale najpierw sprawdzę wszystkie złącza. Może gdzieś puszcza powietrze. Przewody przelewowe(gumowe) też wymieniłem i nic z tego. Dalej to samo. Jedyna poprawa była właśnie po wymianie oringów wtryskiwaczy dlatego trzeba iść w tę stronę. Nie sprawdzałem jakie ciśnienie podaje pompa, ale zrobię to niedługo. Jedynie mierzyłem ciśnienie na pompie cr przy rozruchu. Było ponad 300 bar.