czy coś takiego kolega założył
http://allegro.pl/zawor-zaworek-zwro...268959120.html
czy coś takiego kolega założył
http://allegro.pl/zawor-zaworek-zwro...268959120.html
dokladnie taki
to mozna nie wywalajac zaworka odmy ,załozyc ten zwrotny na wezu do odmy ,troche go przedłużając ?
Nie wiem z ktorego kola idzie sygnal dokladnie i nie potwierdzam ale gdzies na temat innego wozu kiedys rozmawialem posiadajacym ABS z epoki naszych dinozaurow i byl to czujnik lewego kola.
W trakcie zmiany zaworka zauwazylem ze stary wzgledem nowego ma odchylke,wniosek nasuwa sie ze sie wytarl podczas swojej rzetelnej pracy
i przepuszcza jakas ilosc powietrza i stad efekt lewego powietrza dostarczeanego przez te nieszczelnosc.
Poprawa po wymianie diametralna,ale jednak lekko w bardzo malym zakresie potrafilo zarzucic obrotami np 850-1100
Znaczna poprawa niz 500-1200 i tak kilka razy.
A teraz skoro trzpien zaworka sie wytarl to musial o cos trzec prawda?ciekawe jak gniazdo w kolektorze?sprawdzilem podobnie jak ty ze delikatnie przepuszcza jednak w jedna strone i zmajstrowalem na szybko rozwiazanie z zaworkiem paliwowym na male testy i jest jak na razie spokoj ale pojezdzimy=zobaczymy
Obroty schodza plynnie bez zajakniec silnika i wskazowka obrotow moze skoczy o 100+/-
Co do innego zaworka to jeszcze mozna szukac czegos w akwarystyce czyli rybki i te sprawy ew jak cos znajde to dam znac bo ten paliwowy to tak troche hamsko wypada wkomponowany w przewod.Mam jeszcze w innym aucie taki sam zaworek i tam puszcza tylko w jedna strone a w druga nic,minus ze to malo koreanskie auto i krocce sa na waz fi-6 albo 8 wiec za duzo roboty zeby go zaadoptowac do alfy-lepsza konstrukcja samego zaworu bo na sprezynce.Jak na razie jestem zadowolony z efektu i jedynie wizualnie cos bym poprawil ale jezdzi sie przyjemnie
jeszcze są zaworki serwa takie same jak paliwowe np z felicji są tanie ( ja za oryginał do 156 zapłaciłem 50zł)
Sprawdze sobie to z felicji,50zl to troche sporo za ten zaworek
Jeszcze pytanie z innej beczki:
z którego koła są czerpane dane na temat prędkości samochodu...?[/QUOTE]
dane sa sumowane z wszystkich czujników i kierowane do ecu, a ono to sobie przerabia na predkosc
ja jak kiedyś sprawdzałem ecuscanem abs to na postoju pokazywało 1,8km na każdym kole, czyli bierze z wszystkich kół, trzeba by się przejechać z kompem i patrzeć w momencie falowania, może któryś czujnik przekłamuje i ecu zwyczajnie głupnie