Strona 42 z 99 PierwszyPierwszy ... 32333435363738394041424344454647484950515292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał qooba Zobacz post
    skoro zeszło 200g, to znaczy że masz nieszczelność w układzie
    Słuszna uwaga, zbyt szybko zeszło chyba, ze mu nie dobili tyle ile myśli.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

Zobaczymy jak. Będzie teraz. Wymienili mi jakieś zaworki. Zobaczymy czy też będzie tak uciekalo

Użytkownik Świeżak Avatar carolloooo
    Auto
    Stelvio 2.0 280km

Domyślnie

Panowie, też mam ten efekt wiertarki. Uzupełniłem klimę i ciągle jest ten efekt, jednak jakby troszkę mniejszy, i uruchamia się rzadko ale jednak jest, po wyłączeniu sprężarki przyciskiem od razu problem milknie. klima na maszynie wyszła szczelna i chłodzi bardzo dobrze. Po przeczytaniu wszystkich stron tego tematu zadzwoniłem do biura firmy gdzie mi to uzupełniali i powiedzieli że mam 550g czynnika i 140 ml oleju. Gdzie szukać problemu ? Jechać do nich i sprawdzić czy na pewno tyle jest co mówią ? Do klimy nie mam żadnych uwag, działa super! - oprócz tego głosu co jakiś czas.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał carolloooo Zobacz post
    Panowie, też mam ten efekt wiertarki. Uzupełniłem klimę i ciągle jest ten efekt, jednak jakby troszkę mniejszy, i uruchamia się rzadko ale jednak jest, po wyłączeniu sprężarki przyciskiem od razu problem milknie. klima na maszynie wyszła szczelna i chłodzi bardzo dobrze. Po przeczytaniu wszystkich stron tego tematu zadzwoniłem do biura firmy gdzie mi to uzupełniali i powiedzieli że mam 550g czynnika i 140 ml oleju. Gdzie szukać problemu ? Jechać do nich i sprawdzić czy na pewno tyle jest co mówią ? Do klimy nie mam żadnych uwag, działa super! - oprócz tego głosu co jakiś czas.
    Efekt wiertarki powinien zniknąć przy 550g. Przypilnuj następnym razem aby nie nawalili Ci oleju. Teraz jak dobrze mrozi to szkoda ruszać. Właczenie i wyłączenie klimy na chwilę powinno pomóc i podawaj więcej kresek np 4. Jest jeszcze problem maszyn. Miałem taki przypadek, ze 2 razy mi nabijali i z jednej maszyny i nie chciał chłodzić. Widząc, ze się męczą a gosciowi wcześniej nabili inna maszyną i było OK to kazałem sobie nabić tą drugą i od kopa wszystko było OK. Nie wiem o co chcodziło z tą maszyną ale coś było nie tak, niby wydruk wychaodził że tyle i tyle a auto nie mroziło.

Użytkownik Świeżak Avatar carolloooo
    Auto
    Stelvio 2.0 280km

Domyślnie

A może jechać do nich i sprawdzić czy rzeczywiście jest te 550g ? Bo jeśli to wszystkim pomogło to czemu nie mi? Samochód wtedy oddawałem i nie było mnie przy nabijaniu. Możliwe że do końca nie jest nabita. ;/

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Nie wszystkim nabicie pomogło. Zakładając że wszystko jest szczelne i prawidłowo nabite a brzeczy zarówno przy 460 i 550, to kolejnym krokiem było dodanie ekstra oleju, poczytaj wcześniejsze strony jak robili koledzy. Jeżeli większa ilość oleju nie rozwiąże problemu to następne w kolejce są np. Zawór rozprezny. U większości ekstra olej załatwił sprawę ale u mnie niestety był padnięty zawór i dopiero po jego wymianie mam spokój.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Randall Zobacz post
    Nie wszystkim nabicie pomogło. Zakładając że wszystko jest szczelne i prawidłowo nabite a brzeczy zarówno przy 460 i 550, to kolejnym krokiem było dodanie ekstra oleju, poczytaj wcześniejsze strony jak robili koledzy. Jeżeli większa ilość oleju nie rozwiąże problemu to następne w kolejce są np. Zawór rozprezny. U większości ekstra olej załatwił sprawę ale u mnie niestety był padnięty zawór i dopiero po jego wymianie mam spokój.
    Nie dale się więcej oleju bo zawór będzie odcinał i zamiast zimnego poleci ciepłe.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał carolloooo Zobacz post
    A może jechać do nich i sprawdzić czy rzeczywiście jest te 550g ? Bo jeśli to wszystkim pomogło to czemu nie mi? Samochód wtedy oddawałem i nie było mnie przy nabijaniu. Możliwe że do końca nie jest nabita. ;/
    Sprawdzić możesz, a może u kogoś innego.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Być może nabili do 550g, ale uszkodzony zawór bezpieczeństwa "wypluł" z powrotem trochę czynnika i znów masz mniej.
    Przy próżniowej próbie szczelności nie da się zdiagnozować HPRV... (High Pressure Relief Valve)
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Witam
    U mnie tez był efekt wiertarki od początku roku, ale dopiero dzisiaj znalazłem czas na zajęcie się tym tematem a oto wyniki:

Faza odzysku
    R134a
    g. 245 ref.
    g. 6 lej.

Faza próżni
    min. 20
    mB. 51

faza podawania oleju
    g.16

faza napełniania
    R134a
    g. 460 ref.

maszyna to full automat TEXA 760R BARDZO bardzo fajna zresztą

Wiertarki już nie ma (co mnie najbardziej ucieszyło bo klima wczesnej chłodziła tylko wydawało mi się ze jakiś słabiej niż w ubiegłym roku), z nawiewów powietrze sprawdzane organoleptyczne podobnie zimne jak wcześniej ale to sprawdzę jak podepnę się lapkiem. Czyli u nie pomogło 460.

cena nie wygórowana bo zapłaciłem 80zł za całą usługę.
    Ostatnio edytowane przez interside ; 20-06-2015 o 11:33

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Daj namiar gdzie to robiłeś. Do Biłgoraja mam 40 km. Też mam wiertarkę przy przyśpieszaniu auta.